Prvi testovi XD Concepta pred hrvatskim medijima

29. ožujka 2010.
Vijesti - Prvi testovi XD Concepta pred hrvatskim medijima
Danas je na poligonu AMC Centra sigurne vožnje u Mičevcu, pokraj Zagreba, tvrtka DOK-ING odradila prvo javno testiranje prototipa električnog automobila XD Concept. Potsjetimo se, riječ je o prototipu zagrebačke tvrtke koja je svjetski uspjeh postigla zahvaljujući svojim inovativnim vatrogasnim i robotima za razminiranje.

DOK-ING XD je zamišljen kao vozilo s nezavisnim pogonom na svim kotačima (kupci će moći birati između takve izvedbe i onih s prednjim ili stražnjim pogonom). To, uz nezavisni ovjes kotača od 17 cola na šasiji niskog težišta, XD-u daje veliku stabilnost i sigurnost upravljanja. No, kako u gradskim uvjetima često ne trebamo tako velike performanse, dinamičnost XD-a vozač može kontrolirati elektronički prebacivanjem vožnje u način rada Economic (najprikladniji je za gradsku vožnju) ili Sportski, kada su mu na raspolaganju maksimalne performanse vozila. Zato XD u standardnoj gradskoj vožnji s jednim punjenjem baterija može proći i do 250 km.

XD se ubrzanjem (6,6 sekundi od 0 do 100 km/h) može usporediti s automobilima sportskih osobina, dok najvećom brzinom koja je ograničena elektronički na 130 km/h (za produkcijsko vozilo: 135 km/h), zadovoljava sve zahtjeve za dinamičnim sudionikom u prometu.

Kako je rečeno tijekom obraćanja predstanicima medija, XD Concept je tek početak ideje električnog automobila za DOK-ING. Ovaj mali gradski automobil gotovo sportskih performansi mogao bi u budućnosti dobiti i nešto manje dinamičnog "rođaka", a spominjala se i mogućnost razvoja većeg, obiteljskog modela.
GALERIJA: Prvi testovi XD Concepta pred hrvatskim medijima

Powered by AdminMax v6 © 2005-2018 by Internet Softver Design by WEB Marketing