Nissan Juke

26. veljače 2010.
Premijere - Nissan Juke
piše: Dubravko Kuleš  foto: Nissan Motors co. 

Izvan uobičajenih okvira

Nissan će u Ženevi predstaviti svoj treći i ujedno najmanji crossover. Juke želi unijeti svježinu u tradicionalni B segment nudeći kupcima originalnu alternativu konvencionalnom urbanom hatchbacku
477
Nissan je začetnik segmenta crossovera i kao što "Francuzima" ne nedostaje mašte oko stvaranja jednovolumena tako i Nissan stalno donosi, ali i konkretizira ideje vezane uz segment crossovera. Juke kompletira nissanovu ponudu započetu s Muranom, a posebno uspješno nastavljenu s običnim i +2 Qashqaijem. Na krilima uspješnosti vlastitih crossovera te očite naklonosti kupaca spram ovakve vrste automobila Nissan je odlučio ponuditi vozilo iz B segmenta koje uspješno spaja elemente sportskog automobila i SUV-a. Predložak i najava za Juke bio je koncept Qazana, prije godinu dana predstavljen u Ženevi.

Sva tri nissanova crossovera imaju barem mali gradski predznak, ali Juke definitivno donosi najistaknutije urbane atribute, prije svega zbog najmanjih i gradskoj vožnji prilagođenih dimenzija. Juke bez sumnje donosi originalnost i novi vjetar u B segment. Među gradskim automobilima Juke ima imidž mišićavog i čvrstog gradskog automobila s dobrodošlom robusnošću SUV-a koja ipak nije imala utjecaja na dinamičnost izgleda i voznih osobina.

477
Juke je nastao u srcu Londona. Dizajn, kao i za Qashqai, potpisuje Nissan Design Europe uz malu pomoć kolega iz dizajnerskog centra u Japanu. S tehničke stane auto je razvijen u Japanu, ali uz brojne savjete s europske strane. Juke će se proizvoditi u poznatoj nissanovoj tvornici u Sunderlandu i u Oppami u Japanu. Donji dio Jukea upućuje na dojam čistog SUV vozila s velikim kotačima, širokim gumama, povećanom udaljenošću od tla i robusnom pojavnošću. Gornji dio je preslik parametara sportskoga automobila s detaljima poput ručice skrivene u okvir stražnjih vrata ili coupeovske linije krova.

Juke na nastao na B platforni Alijanse Nissan Renault s međuosovinskim razmakom od 2530 mm, isto kao kod Cube-a. Modeli s pogonom na prednje kotače otraga imaju torzijsku osovinu, dok je Multilink konstrukcijsko rješenje ovjesa samo za izvedbe s 4x4 pogonom. Unutrašnjost je uređena vrlo moderno. Vrlo često je svijet motocikala bio inspiracija za mjerače novijih automobila. Juke ide korak dalje pa je središnja konzola u izvedbi visokoga sjaja inspirirana spremnikom goriva motocikla. Juke je peterosjed s funkcionalnim prtljažnikom obujma od 251 litre.

477
Na europskom tržištu će izbor motora činiti dva benzinska i jedan dieselski povezani s ručnim ili CVT mjenjačem. Vrh ponude će biti novorazvijen 1,6-litreni benzinac s izravnim ubrizgavanjem goriva i turbopunjačem. Razvijat će 190 KS i 240 Nm. Snaga i moment su na razini 2,5-litrenog atmosferskoga motora, dok je potrošnja u kategoriji malih motora. U izvedbi s pogonom na prednje kotače mjenjač je ručni sa 6 stupnjeva prijenosa, a 4x4 izvedba je opremljena CVT mjenjačem s ručnim 6-stupanjskim modom rada.

Drugi benzinski motor je također obujma od 1,6 litara, snage od 117 KS i 157 Nm najvećega momenta. Ovaj motor je za izvedbe s pogonom na prednje kotače i bit će povezan s ručnim 5-stupanjskim mjenjačem ili bezstupanjskim CVT-om, ali drukčije izvedbe nego za DIG motor. Treći izbor je 1,5-litreni dCi snage od 110 KS. I ovaj motor je namijenjen samo izvedbi s pogonom na prednje kotače. Uz njega ide 6-stupanjski ručni mjenjač. Sustav pogona na sva 4 kotača je prilagođeni nissanov ALL MODE 4x4-i s omjerom 50:50.

477
Juke će se nuditi s tri razine opreme poznatih oznaka Acenta, Visia i Tekna. Tržište je nešto drukčije nego za Qashqai pa će se Juke prodavati u Europi, Japanu i SAD. Početak prodaje je predviđen za drugu polovicu godine. Bit će dostupno devet boja karoserije uz dvije bijele i tri posebne za Juke. Uz bogatu serijsku opremu Nissan će ponuditi dugačku listu dodatnih opcija kako bi se Juke individualizirao prema željama kupaca.

A većinu kupaca bi trebale činiti žene, polovica njih mlađih od 40 godina. Nissan je dobro, posebno s Qashqaijem, prokrčio put kojim bi s lakoćom trebao kročiti Juke, originalan automobil za grad prepun svježine i modernog urbanog karaktera. Prema uspjehu Qashqaija u Nissanu zaključuju za će i Juke privući nove kupce ovom japanskom brandu.
GALERIJA: Nissan Juke

Powered by AdminMax v6 © 2005-2018 by Internet Softver Design by WEB Marketing