BMW X3

30. srpnja 2010.
Premijere - BMW X3
piše: Dubravko Kuleš  foto: Bayerische Motoren-Werke AG 

X = dozvoljeno za avanturu i obitelj

Sve je počelo 1999. s modelom X5. Potom su uslijedili X3, X6 i na kraju, u jesen 2009. najmanji, X1. BMW je sa svojim X modelima učvrstio pozicije na tržištu, a došlo je vrijeme i za promjene. Prije četiri godine je X3 dobio facelift, a nakon sedam godina vrijeme je za novu generaciju BMW-ovog SAV-a
1201
BMW je na samom kraju tisućljeća ponudio svoj prvi SUV. X5 je bio primarno namijenjen Amerikancima, ali odlično ga je prihvatila i Europa. Ipak, glavni razlog njegova dolaska bio je odgovor na Mercedes-Benz ML. Dobra prihvaćenost X5 čelnicima iz Münchena nije bila dovoljna, ali svakako je bila ohrabrujuća pa su se odlučili za novi korak i 2003. ponudili X3. I dok je X5 SUV, X3 su označili kao SAV ili Sport Activity Vehicle.

Dakle, dinamičnost, avantura i makadam uz sve ostalo što desetljećima krasi BMW-ove automobile, sjedinjeno je u manjem X-u. Ni tu uspjeh nije izostao pa se obitelj proširila na trenutna četiri modela. Novi X3 predstavljen je početkom srpnja donoseći značajna poboljšanja.

1201
Druga generacija modela X3 ima prostraniju unutrašnjost, povećanu udobnost vožnje i prilagođeniju funkcionalnost. U ponudi će, barem za početak prodaje, biti samo dva motora. Novost je 8-stupanjski automatski mjenjač, a funkcija Start & Stop prvi puta je dostupna uz 6-cilindrični motor i 8-stupanjski mjenjač. Uz obje motorizacije ide xDrive pogon na sva 4 kotača. Prvi puta BMW za X model nudi električni servoojačivač upravljača.

Dizajn novoga X3 opet je uspješan. Prednji kraj je nizak, stražnji visok što daje dinamičan profil klinastoga oblika. Kod svih X modela karakterističan je donji dio automobila crne boje. Kod novoga X3 je taj detalj zanimljivo dizajniran. Nova prednja svjetla zadržala su prepoznatljivost, a u paketu s xenon svjetlima dolaze i dnevna svjetla s bijelim LED diodama.

1201
Otraga novi X3 ostavlja prepoznatljiv potpis svjetlosnoga sklopa karakterističnoga T oblika. Interijer donosi puno više prostora i vrhunske materijale za ugodnu atmosferu SAV-a premium segmenta.

Armatura je vodoravno usmjerena čime je postignut dodatni vizualni osjećaj širine i prostranosti. Zaslon sustava iDrive integriran je u ploču s instrumentima. Navigacijski sustav Professional ima 8,8-inčni zaslon visoke rezolucije i najveći je u segmentu. Uz brojna mjesta za odlaganje prtljažnik nudi od 550 do 1600 litara obujma. Stražnja klupa se preklapa u omjeru 40:20:40. Svako od sjedala se može preklopiti zasebno.

1201
Ponuda motora za dosadašnji je X3 bila bogata, no na početku će nova generacija biti dostupna samo s dva, jednim benzinskim i jednim dieselskim. U model X3 xDrive20d ugrađuje se dvolitreni 4-cilindrični turbodiesel snage od 184 KS i s 340 Nm. U izvedbi s ručnim mjenjačem emisija CO2 je 149 g/km, a s automatskim 147 g/km. Sustav izravnog ubrizgavanja goriva HPI, BMW Twin Power tehnologija i Valvetronic sustav kontrole rada ventila prvi puta su sjedinjeni u 6-cilindričnom rednom benzincu za model X3 xDrive35i.

Ovaj trolitreni motor razvija 306 KS i 400 Nm. Serijski u X3 xDrive35i ide 8-stupanjski automatski mjenjač koji se kao opcija može dobiti i uz dieselski motor. Automatski mjenjač se prvi puta kombinira sa sustavom Start & Stop.

1201
Pri zaustavljanju se motor automatski gasi, a micanjem noge s papučice kočnice pokreće. Ako je uključena funkcija Auto Hold dovoljno je kratko pritisnuti papučicu gasa. Ova funkcija serijska je oprema kod dieselske izvedbe s ručnim mjenjačem. Novi BMW X3 opremljen je xDrive stalnim pogonom na sva 4 kotača. Sustav Dynamic Damper Control opcija je dostupna za novi BMW X3. Električno kontrolirani amortizeri prilagođavaju se cesti i načinu vožnje.

BMW za svoj novi SAV nudi puno serijske i dodatne opreme, od automatskog dvozonskog klima uređaja, panoramskog krova, vrhunske audio opreme i navigacijskog sustava Professional, do automatskog zatvaranja poklopca prtljažnika i električno kontrolirane kuke za vuču. Između ostalog, može se opremiti Head-Up Display sustavom, adaptivnim prednjim svjetlima za zavoje, funkcijom automatskog uključivanja i isključivanja dugih svjetala i stražnjom kamerom s Top View funkcijom.

Novi BMW X3 se proizvodi u BMW-ovoj tvornici u Spartanburg. Uz proizvodnju modela X5 i X6 ovo mjesto u američkoj državi Karolini postalo je središte proizvodnje BMW-ovih X modela.
GALERIJA: BMW X3

Powered by AdminMax v6 © 2005-2018 by Internet Softver Design by WEB Marketing