Peugeot Rifter

Peugeot Rifter
tekst: Hrvoje Gattin foto: P. Automobil Import

Nacionalna prezentacija

Peugeotov obiteljski avanturist stigao je i do hrvatskih kupaca. Otvaraući novo poglavlje priče o obiteljskom prijevozu u posebno praktičnom formatu, u ponudi na našem tržištu nalazi se čak 12 izvedbi Riftera. Cijene kreću od 155.250 kn

Nov pogled na avanturu s automobilom uvijek spremnim na izazove bio bi, otprilike, najbolji uvod izvještaja s nacionalne prezentacije novog peugeotovog aduta u obiteljskom segmentu. Predstavljen na ovogodišnjem ženevskom salonu, Peugeot Rifter nastavlja uspješnu priču koju su ispisale dvije generacije modela Partner (prva je predstavljena još 1996.), no uz primjetno skretanje iz sfere “običnog” obiteljskog prijevoznika uz dodatak crossover-avanturističkog duha.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Peugeot Rifter je na našem tržištu dostupan uz tri paketa opreme (Active, Allure i GT Line), a pokreće ga paleta sastavljena od jednog benzinskog te tri dizelska motora u rasponu snage od 76 do 131 KS. Konačno, za prijenos su zaduženi 5 i 6-stupanjski ručni te automatski mjenjač s osam stupnjeva prijenosa. Cijene Peugeota Rifter na hrvatskom tržištu kreću se u rasponu od 155.250 do 213.015 kn, a ovaj je atraktivni obiteljski automobil već dostupan za narudžbe.

Dvije duljine karoserije, 5 ili 7 sjedala

Zanimljivu posebnost u ponudi peugeotovog modela Rifter, napravljenog na platformi grupacije PSA Peugeot Citroën nazvanoj EMP2, predstavlja činjenica da je ova obiteljski model dostupan u dvije izvedbe različite dužine, od kojih obje nude unutrašnjost opremljenu s pet ili uz doplatu, sedam sjedala. Konkretnije, izvedba Rifter Standard duga je 4403 cm i nudi prtljažnik obujma od 775 do 3500 dm3 (uz preklopljeno sjedalo suvozača), dok izvedba Rifter Long ima dužinu od 4753 cm (+ 35 cm) te prtljažnik koji zaprima između 1050 i 4000 dm3. U slučaju da je svih sedam sjedala u funkciji, obujam prtljažnika je manji oko 180 litara.

Napomenimo i kako je razlika u dužini ove dvije izvedbe Riftera dijelom zasluga 190 mm duljeg međuosovinskog razmaka te 160 mm duljeg stražnjeg prevjesa. Inače, dimenzije ovog automobila iznose 4403 (4753) x 1848 x 1874 mm, uz međuosovinski razmak od 2785 (2975) mm.

Peugeot Rifter: dimenzije

Svestrana unutrašnjost

Prilagodljivi interijer Peugeota Riftera može biti opremljen s tri zasebna, jednaka sjedala u drugom redu od kojih je svako opremljeno Isofix priključkom za dječju sjedalicu, a moguće ih je preklopiti u poptuno ravnu podnicu prtljažnika nazvanu Magic Flat (ova će opcija biti dostupna od II tromjesečja 2019.).

U izvedbi Long, dva neovisna sjedala u 3. redu Riftera su klizna i mogu se izvaditi (kao i u osnovnoj izvedbi) kako bi se automobil brzo prilagodio svim okolnostima, bilo da se radi o obujmu prtljažnika ili prostoru za koljena putnika.

Peugeot Rifter: priključci

A, kako bi opravdao svoju ulogu praktičnog obiteljskog avanturista, peugeot Rifter je opremljen i brojnim pretincima u svojoj unutrašnjosti. Zanimljivost tako predstavlja sustav AirBag Iin Roof, tj. zračni jastuk za suvozača smješten u krov vozila. Time je dobiven prostor za dodatni pretinac na gornjem dijelu prednje armature. Tu su i panoramski krov te središnja polica za odlaganje smještena ispod krovnog prozora. Ukupno, a ovisno o izvedbi, Peugeot Rifter nudi čak 186 dm3 obujma pretinaca u svojoj unutrašnjosti.

Ponuda motora i mjenjača

Središnji dio palete pogonskih strojeva Peugeota Riftera, a s obzirom na njegovu obiteljsku namjenu, zasigurno predstavlja paleta od tri dizelska pogonska stroja poznate oznake BlueHDi. Riječ je o motorima obujma od 1499 cm3 koji su u ponudi uz snagu od 76, 102 ili 131 KS. Solidne zalihe okretnog momenta prate ove 4-cilindrilčne Common Rail pogone uz dostupnih 230, 250 ili 300 Nm.

Benzinsku ponudu upotpunjava 3-cilindrični PureTech obujma od 1199 cm3 dostupan u izvedbi najveće snage od 110 KS (205 Nm), dok će 131 KS snažna izvedba ovog pogonskog stroja s 230 Nm biti dostupna tijekom 2019. godine.

Motor PureTech kombiniran je s ručnim mjenjačem s 5 stupnjeva prijenosa (izvedba sa 130 KS bit će dostupna s automatskim 8-stupanjskim mjenjačem). BlueHDi izvedbe nude ručni 5-stupanjski mjenjač (76 i 102 KS) te 6-stupanjski ručni ili novi 8-stupanjski automatik grupacije PSA u izvedbi sa 131 KS. Potrošnja goriva u mješovitoj vožnji iznosi 5,5 l/100 km(PureTech sa 110 KS), 4,1 (BlueHDi sa 76 i 102 KS) te 4,3 l/100 km (BlueHDi sa 131 KS). Uz to, emisije navedenih modela iznose 126, 109, 113 i 114 g/km CO2. Sve navedene vrijednosti potrošnje i emisija odnose se na kraću izvedbu Riftera opremljenu s pet sjedala.

Dakako, svi pogonski strojevi Peugeota Rifter zadovoljavaju najstrože emisijske standarde (PSA oznaka Euro 6.2) za bezbrižnu vožnju gdje god se zaputili. Svi motori BlueHDi ovog automobila opremljeni su SCR katalizatorima te koriste tekućinu AdBlue (spremnik od 17 litara) za dodatno pročišćavanje ispušnih plinova.

Oprema visoke razine

Model Rifter, odgovarajući na sve potrebe svakodnevnog života, koristi prednosti posljednjih naprednih tehnologija Marke, navode u Peugeotu. Popis opreme je doista bogat, posebno za ovaj segment te, ovisno o izvedbi vozila, donosi: sustav za pomoć pri zadržavanju unutar voznog traka, sustav za nadzor mrtvog kuta, adaptivan tempomat, prepoznavanje prometnih znakova ograničenja brzine, Active Safety Brake, upozorenje na nedovoljnu pozornost vozača, automatsko upravljanje dugim svjetlima, pristup i pokretanje vozila bez ruku, elektroničku kontrolu stabilnosti prikolice, električnu parkirnu kočnicu, kameru Visiopark (180°) za pomoć pri parkiranju straga i dr.

Povezivost je osigurana velikim dodirnim zaslonom u boji dijagonale od 8 inča (20 cm). Tu su i dvije USB utičnice, AUX priključak, funkcija Bluetooth, 3D navigacija TomTom s glasovnim upravljanjem kao i bežično indukcijsko punjenje pametnog telefona. Sustav je upotpunjen s funkcijom Mirror Screen, kompaktibilnom s platformama Apple Carplay i Android Auto.

Peugeot Rifter se proizvodi u pogonima grupacije PSA Peugeot Citroën u Španjolskoj (Vigo) i Portugalu (Mangualde), a u prodaju na hrvatskom tržištu stigao je 15. listopada.

Za dodatne informacije o modelu Rifter posjetite stranice Peugeota

Podijeli:
1