Opel X-Champs

Opel X-Champs
tekst: Hrvoje Gattin foto: autonet.hr, Opel Automobile GmbH

Međunarodna prezentacija

Stroži emisijski standardi i najmodernija tehnologija bili su temom ekskluzivnog eventa održanog u Opel Areni. Upoznali smo se s najnovijim izvedbama opelovih modela obitelji X te rješenjima kojima, već ispred vremena, njemačka marka osigurava čist zrak i nisku potrošnju svojih atraktivnih modela

Možda i nema boljeg okruženja u vremenu “nogometnog ludila” od Opel Arene, u njemačkom gradu Mainzu, za predstavljanje novosti koje je marka iz Rüsselsheima pripremila kako bi unaprijedila ionako nisku razinu emisija, ali i obogatila paletu svojih vozila. Tijekom prezentacije održane početkom ovog tjedna u prostorima kluba u kojem je svoju karijeru započeo legendarni Jürgen Klopp, naglasak je bio na opelovim modelima obitelji X – Mokki, Crosslandu i Grandlandu.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Prigodno nazvana Opel X-Champs, ova nam je prezentacija ponudila uvid u strukturu novih emisijskih pravila (WLTP), RDE, standarda Euro 6d kao i tehničkih novosti koje je Opel uveo u svoje modele kako bi već danas znatno nadišao razine na koje će autoindustrija biti obavezna od rujna tekuće godine. Ukupno smo imali prilike isprobati devet kombinacija pogonsko-prijenosnih sklopova koje sve, već danas, zadovoljavaju stroge emisijske standarde Euro 6d-TEMP.

Grandland – kralj obitelji X

Predstavljen na međunarodnom salonu automobila u Frankfurtu 2017, opelov najmlađi i najveći predstavnik SUV obitelji s oznakom X je model Grandland. Odnedavno je i na našem tržištu ovaj model dostupan u najelitnijoj izvedbi nazvanoj Ultimate, u kombinaciji 2-litrenog dizelskog motora snažnog 177 KS te novog, automatskom mjenjača s 8 stupnjeva prijenosa.

Nadalje, novost u ponudi modela Grandland X predstavlja i 1,5-litreni dizelski motor koji zamjenjuje raniji 1,6-litreni te donosi 10 dodatnih KS (sada 130 KS), a bit će dostupan u kombinaciji sa 6-stupanjskim ručnim ili 8-stupansjkim automatskim mjenjačem. Konačno, ljubiteljima benzinaca na raspolaganju je moderni 1,2-litreni pogonski stroj s izravnim ubrizgavanjem i novošću u svijetu benzinskih motora, filterom čestica u ispuhu. Ovaj pogonski stroj razvija 130 KS, a dostupan će biti u kombinaciji s automatskim mjenjačem s 8 stupnjeva prijenosa.

Vrijedno je napomenuti kako prosječna potrošnja i emisije navedenih izvedbi Crosslanda X iznose 4,9 – 4,8 l/100 km i 128 – 126 g/km CO2 (2.0 BlueHDi, AT-8), 4,2 – 4,0 l/100 km i 110 – 106 g/km CO2 (1.5 BlueHDi, MT-6), 4,2 – 4,1 l/100 km i 109 – 108 g/km CO2 (1.5 BlueHDi, AT-8) te 5,3 – 5,2 l/100 km i 121 – 119 g/km CO2 (1.2 PureTech, MT-6).

Kao prava poslastica za ljubitelje tehničke izvrsnosti, već je ranije najavljena hibridna izvedba Grandland X PHEV, no sada napokon imamo i preciznije vrijeme predstavljanja – opelov će plug-in hibrid s proizvodnih traka tvornice u Eisenachu početi silaziti 2020. Grandland X je do sada zabilježio već 85.000 narudžbi.

Crossland X – hit u segmentu kompaktnih crossovera

Najmanji, no ništa manje uspješni model ove priče je Crossland X, predstavljen prošle godine i automobil koji je kombinacijom agilnosti, praktičnosti, prosttanosti i dinamičnog izgleda do sada ostvario već preko 125.000 narudžbi.

Priča o Crosslandu X sada započinje izvedbom pokretanom 1,5-litrenim dizelskim motorom snage od 102 KS uparenim sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem. Ovakva kombinacija jamči potrošnju goriva u mješovitom ciklusu vožnje od 4,0 l/100 km te emisiju CO2 između 105 i 104 g/km. A, kada je riječ o benzinskim motorima, Crossland X nudi 1,2-litreni pogonski stroj u izvedbama snage od 110 i 130 KS, oba u kombinaciji s ručnim 6-stupanjskim mjenjačem.

Prvonavedena izvedba odlikuje se prosječnom potrošnjom goriva između 4,7 i 4,6 l/100 km te emisijama CO2 između 107 i 106 g/km, dok snažniji benzinski Crossland X donosi tek malo više brojke – 5,1 l/100 km i 117 g/km CO2.

Mokka – temelj opelove SUV priče

Već u početnim mjesecima ove godine Opel se može pohvaliti kako stoji na vrhu europskog B-SUV segmenta, a to nesumnjivo treba zahvaliti i Mokki , jedinom automobilu opelove obitelji X dostupnom i u izvedbi s pogonom na sva četiri kotača. Predstavljena 2012, Opel Mokka je predstavljena u osvježenom izdanju (sada s dodatkom oznake “X”) u rujnu 2016, a do danas je osvojila gotovo 900.000 kupaca.

Ovaj bestseller je okupljenim predstavnicima medija u Mainzu predstavljen u izvedbi pokretanoj 1,4-litrenim benzinskim turbo-motorom snažnim 120 KS koji u kombinaciji s ručnim 6-stupanjskim mjenjačem jamči potrošnju u mješovitoj vožnji između 6,6 i 6,4 l/100 km te emisiju CO2 između 151 i 148 g/km.

Također, imali smo prilike isprobati i Mokku X s pogonom na sva četiri kotača koju pokreće 1,6-litreni dizel snage od 136 KS, dok prijenos osigurava MT-6, 6-stupanjski ručni mjenjač. Mokka X u ovakvoj kombinaciji nudi potrošnju između 5,6 i 5,4 l/100 km te emisije između 146 i 142 g CO2 po kilometru.

Napomenimo…

Čak 79 opelovih motora već je usklađeno sa strogim novim ograničenjima standarda Euro 6d-TEMP koji će, potpunim stupanjem na snagu WLTP standarda 1. rujna 2018, postati nova, ekološki još naprednija kategorija Euro 6d.

Zahvaljujući tome, Opel ima vodeću ulogu u implementaciji budućih europskih emisijskih standarda. Benzinski motori (i LPG) usklađeni sa standardom Euro 6d-TEMP dostupni su u cijeloj opelovoj paleti modela koju čine Adam, Karl, Corsa, Astra, Cascada, Insignia, Mokka X, Crossland X, Grandland X i Zafira, sada i uz dodatak također usklađenih dizelskih izvedbi.

– – –

Opel nas je na prezentaciji održanoj u Mainzu upoznao i s vodičem kroz WLTP, RDE i Euro 6d-TEMP pravila, koji uz bogate infografike na našim stranicama donosimo sljedećeg tjedna.

Podijeli:
1