Opel Combo Life i Combo Van

Opel Combo Life i Combo Van
tekst: Hrvoje Gattin foto: autonet.hr, Opel Automobile GmbH

Nacionalna prezentacija

Obiteljski automobili koji svoju osnovu dijele s lakim dostavnim vozilima oduvijek su predstavljali ultimativno rješenje za one kojima treba najviše prostora. Bilo da se radi o dječjim igračkama ili opremi kakvog fotografa, Combo će pružiti mnogo, u nepobjedivoj kombinaciji prostranosti i praktičnosti

Mnogo se toga promijenilo od prvog predstavljanja modela Combo, sada već poodavne 1986. godine. Tada napravljen kao dostavna izvedba legendarnog Kadetta, Combo je tijekom godina i četiri protekle generacije izrastao u automobil idealno prilagođen obiteljima čije potrebe za prostorom nadmašuju mogućnosti čak i najprostranijih jednovolumena ili karavana. A, uz obiteljsku izvedbu nazvanu Combo Life, Opel je proteklog tjedna okupljenim predstavnicima hrvatskih medija u Lici predstavio i dostavnu izvedbu – Combo Van.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Podsjetimo se, Opel je početkom lipnja u Zagrebu održao ekskluzivnu pretpremijeru nove generacije modela Combo.

Prostran koliko ste očekivali (i malo više…)

Premda je, u isto vrijeme, predstavljen u putničkoj i dostavnoj izvedbi, u Opelu naglašavaju kako je novi Combo od početka razvijan kao automobil za obitelji, sa svim dinamičkim zakonitostima koje takva namjena treba zadovoljiti. Potvrdu tome dobivamo ne samo od podvozja maksimalno prilagođenog udobnosti već i opreme koja je predviđena za ovaj automobil. No, pogledajmo prvo ono čime će se Combo najviše hvaliti – njegovu prostranost.

Novi Opel Combo, u putničkoj ali i dostavnoj izvedbi dostupan je uz dvije dužine karoserije te dva međuosovinska razmaka. Riječ je o izvedbama dužine od 440 cm s međuosovinskim razmakom od 279 cm te dužine od 475 cm s međuosovinskim razmakom od 298 cm. To jamči prostranu unutrašnjost:

 • obje dužine karoserije obiteljskog Comba Life mogu biti opremljene s pet ili sedam sjedala
 • kraća izvedba Comba Van nudi se uz dva ili tri sjedala u prvom redu
 • dulja izvedba Comba Van, nazvana Crew Van, nudi se uz pet sjedala

Koliko pruža interijer Comba Life?

U izvedbi s pet sjedala, zapremnina prtljažnika Comba Life dostiže velikih 597 litara, dok dulja karoserija iza drugog reda sjedala nudi čak 850 dm3 obujma. Uz to, zahvaljujući preklopivom naslonu sjedala suvozača (ovisno o razini opremljenosti) Combo Life može prihvatiti doista duge predmete. Tako je u izvedbu duljeg međuosovinskog razmaka moguće smjestiti predmete duge do 305 cm.

Oprema na razini osobnog automobila

Kako bi smo naglasili praktičnost obiteljskog Comba, recimo da ovaj automobil nudi mogućnost pričvršćenja tri dječje sjedalice putem ISOFIX sustava u drugom redu. A, da bi zadovoljio potrebe modernih obitelji, Opel Combo Life može biti opremljen cijelim nizom sigurnosnih sustava i sustava potpore vozaču. Među njima se ističu:

 • prilagodljivi tempomat / limitator brzine / upozorenje na umor vozača
 • Head-up zaslon / električna parkirna kočnica / ulazak u vozilo bez ključa
 • upozorenje na opasnost od frontalnog sudara / detekcija pješaka / automatsko kočenje u slučaju opasnosti
 • prepoznavanje znakova ograničenja brzine / pomoć u zadržavanju voznog traka / nadzor mrtvog kuta
 • panoramska kamera 180° / zaštita boka vozila / program stabilnosti prikolice
 • napredna pomoć pri parkiranju / pomoć pri kretanju na uzbrdici / pomoć pri spuštanju niz strminu

Opel Combo Life je dostupan uz tri razine opreme: Selection, Enjoy te Innovation. Već početni model, Combo Life 1.2 (110 KS) Selection donosi više no što je potrebno za obiteljsku svakodnevnicu: audio uređaj + USB + Bluetooth, upozorenje na opasnost od frontalnog sudara, automatsko kočenje u slučaju opasnosti, prepoznavanje znakova ograničenja brzine, pomoć u zadržavanju voznog traka, središnje zaključavanje, el. podizače prozora sprijeda, tempomat, 6 zračnih jastuka… Cijena ove izvedbe s davanjima iznosi 143.115 kn.

Konačno, u Opelu očekuju kako će kupcima najprivlačnije biti izvedbe putničkog Comba pokretane 1,5-litrenim dizelskim motorom snage od 100 KS uz paket opreme Enjoy. Kraća izvedba s pet sjedala stoji 161.985 kn, dok je za produženu karoseriju sa 7 sjedala potrebno izdvojiti 171.216 kn.

Pogonski strojevi i mjenjači

Nova, peta generacija Opela Combo pokretana je sljedeći benzinskim i dizel motorima:

 • 1,5-litreni turbodizel u izvedbama snage od 75 / 100 / 130 KS
 • 1,6-litreni turbodizel (dodatno za dostavnu izvedbu) sa 75 / 100 KS
 • 1,2-litreni benzinski turbo u izvedbama snage od 110 i 130 KS

Ponuda mjenjača kreće 5-stupanjskim ručnim prijenosom koji je dostupan uz početna dva 1,5-litrena i oba 1,6-litrena dizela, dok je 130 KS snažni 1,5-litreni motor dostupan uz 6-stupanjski ručni ili 8-stupanjski automatski mjenjač. Konačno, benzinski motor će se isporučivati uz 6-stupanjski ručni mjenjač kombiniran s izvedbom snage od 110 KS te (od 2019.) 8-stupanjski automatik uz 130 KS.

Opel Combo Van – dostavni automobil 2019. godine

Opravdavajući ovu prestižnu međunarodnu titulu, dostavni Opel Combo može ponuditi 3,3 ili 3,8 m3 prostora u izvedbi kraćeg međuosovinskog rzmaka te 3,9 ili 4,4 m3 uz dulju karoseriju. Već spomenuti Combo Crew Van (opremljen s pet sjedala) nudi 1,8 ili 4,0 m3 prostora. A, kako takva prostranost izgleda u praksi najbolje je demonstrirati utovarom dvije europalete koje prima već i kraća izvedba Comba Van.

Nosivost je također značajan čimbenik: u kraćoj izvedbi Combo Van može ponijeti između 650 i 1000 kg, a u duljoj između 650 i 900 kg. Također, ono što je posebno značajno je i činjenica da je u dostavnoj izvedbi modela Combo ugrađen sustav za upozorenje o preopterećenosti vozila.

Siguran i spretan u svakoj situaciji

Dostavna kombi vozila u pravilu nisu opremljena straklima na vratima prtljažnika. Dakako, to dokida mogućnost korištenja središnjeg retrovizora, a kako bi doskočio ovom hendikepu, Opel je razvio sustav tzv. digitalnog retrovizora. Riječ je o kameri smještenoj na vrhu stražnjeg dijela vozila koja svoju sliku projicira na zaslonu smještenom na mjestu središnjeg (unutrašnjeg) retrovizora. Također, uz funkciju ove kamere da djeluje kao pomoć pri pariranju otraga, Combo Van je opremljen i sustavom za nadzor mrtvog kuta – još jednim korisnim detaljem kod (relativno) nepregledih dostavnih vozila.

Combo Crew Van

Možda i najuniverzalnija izvedba nekog lakog dostavnog vozila je Combo Crew Van. Riječ je o izvedbi dostupnoj isključivo uz dulju karoseriju, koja nudi pet sjedala. Posebnost predstavlja činjenica da su preklopivi nasloni sjedala u drugom redu te suvozačevog sjedala, a automobil je opremljen i otvorivom pregradom.

I na kraju, Opel naglašava kako je Combo Crew Van posebno povoljan za tvrtke jer ne podliježe plaćanju Posebnog poreza na motorna vozila (PPMV), a nikako ne smijemo zaboraviti niti povrat PDV-a za sve troškove posjedovanja kao što su samo vozilo (ili obrok leasinga), gorivo, održavanje, pneumatici itd.

Četiri paketa opreme

Dostavna izvedba novog Opela Combo ponuđena je u razinama opremljenosti Selection, Enjoy, Dynamic i Crew Van koji se temelji na početnom paketu. U Opelu očekuju kako će kupcima najprivlačnija biti izvedba dostavnog Comba Van pokretana 1,5-litrenim dizelskim motorom snage od 100 KS uz paket opreme Enjoy. Ovaj automobil u serijskoj opremi donosi: klima uređaj, audio uređaj + USB + Bluetooth, desna bočna klizna vrata, središnje zaključavanje, elektropodizače prednjih prozora, tempomat, zračni jastuk za vozača, sjedalo vozača podesivo prema visini s lumbalnim dodatkom itd. Cijena (za pravne osobe) ove izvedbe iznosi 96.000 kn + PDV.

I na kraju, recimo kako Combo Crew Van pokretan 1,5-litrenim dizelskim motorom snage od 100 KS, ima cijenu (za pravne osobe) od 108.740 kn + PDV.

– – –

Još informacija o modelu Combo potražite na stranicama Opela

YouTube MP3 - Hotmail
1