Mercedes-Benz Star Experience 2017.

Mercedes-Benz Star Experience 2017.
tekst: Hrvoje Gattin foto: Star Import

Na zahtjevnoj stazi i blatnom off-roadu

Četvrti puta za redom, karavana luksuznih sportskih, SUV i off-road vozila Mercedes-Benza zaustavila se u Hrvatskoj. Ovogodišnji nam je Star Experience omogućio da probamo praktički sve, od jurnjave asfaltom do napornog off-roada

Doista, Star Experience predstavlja rijetku priliku u novinarskoj karijeri. Naime, to je dan u kojem će te sjediti za upravljačem 630 KS snažne sportske limuzine, a tek koji sat kasnije puzali smo s kotačima do polovine uronjenim u blato. Dakako, razumije se, svi modeli Mercedes-Benza, bilo da je riječ o onima uzbudljivog prefiksa AMG ili pak off-road izvedbama poznatih putničkih kombija, doista su pokazali kako je marka s trokrakom zvijezdom pravi stručnjak na svim područjima.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Tvrtka Star Import, uvoznik i distributer putničkih vozila marki Mercedes-Benz i Smart u Hrvatskoj već četvrtu godinu za redom, u suradnji s matičnim Daimlerom organizira događanje nazvano Star Experience. I ove godine, taj je doista posebni event održan na poligonu Centra za sigurnu vožnju Oryx, pokraj Zagreba. I ovogodišnji je Star Experience, održan početkom listopada, već uobičajeno bio namijenjen velikim klijentima marke, potencijalnim kupcima te predstavnicima medija.

Od AMG-a do off-roaderskog pick-upa

Tema ovogodišnjeg Star Experiencea bila je Inteligentna vožnja Mercedes-Benza, uz jednu novost. Naime, održan je i program nazvan VAN Day na kojem je predstavljena ponuda lakih gospodarskih i kombi vozila stuttgartskog proizvođača.

I ove godine, program eventa Mercedes-Benz Star Experience bio je podijeljen u četiri cjeline:

  • Agility staza
  • Intelligent Drive (s naglaskom na inteligentne funkcije nove S klase)
  • Safety Experience
  • Vožnja prometnicama u okolici Zagreba

Agility staza nam je pružila mogućnost da osjetimo performanse zadivljujućih modela Mercedes AMG-a. Slalomi, brza izmjena vozne trake, vožnja kroz zavoje i nagla ubrzanja bili su sastavni dijelovi ovog testa pri čemu su do izražaja došle dinamičke osobine testiranih automobila, njihovo podvozje, uvjerljive kočnice i elektronički sustav stabilnosti.

Intelligent Drive je bio vježba na kojoj smo svjedočili naprednim tehnologijama nove generacije S klase (čija je prodaja na hrvatskom tržištu započela 1. listopada), modelu S560 koja je besprijekorno i posve autonomno kočila iza zaustavljenih vozila, izbjegavala poprečni promet, pješake i uglavnom sve što joj se našlo na putu. Naposlijetku se S klasa i sama parkirala upravljana pametnim telefonom.

Safety Experience je bio test korištenja maksimalne snage kočenja te izbjegavanja prepreke uz upravljanje vozilom tijekom kočenja. Tako smo za upravljačem mogli vidjeti koliko se s povećanjem brzine kretanja produžava zaustavni put vozila te koliko je truda potrebno da se pronađe optimalni kut upravljača prilikom izbjegavanja prepreke (simulirane čunjevima).

Tijekom prva dva dana impresivan je bio i postav na cesti, a sačinjavali su ga plug-in hibridi GLE 500 e, E 350 e te C 350 e.

Svaka je cjelina ovog programa predstavila određene modele marke iz Stuttgarta, s tradicionalno najatraktivnijom postavom na Agility stazi koja je uključivala najnoviji Mercedes-AMG E63, baby AMG predstavnike u obliku modela C43 AMG 4Matic i E43 AMG T model kao i neizostavni kompakt, GLA 45AMG.

Pogledajte članak o pola stoljeća Mercedes-AMG-a

I, program za dame…

I ove je godine u sklopu događaja održan i She’s Mercedes koji je okupio 20tak uspješnih poslovnih žena raznih profila i različitih zanimanja. Ova su družanja namijenjena dijeljenju iskustava, savjeta i općenito druženje u okruženju koje nije uobičajeno.

Radi iznimnog interesa i velikog zanimanja, ove će godine Star Experience biti održan i u Dalmaciji, 13. i 14. listopada na prostoru bivše vojarne Šepurine, u blizini Nina.

– – –

Pogledajte i izvještaje s Mercedes-benz Star Experiencea 2016. i 2015.

Podijeli:
1