Mercedes-Benz E klasa Coupé, E klasa All Terrain i GLA facelift

Mercedes-Benz E klasa Coupé, E klasa All Terrain i GLA facelift
tekst: Hrvoje Gattin foto: Saša Lisjak, Daimler AG

Nacionalna prezentacija

S obiljem noviteta, njemačka marka kreće u proljetnu automobilsku sezonu. Bit će tu ponešto za svakoga jer, pored luksuznih novosti i osvježenja, hrvatsko tržište dobiva i posebnu ediciju E klase Edition 1 s cijenom od 379.999 kn

Proljeće je nesumnjivo doba godine kada treba razmišljati o novom automobilu. A, što ima ljepšega od pogleda na luksuzne modele Mercedes-Benza koji nadopunjuju ionako bogatu ponudu ove marke na hrvatskom tržištu. Zastupnik Star Import nas je proteklog tjedna upoznao s nekoliko noviteta, na prigodnoj konferenciji za medije održanoj u okolici Samobora.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Bilo da želite ultimativnu eleganciju kakvu pruža kupe izvedba E klase ili pak avanturistički prostranu izvedbu All Terrain, Mercedes-Benz ima adekvatni odgovor. Također, upoznali smo se i s osvježenom edicijom kompaktnog, no itekako sposobnog GLA te novom početnom izvedbom E klase nazvanom Edition 1 koja se nudi s bogatim paketom opreme, dok cijenom prednjači u ponudi ovog modela.

E klasa Coupé – elegancija bez konkurencije (osim možda unutar marke…)

Temeljena na tehnici limuzinske izvedbe E klase, verzija Coupé predstavlja sljedeći korak u evoluciji dizajnerskog izričaja marke. Ovaj elegantni kupe sada je oslobođen oštrih lomova na karoseriji kojom dominiraju meke i fluidne linije, uz prepoznatljivu siluetu s dugim poklopcem motora i kratkim stražnjim dijelom. Dakako, u klasičnoj maniri luksuznih automobila ove kategorije, bočni prozori nemaju okvira, a karoserija je lišena i krovnog B nosača.

E klasa Coupé ima dimenzije od 4826 x 1860 x 1430 mm čime je osiguran dodatni prostor za maksimalnu udobnost putnika (dimenzije su narasle za 123 x 74 x 32 mm). Također, njezin trag kotača je širi u odnosu na onaj prethodne generacije te iznosi 1605 mm sprijeda (+67 mm) te 1609 mm otraga (+68 mm), dok je međuosovinski razmak povećan za 113 mm na ukupno 2873 mm.

Kako to od vrhunskog Mercedesa i očekujemo, E klasa Coupé je opremljena brojnim sustavima potpore vozaču te ostalim gadgetima koji olakšavaju vožnju i podižu razinu komfora. Prije svega, tu su zračni ovjes Air Body Control, sustav Dynamic Select za odabir načina rada pogonsko-prijenosnog sustava, dostupni su i sustavi Drive Pilot, Remote Parking Pilot (za automatsko parkiranje s vozačem izvan vozila) te Magic Vision Control.

Optimalnu vodljivost i za najlošijih vremenskih uvjeta jamči svjetlosni LED sustav Multibeam s 84 izvora svjetla, dok elektronička oprema podrazumijeva i punu integraciju pametnog telefona, podršku za sustave Apple carPlay i Android Auto, Live Traffic info, Mercedes me connect Concierge te poznati sustav za potpunu povezivost Command Online.

Mercedes-Benz E klasa Coupé je dostupna u izvedbama E 220 d (2-litreni dizel sa 194 KS i 400 Nm), E 200 (2-litreni benz. sa 184 KS i 300 Nm), E 300 (2-litreni benz. s 245 KS i 370 Nm) te kao E 400 4Matic s 3-litrenim benzinskim V6 (333 KS i 480 Nm) te pogonom na sva četiri kotača.

U ponudi su četiri izvedbe Mercedes-Benz E klase Coupé čiji raspon cijena kreće od 441.511, a završava na 675.199 kn. Cjenik E klase Coupé pogledajte ovdje.

E klasa All Terrain – za sladokusce avanturističkog duha

U ionako bogatoj paleti izvedenica nove Mercedes-Benz E klase, posebno mjesto svakako će zauzeti povišena i off-road sklonostima potkrijepljena E klasa All Terrain. Kako bi se bez poteškoća suočio s izazovima vožnje van asfalta, ovaj je automobil (u odnosu na standardnu E klasu karavan) 29 mm viši, opremljen je posebno kalibriranim ESP sustavom te prilagodljivim ovjesom Air Body Control.

Upravo zahvaljujući tom podvozju moguće je podešavati udaljenost od podloge E klase All Terrain i to u rasponu od 35 mm. Time se razmak od tla kreće između 121 i 156 mm kako bi ovaj automobil bez teškoća prešao i preko zahtjevnih terena. Dakako, tu je i cijeli niz naprednih sustava poznatih već iz limuzinske i karavanske izvedbe nove E klase.

Sustav Dynamic Select osigurava podešavanje vozaču najoptimalnijih postavki, program vožnje All Terrain posebno je prilagođen upravo za ovaj automobil, dok posebni prikaz na središnjem zaslonu omogućava nadzor nad svim sustavima neophodnim za bezbrižu i uzbudljivu off-road vožnju.

E klasu All Terrain ćemo, pored povećane udaljenosti od podloge, lako prepoznati i prema specifičnoj maski hladnjaka kakvom su opremljeni svi mercedesovi SUV modeli, karakterističnom braniku sa zaštitom podvozja, crnim zaštitnim lukovima postavljenim na rubove blatobrana, trodjelnom stražnjem braniku te prema tri ekskluzivna dizajna naplataka koji mogu biti dimenzije od 19 ili 20 cola.

Značajke unutrašnjosti Mercedes-Benz E klase All Terrain obuhvaćaju ekskluzivne obloge odabrane posebno za ovaj model, sportske papučice, podne prostirke s oznakom All Terrain, paket interijera Avantgarde, brojne praktične pretince i mjesta za odlaganje predmeta te naslon stražnjih sjedala podijeljen u omjeru 40:20:40. Konačno, tu su i posebni dodaci za interijer dostupni u okviru linija opreme Exclusive i Designo.

U ponudi na hrvatskom tržištu, u početku prodaje Mercedes-Benz E klase All Terrain naći će se jedna izvedba (E 220 d 4Matic) s 2-litrenim dizel motorom snage od 194 KS i 9-stupanjskim automatskim mjenjačem 9G-Tronic, čija cijena iznosi 558.659 kn. Cjenik E klase All Terrain pogledajte ovdje.

GLA facelift – simpatični kompakt sada je još bolji

Temeljen na aktualnoj A klasi, povišeni je crossover GLA pravi svjetski automobil koji se proizvodi u njemačkom Rastattu te u Pekingu, za najveće svjetsko tržište automobila. Predstavljen u ožujku 2014, Mercedes-Benz GLA je točno tri godine kasnije prikazan u osvježenom izdanju koje donosi brojne tehničke i estetske novosti.

Ovaj istinski multitalent sada ima modificirane branike, novu ponudu aluminijskih naplataka, LED svjetla, novu boju karoserije nazvanu Canyon Beige te tri izvedbe vezano uz visinu podvozja: standardni ovjes Comfort, sniženo podvozje koje je dostupno u kombinaciji s paketima AMG Line ili Dynamic Handling te novost u programu u vidu terenskog ovjesa kod kojeg je karoserija podignuta za 30 mm.

U sveobuhvatnom osvježenju, GLA je dobio i neke tehničke značajke ranije rezervirane tek za veće i skuplje mercedesove modele. Tako je ovaj automobil sada dostupan sa sustavom kamera za pregled od 360° oko vozila, novim presvlakama sjedala i oblogama interijera, kromiranim detaljima na prednjoj armaturi, Hands Free ulaskom u vozilo, paketom za odlaganje te novim stražnjim svjetlima.

Novi su i paketi uređenja interijera za model GLA. Tako paket Comfort Exclusive donosi sjedala s posebnom smeđom kožom, linije Style i Urban su dostupne s novim presvlakama sjedala, a isto vrijedi i za boje presvlaka kod dizajnerske linije Style. A, kako bi zadovoljio i najzahtjevnije, osvježeni je Mercedes-Benz GLA dostupan s linijama opreme Style, Urban i AMG Line, ali i kao posebni model WhiteArt Edition.

Premda kompaktnih dimenzija (4424 x 1804 x 1494 mm), GLA nudi prostran interijer zahvaljujući međuosovinskom razmaku od 2699 mm, dok se obujam njegovog prtljažnika kreće između 421 i 1235 dm3.

U ponudi je pet dizelskim te šest benzinskim motorima pokretanih izvedbi osvježenog Mercedes-Benza GLA. Dizelski modeli imaju raspon snage od 109 do 177 KS, 6-stupanjski ručni ili 7-stupanjski automatski mjenjač te pogon na prednje ili sva četiri kotača. Benzinske izvedbe su dostupne uz raspon snage od 122 do 381 KS uz jednaku ponudu mjenjača te također dvije verzije pogona. Cijene se kreću u rasponu između 244.769 i 531.599 kn. Cjenik modela GLA pogledajte ovdje.

E klasa Edition 1 – posebna ponuda za najprodavaniji Mercedes svih vremena

Kada popularno postane još dostupnije, bez problema bi mogla biti krilatica koja slijedi posebnu ponudu Mercedes-Benz E klase na našem tržištu. Riječ je o upravo predstavljenoj izvedbi s paketom opreme Edition 1 koja je dostupna već od 379.999 kuna do registracije.

E klasa Edition 1 nova je početna izvedba E klase te podrazumijeva bogat paket opreme koji sadrži: paket eksterijera Avantgarde, prednja svjetla Multibeam LED, sustav Parking Pilot, kameru za pomoć pri vožnji unatrag, sigurnosni sustav Active Brake Assist, Dynamic Select, podvozje Agility Control, LED Intelligent Light Sistem, Adapitvna prednja svjetla Plus, LED stražnja svjetla te 17-colne naplatke od lake legure s 5 krakova.

U ponudi je sedam izvedbi Mercedes-Benz E klase Edition 1 čiji raspon cijena kreće od spomenutih 379.999, a završava na 534.980 kn.

Više o Mercedes-Benz E klasi Edition 1 kao i cjenik ove početne izvedbe potražite ovdje

Vrhunski rezultati Mercedes-Benza na zahtjevnom tržištu

Uz porast ukupnog tržišta od 23,2 posto u razdoblju od 2015. na prošlu godinu, Mercedes-Benz u Hrvatskoj zauzima drugo mjesto u premium segmentu koji je u istom razdoblju porastao za 27,8 posto. No, ono što je još značajnije jest da je rast tržišnog udjela Mercedes-Benza u premium segmentu između 2015. i 2016. povećan za velikih 43,3 posto dok kombinirano s markom Smart porast iznosi još većih, 50,1%.

I u dosadašnjem dijelu tekuće godine Mercedes-Benz pokazuje uspješne rezultate uz rast od 4 posto unutar premium segmenta koji nastavlja uzlaznom putanjom, uz 16 posto zabilježenog napretka. Konačno, globalna ekspanzija Daimlera AG najbolje je ocrtana podatkom da je samo tijekom ove godine ta premium kompanija predstavila ili namjerava predstaviti čak 11 novih modela te dva facelifta. Globalna dominacija je zajamčena!

– – –

Posjetite stranice Mercedes-Benza u Hrvatskoj
Test nove generacije Mercedes-Benz E klase potražite ovdje

Podijeli:
1