Fiat Tipo SW

Fiat Tipo SW
tekst: Hrvoje Gattin foto: autonet.hr, Fiat Chrysler Automobiles

Nacionalna prezentacija

I treći član obitelji stigao je na hrvatsko tržište. Najprostraniji Tipo, karavan je u ponudi u osam izvedbi snage od 95 i 120 KS. Cijene do registracije počinju od 118.055 kn

Zaokružujući ponudu modela Tipo, domaći zastupnik Autocommerce Hrvatska proteklog je tjedna u Karlovcu održao prezentaciju za domaće medije u okviru koje je predstavljen Fiat Tipo SW (Station Wagon – karavan). Riječ je o, nesumnjivo, jednoj od najkompletnijih paleta nekog fiatovog modela unazad dosta godina i automobilu koji se nameće kao rješenje za sve potrebe. Tri karoserijska oblika, limuzina, kombilimuzina (hatchback) i karavan to bez sumnje potpisuju.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Privlačnog izgleda i naglašeno funkcionalan, Fiat Tipo SW kombinira veliki obujam prtljažnog prostora (550 litara) s kompaktnim dimenzijama (4571 x 1792 x 1514 mm) što uz međuosovinski razmak od 2638 mm njegovu unutrašnjost čini posebno prostranom.

Prostranost na usluzi putnicima

Kako bi zadovoljio sve prohtjeve, Fiat je model Tipo ponudio u tri karoserijske izvedbe od kojih svaka donosi svoje prednosti, kako prema pitanju funkcionalnosti tako i estetike. Razlika u dužini između karavana i 3-volumenske limuzine iznosi 39 mm, dok je hatchback kraći za dodatnih 164 mm. Pri tome je međuosovinski razmak karavana i izvedbe HB jednak, dok je kod limuzine kraći za 2 mm.

Govorimo li o prtljažnom prostoru, jasno je da praktičnost stražnjih podiznih vratiju igra značajnu ulogu u odabiru automobila, no obujam je itekako bitan. Trovolumenski Tipo tako ima zapremninu prrtljažnika manju od karavana za 30 dm3, a izvedba HB za dodatnih 80 litara.

Nadalje, unutar aerodinamički vrlo uspješne karoserije Tipa karavan (Cx = 0,29) krije se čak 12 dm3 raznoraznih pretinaca za odlaganje kako bi boce s vodom ili elektronički gadgeti uvijek pronašli svoje mjesto. No, mnogo mjesta dostupno je i putnicima pa tako prostor za koljena na sjedalu suvozača iznosi 107 cm, a onaj na stražnjim sjedalima 94 cm.

Dug popis serijske opreme

Fiat Tipo SW dostupan je uz tri paketa opreme: Pop, Easy i Lounge. A, već od početne razine opremljenosti Tipo karavan donosi detalje kao što su elektropodizači za sva četiri prozora, središnji TFT zaslon, sjedalo vozača podesivo prema visini, branici u boji karoserije, ručni klima uređaj, autoradio s USB i AUX priključcima, čelični naplaci, šest zračnih jastuka, ESP i Hill-Holder te nadzor nad pritiskom u pneumaticima.

Razina opremljenosti Easy, povrh navedenog nudi i prednji naslon za ruku, automatski klima uređaj, dnevna LED svjetla, kožom obloženi obruč upravljača, stražnje senzore za pomoć pri parkiranju, višenamjenski obruč upravljača te Uconnect Infotainment sustav s 5-inčnim zaslonom osjetljivim na dodir (USB + AUX).

Već standardno kod fiatovih automobila najbogatiji paket, Lounge, povrh navedenog donosi i kromirane detalje na vanjštini vozila, paket Visibility (senzor za svjetla i kišu), lumbalno podešavanje sjedala vozača, prednja svjetla za maglu, tempomat, 17-colne alu-naplatke te Uconnect Infotainment sustav sa 7-inčnim zaslonom osjetljivim na dodir.

Konačno, u ponudi je i izbor između osam boja karoserije (obične, metalik i pastelne), a početna dva paketa opreme donose sjedala presvučena tkaninom, dok su za paket opreme Lounge rezervirane dvije izvedbe sjedala u kombinaciji umjetne kože i tkanine. Uz paket opreme Lounge, kao opcija, dostupna su i kožom presvučena sjedala. Ponuda Tipa SW podrazumijeva i ukrasne poklopce naplataka na razinama opreme POP te Easy, opcijske 16-colne alu-naplatke uz iste pakete opreme te serijske 17-colne lijevane naplatke uz paket opreme Lounge (dostupno kao opcija uz Easy).

Ponuda motora i mjenjača

Fiat je za Tipo karavan na našem tržištu predvidio izbor od tri pogonska stroja. Idealan za gradsku vožnju, smatraju u Fiatu, upravo je benzinski Fire, 1,4-litreni 16V koji razvija najveću snagu od 70 kW (95 KS). Početni dizelski motor je 1,3-litreni Multijet koji razvija najveću snagu od također 70 kW (95 KS) te ima najveći okretni moment od 200 Nm dostupan već od 1500 o/min. Prosječna potrošnja ovako motoriziranog Tipa SW iznosi niskih 3,7 l/100 km.

Najsnažniji motor u paleti je 1,6-litreni Multijet koji razvija najveću snagu od 88 kW (120 KS), uz najveći okretni moment od 320 Nm pri 1750 o/min. S ovim pogonskim strojem Fiat Tipo SW ima potrošnju goriva u mješovitoj vožnji od 3,7 l/100 km te emisije CO2 od 89 g/km, s ECO kompletom.

Konačno, u ponudi su ručni 5 i 6-stupanjski mjenjači te automatski 6-stupanjski mjenjač DDCT dostupan uz motor 1.6 Multijet sa 120 KS.

I na kraju…

Novi kompaktni SW prodavat će se više u od četrdeset zemalja diljem regije EMEA. Ovaj potpuno novi automobil , stvoren od početka kao trovolumenska limuzina a poslije kao hatchback te karavan odlikuju jednostavnost i karakter marke Fiat. Fiat Tipo SW dolazi s 5-godišnjim jamstvom (120.000 km).

YouTube MP3 - Hotmail
1