Fiat Tipo HB

Fiat Tipo HB
tekst: Hrvoje Gattin foto: autonet.hr, Fiat Chrysler Automobiles

Nacionalna prezentacija

Popunjavajući paletu novog modela Tipo na našem tržištu, Fiat u prodaju uvodi i drugu karoserijsku izvedbu. Kombilimuzina je, nema tome sumnje, izvedba od koje se najviše očekuje, a prilog tome su bogati paketi opreme, prostranost i doista povoljni načini financiranja Fiata Tipo

Na prezentaciji za hrvatske medije, održanoj početkom tjedna u Zagrebu, domaći nas je zastupnik upoznao s novom karoserijskom izvedbom modela Tipo. Tako nakon limuzine, na naše tržište pristiže i hatchback (kombilimuzina), izvedba koja pripada C segmentu i od koje se u modelnoj obitelji Tipo najviše očekuje. Uostalom, kako bi smo ilustrirali koliko je snažna konkurencija, spomenimo i da je od ukupnog broja prodanih automobila tijekom 2016. čak 20.000 otpalo upravo na modele ove karoserijske izvedbe.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Doista funkcionalna obitelj Fiata Tipo, kako ovu paletu naziva njezin proizvođač, uključuje limuzinu, hatchback i karavan koji će također uskoro krenuti u prodaju i kod nas. Fiat Tipo HB se odlikuje praktičnom dvovolumenskom karoserijom, najvećim obujmom prtljažnika u svojoj klasi, bogatim paketima opreme te provjerenom motorizacijom. Cijene kreću od 100.000 kn do registracije, a tu je i posebno povoljni sustav financiranja uz preuzimanje rabljenog vozila.

Praktičnost s potpisom talijanskih majstora dizajna

Spreman za sve buduće izazove, novi Fiat Tipo je dizajniran od strane talijanskog Centro Stile Fiat, a razvijen u Turskoj, zajedno s tvrtkom Tofas R&D koja je jedan od najvećih istraživačkih i razvojnih centara grupacije FCA. Novi se Tipo proizvodi u tvornici u Bursi, jednoj od najnaprednijih svjetskih tvornica automobila koja je dobila prestižno priznanje World Class Manufacturing.

Novi Fiat Tipo s 5 vrata donosi najbolje što se tiče prostranosti i udobnosti. Unutar dimenzija od 4368 x 1792 x 1495 mm smješten je prtljažnik obujma od 440 dm3 što predstavlja rekord u C segmentu. Kupci mogu birati između presvlaka od tkanine ili kože, a automobil je opremljen nizom pametnih rješenja koja optimalno iskorištavaju prostor te brojnim praktičnim pretincima i držačima ukupne zapremnine 12 litara u koje je moguće odložiti sve što vam ne treba dok se vozite.

Vrijedi spomenuti i kako je Fiat Tipo HB dostupan uz osam boja karoserije, osam kombinacija materijala na sjedalima te pet različitih modela naplataka.

Bogata oprema za veću udobnost i zabavu

Svi modeli iz nove obitelji Fiata Tipo imaju inovativne opcije infotainmenta, uključujući tu i sustav Uconnect HD live s dodirnim zaslonom visoke razlučivosti dijagonale od 17,8 cm (7 inča) i upravljanjem pokretima. Ovaj je sustav opremljen i Bluetooth povezivošću, audio streamingom, glasovnim prepoznavanjem, SMS čitačem te USB i AUX ulazima. Isti sustav dostupan je i s ugrađenom 3D navigacijom Tom Tom live.

U ponudi su tri paketa opreme: Pop Star, Easy te Lounge. Već od početnog paketa Fiat Tipo HB serijski nudi prednje i prednje bočne zračne jastuke, ESP sustav, ručni klima uređaj, audio sustav s Bluetooth podrškom te USB i AUX priključcima, daljinsko središnje zaključavanje, preklopivi naslon stražnjih sjedala, elektropodizače prednjih prozora, servoupravljač, podešavanje sjedala vozača prema visini, stražnje senzore za pomoć pri parkiranju i prednja svjetla za maglu.

Sljedeći paket opreme, Easy, uz navedeno nudi i elektropodizače za sve prozore, automatski klima uređaj, kožom obloženi obruč upravljača, Uconnect audio sustav s 5-inčnim (12,7 cm) zaslonom osjetljivim na dodir (USB i Bluetooth), dok paket opreme Lounge povrh navedenog dolazi sa 17-colnim alu-naplacima, infotainment sustavom sa 7-inčnim zaslonom i navigacijom, tempomatom, automatskim aktiviranjem svjetala i brisača, elektrokromatskim unutrašnjim retrovizorom, ukrasnim kromiranim letvicama itd.

Četiri motora, ručni i automatski mjenjači

U ponudi Fiata Tipo hatchback dostupna su četiri Euro 6 pogonska stroja, dva benzinska te dva dizelska. Riječ je o benzinskim motorima obitelji Fire (Fully Integrated Robotised Engine) obujma od 1368 cm3 u izvedbama snage od 95 KS (127 Nm) sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem te snage od 120 KS (215 Nm) koji je uparen s 5-stupanjskim ručnim mjenjačem.

Dizelsku ponudu zaokružuju motori obitelji MultiJet II, početni obujma od 1248 cm3 i snage od 95 KS (200 Nm) koji je uparen s 5-stupanjskim ručnim mjenjačem. Snažniji dizelski motor ima obujam od 1598 cm3 i najveću snagu od 120 KS (320 Nm), a isporučuje se uz 6-stupanjski ručni ili 6-stupanjski automatski mjenjač DDCT s dvostrukom spojkom.

Doista privlačan – Fiat Tipo HB 1.4 16V Amore uz posebnu ponudu leasinga

U priči o kombilimuzinskoj izvedbi Fiata Tipo početnu stepenicu predstavlja posebna izvedba Amore pokretana 95 KS snažnim benzinskim motorom. Ovaj model, dostupan uz cijenu od 100.000 kn, u serijskom opremi nudi sve što i paket opreme Pop Star, a bitno je naglasiti da su sve izvedbe novog Tipa hatchback dostupne uz 5-godišnje jamstvo (120.000 km).

Fiat Tipo Amore je moguće kupiti i uz posebnu ponudu leasinga, u suradnji Autocommercea Hrvatska i Impuls Leasinga. Riječ je o financiranju koje podrazumijeva ‘tri trećine’: radi se o mogućnosti da svoj rabljeni auto stranke daju pod račun te tako odmah pokriju 1/3 vrijednosti novog vozila (ili više od toga). Druga trećina cijene ide na financiranje na 3 godine, pri čemu rata iznosi oko 1.000 kn mjesečno.

Nakon isteka tri godine, ostaje još 1/3 za otplatu, što je doista povoljan iznos koji ne bi trebao predstavljati znatnije financijsko opterećenje strankama (oko 33.300 Kuna), posebno iz razloga što se od prvoga dana koriste novim vozilom te stoga nemaju troškova oko održavanja. Uz to, u Autocommerceu napominju da ovakva vrsta financiranja vrijedi i za ostale modele vozila iz njihove ponude, uključujući i druge marke grupacije FCA.

YouTube MP3 - Hotmail
1