Toyota Land Cruiser 2.8 D-4D Executive

Toyota Land Cruiser 2.8 D-4D Executive
tekst: autonet.hr foto: Saša Lisjak, autonet.hr

Doista nezaustavljiv!

Prava ikona off-roada, Land Cruiser se i u osvježenom izdanju razmeće svojim, za većinu konkurenata nedostižnim, sposobnostima. Novi dizelski motor i bogata oprema upotpunjuju priču o ovom svestranom automobilu

Odmah na početku, bez okolišanja istaknimo kako će se mit o nenadmašnom vladaru bespuća koji traje punih šest desetljeća nastaviti i u budućnosti. Naime, uvjereni smo da će Land Cruiser i nadalje ostati najpoželjnijim terencem u bogatoj ponudi tog segmenta, jer, dovoljno je samo “par” kilometara da se i u praksi uvjerimo u sinergiju vozača i automobila te sinergiju korištenja izuzetno čvrste i na deformacije otporne “body-on-frame” konstrukcije.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Toyota Land Cruiser je protekle godine predstavljena u osvježenom izdanju. A, vjerojatno najznačajniju promjenu u toj priči predstavlja novi 2,8-litreni dizelski motor. Također, tu je i unaprijeđeno podvozje koje upravo od testirane razine opreme Executive, vozaču pruža prilagodljive postavke (Adaptive Variable Suspension – AVS). Konačno, osvježeni Land Cruiser donosi i unaprijeđeni multimedijski sustav Toyota Touch 2.

Dizajn, ergonomija, unutrašnjost

Robusnost je zaštitni znak mnogih terenskih automobila, no u toj je disciplini toyotin Land Cruiser vjerojatno neosporni prvak. Moćan izgled lišen bilo kakvog uljepšavanja jasno naglašava da se ovdje radi o posebno sposobnom automobilu, no Land Cruiser je ujedno tijekom mnogih godina svog postojanja nesumnjivo postao i ikonom off-road stila.

Iznutra Land Cruiser ostaje vjeran svojim korijenima – ostavlja dojam trajnosti i robusnosti u skladu s tradicijom svoga imena. Multimedijalni sustav je opremljen ekranom osjetljiv je na dodir, a navigacijski sustav prepoznaje govorne naredbe. Također, multimedija nudi povezivost s mobilnim telefonom te prijenos slike ekrana mobilnog telefona na ekran s vrlo jednostavnim korištenjem.

Inače, u Land Cruiseru se sjedi visoko i uspravno što omogućuje fantastičan pregled sprijeda i straga, a sama sjedala su vrlo udobna. Također, izolacija je besprijekorna što je potvrdila praktički jednaka razina buke pri 100 te više od 160 km/h. Vožnja otvorenom cestom je ugodna, a dojam je da se vozite u izuzetno sigurnom automobilu dok oko vas, kruže male limene igračkice 🙂

Serijska i dodatna oprema

Očekivano, drugi najviši paket opreme Toyote Land Cruiser donosi pravo mnoštvo detalja. Od sigurnosnih sustava izdvojit ćemo šest zračnih jastuka te onaj za zaštitu koljena vozača, prednje aktivne naslone za glavu, zatezače prednjih sigurnosnih pojaseva s ograničenjem sile, dva Isofix priključna mjesta u drugom redu sjedala, sustav nadzora pritiska u pneumaticima te TCS i ESP sustav.

Nadalje, tu su prednji senzori za pomoć pri parkiranju (itekako dobrodošao detalj kod vozila ovih dimenzija), stražnja kamera, dodatno zatamnjena stražnja stakla, lijevani 18-colni naplaci, sustav za pranje prednjih svjetala, kromirana maska hladnjaka, senzor za kišu i svjetlost, automatski 3-zonski klima uređaj, elektrokromatski unutrašnji retrovizor, kožom presvučen interijer, grijani obruč upravljača s električnim podešavanjem, drveni umeci u interijeru, audio sustav JBL s 14 zvučnika, navigacija Toyota Touch 2, preklopivi treći red sjedala, krovni nosači, LED prednja kratka i dnevna svjetla, tempomat…

Od ponuđene dodatne opreme testirani je automobil imao tek metalik boju, vrijednu 5.300 kn.

Motor i prijenos

Ovom smo prilikom isprobali Land Cruiser pokretan novim 2,8 litrenim D-4D turbodizelskim pogonskim strojem snage od 177 KS. Riječ je o motoru koji je zamijenio teži i grublji 3-litreni koji se ugrađivao u prethodnika. Novi je pogonski stroj osjetno lakši i štedljiviji s boljim osobinama. Naime, pri nižim okretajima nudi 11 posto više okretnog momenta, a potrošnja goriva manja je gotovo 10 posto. Novi motor premijerno koristi toyotin sustav selektivne katalitičke redukcije (SCR), koji može eliminirati do 99% čestica dušičnih oksida (NOx).

Ovaj motor obujma od 2755 ccm, sa 16 ventila i četiri cilindra ima turbopunjač promjenjive geometrije s međuhladnjakom, a navedenu snagu razvija pri 3400 okretaja u minuti. Koristeći novi sustav ubrizgavanja goriva, kako bi smanjio potrošnju i povećao performanse, motor 2.8 D-4D razvija impresivnih 370 Nm momenta već pri 1200 okretaja, a maksimalnih 450 Nm između 1600 i 2400 okretaja. Ubrzanje od 0 do 100 km/h iznosi za 12,7 sekundi (test: 13,0 s), dok najveća brzina doseže 175 (171) km/h.

Možda to i nisu impresivni podaci, ali imajte na umu kako je riječ o terencu teškom 2,4 tone i da se za upravljačem sve navedeno čini puno dojmljivije od pisanih karakteristika. Potrošnja goriva na ovom testu dosegla je 11,9 litara u gradu te nešto više od 8 litara na otvorenoj cesti. I, prije nego li čujemo komentare kako je to mnogo, potrebno je (još jednom) uzeti u obzir neskromnu masu ovog vozila, automatski mjenjač i pogon na sva četiri kotača.

Mjenjač je 6-stupanjski automatik primjeren ovakvoj vrsti robusnog terenca te nam stoga nisu nedostajale ni uobičajene igračkice “asfaltnih terenaca” poput poluga za izmjenu stupnjeva prijenosa na upravljaču, niti drugih kičastih pomagala koje samo ometaju vožnju nepristupačnim terenima. Dakako, ako baš poželite, stupnjeve jest moguće mijenjati ručno, putem ručice mjenjača.

Za upravljačem

Ovo je automobil s iznimnim voznim osobinama u svim uvjetima i u konačnici preciznim povratnim informacijama koje dobiva vozač, dakako, u okvirima off-road kategorije. Zahvaljujući jednostavnosti sustava pomoći u vožnji imali smo brz i siguran prolaz nezgodnim i naoko gotovo nemogućim dijelovima terena. I koliko god da smo bili pod adrenalinom i mislili da je to maksimum što Land Cruiser 2.8 D-4D može dati, svjesni smo da je to tek dio njegovih stvarnih mogućnosti.

U vožnji zahtjevnijim terenima do izražaja dolazi prednji neovisan ovjes s dvostrukim ramenima, a straga 4-djelni ovjes s Panhardovom polugom. Ovjes je elektronički nadziran i dodatno optimizira učinak prednjeg i stražnjeg amortizera za izraženije vozne osobine – na terenu i cesti, a svakako trebamo istaknuti i da smo na raspolaganju imali prilagodljive postavke ovjesa (Adaptive Variable Suspension – AVS), koji nudi mogućnost izbora između različitih postavki: motora, ovjesa i upravljača s izborom tri načina rada: Normal, Sport i Comfort.

Stražnji diferencijal u cijelosti može biti blokiran kako bi pridonio trakciji i prijenosu snage kada je to najpotrebnije, a od ostalih naprednih voznih osobina istaknimo sustav automatske kontrole proklizavanja kotača koji istodobno koristi kočnice i kontrolu motora kako bi optimalno distribuirao moment između dvije osovine i na svaki kotač zasebno. Na blatnim terenima ili kod razmočenog snijega doslovno se odvajaju prednji i stražnji stabilizatori, a time se znatno poboljšavaju trakcija i prijenos snage na kotače u uvjetima slabijeg prijanjanja ili pri težim terenskim prilikama.

S dobro usmjerenim upravljačem i stisnutim gasom nema prepreke koju nećete svladati. Upravo je u tome poanta Land Cruisera koji će s lakoćom prijeći blatnjave prepreke, potoke, uspone i padine. Prema tom pitanju, gotovo bi se usudili reći kako je ovo jedan od posljednjih toliko sposobnih modela među terencima klasične sheme.

Kao kompliment dodajmo podatak o izvanrednoj manevarskoj sposobnosti s krugom okretanja od (za ovoliki automobil doista skromnih) 11,6 metara. Oni koji voze u nepristupačnim terenima, kroz šumske staze, znat će koliko je to vrijedno.

I na kraju…

Dodamo li svim navedenim pohvalama robustan izgled, kvalitetu i izdržljivost jasno je kako ćemo Land Cruiser i ubuduće viđati kao pouzdanog “prijatelja” profesionalcima u raznim UN-ovim misijama, kod pripadnika posebnih postrojbi, policije, ali i ljubitelja automobila s kojima je moguće doslovno sve.

Testirani Land Cruiser 2.8 D-4D Executive tako predstavlja ultimativni i trenutno prepoznatljivi simbol svestranosti koji se dokazao tijekom dugih godina. Svi oni koji namjeravaju krenuti put stvarnih bespuća, u ovom će automobilu naći pravog, a možda i jedinog partnera. No, Land Cruiser će rado povesti i vašu obitelj u kazalište!

Toyota Land Cruiser na hrvatskom tržištu
U ponudi domaćeg zastupnika, tvrtke Toyota Croatia nalazi se itekako bogata paleta od čak 17 izvedbi modela Land Cruiser. Od toga osam modela otpada na karoseriju s trojim vratima, dok preostalih devet izgleda upravo poput ovom prilikom testiranog automobila. Sve izvedbe dostupne na našem tržištu pokreće 2,8-litreni dizelski motor snage od 177 KS, a na raspolaganju su ručni ili automatski mjenjač sa 6 stupnjeva prijenosa.

Uz Land Cruiser, Toyota nudi pakete opreme Base, Active, Limited i Executive te vrhunski paket Premium, rezerviran isključivo za 5v izvedbu. Cijene Toyote Land Cruiser kreću od 343.900 kn koliko stoji model s trojim vratima, 2.8 D-4D Base, a završavaju na 644.900 kn koliko je potrebno izdvojiti za izvedbu 2.8 D-4D Premium s automatskim mjenjačem.

– – –

O osvježenoj smo Toyoti Land Cruiser te novostima koje donosi, pisali i u rubrici Premijere.

1