Suzuki Ignis 1.2 4WD GLX

Suzuki Ignis 1.2 4WD GLX
tekst: Hrvoje Gattin foto: Saša Lisjak, autonet.hr

Najmanji koji može sve

Da gradski mališani ne moraju biti isključivo kutije na kotačima, sposobne tek da vas odvezu na posao, dokazuje i ovaj svestrani minijaturni Suzuki. S pogonom na sva četiri kotača, štedljivim benzinskim motorom i solidnom opremom, testirani Ignis stvara komplekse mnogim konkurentima

OSOBNA ISKAZNICA TESTIRANOG AUTOMOBILA
obujam motora / snaga / brzina 1242 cm3 / 90 KS / 165 (160) km/h
prosječna potrošnja / emisija CO2 5,0 (6,0) l/100 km / 114 g/km
cijena do registracije 118.115 kn (15.856 Eur)

Kako je to uobičajeno kod japanskih automobila, precizno popratiti povijest nekog modela nije odveć lak zadatak. Naime, premda možemo reći da aktualni Ignis predstavlja drugu generaciju suzukijevog modela ovog imena, brojne razlike uvjetovane specifičnostima pojedinih tržišta tu uvode posebnu zbrku. No, kako god bilo, u listopadu 2015. na međunarodnom salonu automobila u Tokiju, svjetlo dana je ugledao aktualni Ignis, dok je njegova EU izvedba predstavljena u Parizu sljedeće godine.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Premda njegovo ime (lat.: “vatra”) možda i nije posebno primjereno malom gradskom automobilu, Ignis se (posebno u izvedbi poput testirane) doista ima prilike pohvaliti mnogo čime. Uz činjenicu da se radi o najmanjem automobilu s pogonom na sva četiri kotača dostupnom na našem tržištu, preko štedljivog benzinskog motora pa do vrlo bogate opreme za jedan tako mali model, Ignis će uspješno opravdati činjenicu da njegova cijena i nije odveć skromna. No, krenimo redom.

Dizajn, ergonomija, unutrašnjost

Aktualni je suzukijev Ignis tek jedan u dugom nizu automobila oko čijeg se izgleda “lome koplja” raznorazni poznavatelja ili štovatelja automobila. Dakako, ukusi su vrlo osobna stvar, a mi možemo zaklučiti da je Ignis simpatični automobilčić izgleda dovoljno upečatljivog da ga zapamtite već na prvi pogled. Tome, u znatnoj mjeri, pridonosi i atraktivna narančasta boja karoserije.

O dizajnu ovog automobila Suzuki ima štošta za reći, posebno kada su u pitanju estetski detalji koji svoje podrijetlo vuku s nekih prijašnjih modela ovog proizvođača. Ipak, jedan od tih detalja nam je posebno upao u oči – krovni C nosač s tri kose linije, preuzet izravno kao detalj s modela Fronte Coupe iz 1971. kojeg je, doduše, dizajnirao Giugiaro (ovaj se detalj ponavlja i pri dnu središnje konzole). Mišljenja smo da je upravo taj detalj, odn. velika limena površina krovnog C nosača najlošiji estetski element aktualnog Ignisa.

Pri pogledu otraga, pak, upečatljiv dojam ostavljaju uvjerljivo široki blatobrani čija je estetska logika jasna – naglašavaju dojam stabilnosti vozila što je svakako zgodan detalj. Ostaje tek pitanjem da je cijela karoserija široka koliko su i sami blatobrani, bi li u interijeru Ignisa i u njegovom prtljažniku ostalo više mjesta? Uđimo u unutrašnjost.

Činjenicom jest da je doista mali broj proizvođača koji će se (u B segmentu) ovoliko potruditi oko interijera. OK, testirali smo najopremljeniji Ignis, no moramo primijetiti da su višebojne armature i detalji izvedeni u boji karoserije doista znatno podigli dojam unutrašnjosti, čak i pored činjenice da je većina onoga što nas je okruživalo izvedena od “obične” tvrde plastike. Zgodan je i uzorak na tkanini sjedala koja solidno odrađuju svoju ulogu, s naglašenom udobnošću na prvom mjestu. Dakako, mi bi smo više uživali u nešto naglašenijoj potpori tijelu, no kakvi bi smo to novinari bili da nemamo prigovora…

S obzirom na 2435 mm međuosovinskog razmaka, Suzukiju je doista uspjelo osloboditi mnogo mjesta na stražnjim sjedalima, predviđenim za dvije osobe. Dakako, i kod ovog je automobila prednost dana mjestu otraga, pred obujmom prtljažnika. Naime, pored dovoljno prostora za koljena, linija krova će osigurati i dovoljno mjesta za više osobe. Prtljažnik je, pak, s obujmom od 204 dm3 (izvedba s pogonom na prednje kotače nudi 260 dm3) sasvim dovoljan za uobičajene gradske potrebe – odlazak u kupovinu i tome slično. Uz to, naslon stražnjih sjedala je podesiv prema dužini (u izvedbi s pet mjesta nema ovog podešavanja) čime se zapremnina prtljažnika može povećati.

Serijska i dodatna oprema

Paket opreme GLX (točnije, GLX AAC) najbogatiji je u ponudi suzukijevog Ignisa i, kombiniran s pogonom na sva četiri kotača, ovo je ujedno i model sa samog vrha ponude. Za početak, serijsku sigurnosnu opremu predstavljaju ESP, šest zračnih jastuka, dva ISOFIX priključka, sustav pomoći pri vožnji niz strminu, Hill-holder, prednja svjetla za maglu, sustav autonomnog kočenja…

Za komfor će se pobrinuti automatski klima uređaj, napredni infotainment sustav s USB i AUX priključcima te Bluetooth povezivošću, tempomat, elektropodizači svih prozora (ipak, samo je onaj kod vozača automatski) te kožom obloženi obruč upravljača.

Konačno, za estetiku testiranog Ignisa GLX su, pored već opisanih detalja u interijeru, zaslužni metalik boja (uključena u cijenu vozila), naplaci od lake legure, obrubi blatobrana koji naglašavaju robusnost te Chrome-look detalji na karoseriji. Testirani automobil nije imao dodatne opreme.

Motor i prijenos

Suzukijev 1,2-litreni benzinski 4-cilindrični motor K12C predstavljen je 2014. godine i svoje je mjesto isprva našao pod prednjim poklopcem Swifta te potom i Balena. Riječ je o dosta klasičnom 16V benzincu, no koji krije jednu tajnu – Dualjet tehnologiju. Naime, ovaj je motor opremljen s dvije brizgaljke po cilindru. Testirani se pogonski stroj tako odlikuje najvećom snagom od 66 kW (90 KS) pri 6000 o/min kao i najvećim okretnim momentom od 120 Nm pri 4400 o/min.

Prvo što nam je upalo u oči je naglašeno niska potrošnja ovog pogonskog stroja. Naime, zahvaljujući doista maloj masi Ignisa (težak je tek 945 kg), ovaj je ne pretjerano opterećeni benzinac (72,5 KS/l) izbjegao klasičnu boljku downsizinga – potrebu za visokim okretajima i shodno tome, povišenu potrošnju goriva. Tako smo tijekom našeg testa zabilježili doista umjerenih 6,5 l/100 km u gradskoj vožnji, da bi naše druženje s Ignisom završilo prosjekom od uvjerljivih 6,0 litara.

Pri tome je Ignis 1.2 4WD GLX sasvim dovoljno živahan automobil, što treba zahvaliti i pametno proračunatim omjerima 5-stupanjskog ručnog mjenjača čija je ručica solidne preciznosti. Govorimo li o prijenosu, recimo i kako je Ignis 4WD opremljen središnjom visko-spojkom, a stražnji je diferencijal “ukrao” ranije spomenutih 56 litara obujma prtljažniku.

Za upravljačem

Premda malenih dimenzija, Ignis nam je za upravljačem brzo pokazao kako se radi o doista odraslom automobilu. Njegove skromne dimenzije i relativno visoka karoserija (3700 x 1690 x 1595 mm) diktiraju dobar dio osobina koje ćemo osjetiti za upravljačem. Ipak, ovo nije neki posebno brz automobil pa činjenica da je međuosovinski razmak kratak ne predstavlja razlog za bojazan.

S druge strane, Ignis je (ne)očekivano precizan. Njegovo podvozje, podešeno s udobnošću kao osnovnom idejom ipak je dovoljno “poslušno”, a tu je i dosta uvjerljiv upravljač. Sve zajedno rezultiralo je automobilom koji je zanimljiv u vožnji. A, još ako vam se pod kotačima nađe malo snijega, zabavi neće biti kraja. Dakako, pogon na sva četiri kotača ovdje je prvenstveno prisutan kao dodatak sigurnosti nego li argument za kakvu sportsku vožnju.

Ignis se temelji na novoj platformi marke koja je omogućila 10 posto veću krutost karoserije te 15 posto manju masu u odnosu na prethodnika. Također, zanimljivo je da Ignis ima gotovo pravu šasiju koja djelomično nosi prednji i stražnji ovjes te je, očito, dijelom odgovorna za dobra vozna svojstva ovog automobila. Također, u osnovnoj izvedbi Ignis s pogonom na sva četiri kotača ima 10 mm uži trag stražnjih kotača, u usporedbi s 2WD modelom. Pazilo se doista na sve i takva je posvećenost detaljima svojstvena Suzukiju.

I na kraju…

Bogato opremljeni gradski mališan pokretan štedljivim benzinskim motorom i opremljen pogonom na sva četiri kotača. Hmmm… Zvuči kao da bi to trebala biti uobičajena pojava na cestama, no Suzuki je upravo taj koji nas svako toliko iznenadi nekim modelom. Nerijetko, ta se iznenađenja pretvore u bestsellere.

Ignis 1.2 4WD GLX predstavlja sam vrh ponude ovog modela i uz cijenu od gotovo 16 tisuća Eura zasigurno nije najjeftiniji automobil u segmentu. Ipak, uzmemo li u obzir što sve ovaj mališan nudi, cijena i nije toliko visoka. Pogon na sva četiri kotača je, pri tome, uvjerljivi highlight ovog automobila i njega bi uz Ignis trebalo birati bez iznimke.

Suzuki Ignis na hrvatskom tržištu
U ponudi zastupnika za suzukijeve automobile (i motocikle) na hrvatskom tržištu nalazi se pet izvedbi modela Ignis. Sve su pokretane 1,2-litrenim benzinskim motorom snage od 90 KS, a tu su i tri paketa opreme ne odveć razumljivog imena: GL AC, GL+ AC te GLX AAC. Uz dvije razine opremljenosti, GL+ te GLX, dostupan je i pogon na sva četiri kotača.

Cijene Suzukija Ignis na našem tržištu kreću od 82.156 kn koliko stoji izvedba 1.2 GL, dok je najskuplja verzija upravo ovom prilikom testirani Ignis 1.2 4WD GLX koji s metalik bojom stoji 118.115 kn. Napomenimo i kako se izvedba poput testirane isporučuje sa Sigurnosnim paketom uz koji je Ignis na Euro NCAP testiranju, krajem 2016. osvojio maksimalnih 5 zvjezdica.

Podijeli:
1