Renault Clio Grandtour 1.2 TCe Intens

Renault Clio Grandtour 1.2 TCe Intens
tekst: Goran Topić foto: Saša Lisjak

Izvrsni mini-karavan

Više je proizvođača modela iz B segmenta odlučilo iz svoje ponude isključiti izvedbe s trojim vratima. Navodno se kupci ovih gradskih automobila sve više odlučuju za verzije s petorim zbog dodatne praktičnosti. Možda bi onda pravi izbor bile njihove karavanske izvedbe?

OSOBNA ISKAZNICA TESTIRANOG AUTOMOBILA
obujam motora / snaga / brzina 1197cm3 / 118 KS / 182 (180) km/h
prosječna potrošnja / emisija CO2 5,3 (7,4) l/100 km / 118 g/km
cijena bez / s dodatnom opremom 122.400 kn (16.452 Eur) / 127.088 kn (17.082 Eur)

Trenutna generacija modela Clio na tržištu je prisutna još od 2012, već je otprije prošla je i kroz tzv. mid-life facelift pa je izgledno da ćemo možda već sljedeće godine vidjeti nasljednika. Time je uspjeh renaultovih stručnjaka još i veći. Naime, Clio je već pet godina prisutan na tržištima, a još uvijek izgleda vrlo svježe te bilježi više no zadovoljavajuće prodajne rezultate.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Dakako, nije tome zaslužan samo dizajn. Mnogi će pored privlačnog izgleda pohvaliti i njegove vozne sposobnosti, štedljivu motorizaciju, relativno bogatu opremu, pristupačnu cijenu, kao i, generalno govoreći, visoku razinu kvalitete. Sve u svemu, mogli bi smo reći da mnogi s pravom smatraju Clio Best buy opcijom, kada je riječ o B segmentu.

Dizajn, ergonomija, unutrašnjost

Kako smo već rekli, unatoč činjenici da je trenutni Clio na tržištu prisutan već pet godina, dizajn mu je jedan od glavnih aduta s kojim će svakako privući velik broj zainteresiranih kupaca iz ovog segmenta da ga detaljnije razmotre. Osvježenje, koje je donijelo usklađivanje s posljednjim obiteljskim linijama, je također bio pun pogodak, a za svaku je pohvalu i činjenica da je riječ o karavanskom modelu, inače manje dinamičnom i izgledom privlačnom u odnosu na hatchback, no u slučaju Clia to je jedva primjetno.

Unutrašnjost Clia je vrlo pregledna i ergonomski dobro uređena, a veliki plus je i bogata serijska oprema paketa Intens, o kojoj više kasnije. Prostora unutar putničke kabine ima dovoljno za četiri odrasle osobe, a trećeg putnika će stražnja klupa “podnijeti”, no u pravilu tek na kraćim putovanjima. Također, prilikom ulaska u vozilo na stražnju klupu, više bi osobe trebale pripaziti na nižu liniju krova.

Putnicima na raspolaganju stoji nekoliko praktičnih pretinaca i prostora za odlaganje manjih predmeta, a vrijedi reći i kako zapremina prtljažnika ovog malog karavana iznosi 445 litara, od čega 85 dm3 pripada prostoru ispod uklonjive podnice. Ovdje svakako treba istaknuti i činjenicu da su aluminijski krovni nosači te preklopivi naslon suvozačevog sjedala dio standardne opreme testiranog automobila, a radi se o rješenjima koja mogu osjetno povećati njegovu praktičnost.

Serijska i dodatna oprema

Renaultovi modeli uglavnom slove kao poprilično dobro opremljeni za svoj segment i cjenovni razred, a to vrijedi i za paket Intens kojim je bio opremljen testirani Clio Grandtour.

Uz nabrajanje popisa opreme daleko bi premašili okvire ove rubrike pa recimo samo da navedeni paket uključuje prednje i prednje bočne zračne jastuke (nema zračnih zavjesa), automatski klima uređaj, Hands-free karticu, putno računalo, tempomat i limitator brzine, Full-LED prednja svjetla, električno pomične prednje i stražnje prozore, električno podesive i sklopive retrovizore, stražnje parkirne senzore, multimedijski sustav Media Nav Evolution s ugrađenim dodirnim zaslonom dijagonale od 7 inča s MP3 i Bluetooth podrškom te USB i AUX priključcima te navigacijski sustav Navteq s kartografijom Europe.

Ionako bogato opremljeni testni automobil imao i nekoliko dodataka. Točnije, radilo se o 16-colnim aluminijskim naplacima Pullsize u crnoj boji (16-colni Pullsize u srebrnoj boji su dio standardne opreme) te paketu Udobnost koji uključuje prednja grijana sjedala, prednja sjedala podesiva prema visini, naslon za ruke sprijeda, samozatamnjujući unutrašnji retrovizor i unutrašnja LED svjetla na krovu. Time je cijena testiranog automobila porasla za 4.688 kn.

Motor i prijenos

Testirani je karavanski Clio pokretao 1,2-litreni turbo 4-cilindrični motor oznake TCe 120. Riječ je o motoru koji razvija snagu od 87 kW, odn. 118 KS pri 5500 o/min te najveći okretni moment od 205 Nm pri 2000 o/min. TCe 120 je, ukoliko prednost dajete benzincima ispred dizelaša, uistinu idealan motor za 1233 kg teškog Clia Grandtour. Naime, s njime je ovaj automobil vrlo agilan, međuubrzanja su odlična, pretjecanja sigurna i jednostavna, a potrošnja primjerena.

Konkretnije, prosjek na kraju našeg testa je iznosio 7,4 l/100 km, a riječ je o rezultatu postignutom na podjednakoj upotrebi gradskih i otvorenih prometnica, uključujući i autocestu. U samom gradu prosječna potrošnja se dizala i do 9 l/100 km s nešto “težom nogom” na gasu jer, kako smo već rekli ovako motoriziran Clio je vrlo dinamičan pa, zašto to ne iskoristiti?

Veliki plus pogonskog sklopa je činjenica da je opisani motor bio uparen sa solidnim i što je najvažnije 6-stupanjskim ručnim mjenjačem. Šesti stupanj prijenosa je vrlo vjerojatno odigrao svoju ulogu u nižem prosjeku potrošnje na otvorenim cestama, a svakako pridonosi i nižoj razini buke tijekom vožnje i očuvanju motora.

Za upravljačem

Uz mnoge kvalitete testiranog Clia možda ona koja se najviše ističe su upravo njegova vozna svojstva. Naime, odličnu kombinaciju motora i mjenjača prate optimalno podešen ovjes koji sukladno svrsi automobila prvenstveno naginje udobnosti, zadovoljavajuće komunikativan i izravan upravljač te kočnice koje su svakako na razini zadatka, mada bi smo otraga radije vidjeli diskove nego li bubanj. No, ozbiljnih pritužbi nemamo.

Sve u svemu, ponašanje testnog Clia u svim normalnim prometnim situacijama je više no primjereno, a vozaču će u kritičnim situacijama pripomoći standardni sustavi poput ABS-a, BAS-a, ESP-a, TCS-a i Hill Assista.

Kokpit je moderno uređen te je većina prekidača smještena na lako dostupna i pregledna mjesta. Prednja sjedala su vrlo udobna i dobro drže tijela vozača i suvozača kojima svakako neće nedostajati prostora za udobnu vožnju tijekom putovanja. Također, izolacija od vibracija i buke je vrlo dobra s jedinom zamjerkom na razinu buke od vjetra pri višim brzinama koja, čini nam se, dolazi od vanjskih retrovizora.

I na kraju…

Na kraju je svakako trenutak da se osvrnemo na cijenu testiranog automobila, a ona svakako nije mala. Točnije, za automobil poput testiranog je potrebno izdvojiti 127.088 kn (uključujući popust od 4.000 kn), odnosno 17.082 Eura. Radi se o popriličnoj cijeni za jedan mainstream gradski model iz B segmenta, no treba na umu imati da ovaj konkretni model čini sam vrh (benzinske) ponude Clia Grandtour, da je bogato opremljen, da ga pokreće najsnažniji model u ponudi (ne računajući performance izvedbe) te da je sve u svemu riječ o automobilu koji je (prema skromnom mišljenju autora ovog teksta) najbolji all-rounder svog segmenta.

Kada sve spomenute značajke usporedimo s konkurencijom i njihovom cijenom možemo zaključiti da testirani Clio i nije baš pretjerano skup. U svakom slučaju, Renault u ponudi ima i jeftinijih izvedbi, a bez nekih elementa opreme paketa Intens i s nešto slabijim motorom svakako bi smo se mogli jednako dobro snaći, zar ne?

Renault Clio Grandtour na hrvatskom tržištu
Karavanski Clio na našem je tržištu, u ponudi zastupništva Renault Nissan Hrvatska, dostupan sa četiri paketa opreme te šest motora, odnosno tri benzinska i tri dizelska. Konkretnije, riječ je o paketima opreme Life, Zen, Limited i Intens. Ponudu dizelaša čine tri izvedbe dobro poznatog 1,5-litrenog dCi pogonskog stroja snage od 75, 90 i 110 KS, dok ponudu benzinaca čine tri različita motora.

Redom, prvi je atmosferski 1.2 snage od 75 KS, a slijede ga 0.9 (3-cilindrični) i 1,2-litreni turbo TCe pogonski strojevi snage od 90 i 118 KS. Navedeni motori su upareni s 5 i 6-stupansjkim ručnim mjenjačima, a 1.2 TCe i 1.5 dCi 90 su dostupni i s automatskim EDC mjenjačem s dvije spojke.

Testirani automobil tako predstavlja gotovo sam vrh benzinske ponude jer je od njegove početne cijene viša samo ona verzije s automatskim mjenjačem (137.400 kn). Inače, cijena ovog automobila se kreće od 89.900 kn za izvedbu 1.2 Life pa sve do 144.400 kn koliko je potrebno izdvojiti za 1.5 dCi 90 EDC Intens. Najskuplja izvedba s ručnim mjenjačem je 1.5 dCi 110 Intens koja stoji 137.400 Kn.

YouTube MP3 - Hotmail
1