Opel Insignia Grand Sport 2.0 DTH Dynamic

Opel Insignia Grand Sport 2.0 DTH Dynamic
tekst: Goran Topić foto: Saša Lisjak, autonet.hr

Vrijedi razmisliti!

Sredinom godine na naše je tržište stigla nova, druga generacija opelove Insignije koja je kupcima dostupna u dvije karoserijske izvedbe, s nekoliko benzinskih i dizelskih motora, kao i uz pet paketa opreme. Prethodnik je kod nas stekao dosta poklonika pa pred novitetom nikako nije lak zadatak

OSOBNA ISKAZNICA TESTIRANOG AUTOMOBILA
obujam motora / snaga / brzina 1956 cm3 / 170 KS / 226 (220) km/h
prosječna potrošnja / emisija CO2 5,2 (8,1) l/100 km / 136 g/km
cijena bez / s dodatnom opremom 209.774 kn (27.970 Eur) / 298.289 kn (39.772 Eur)

Prethodna, odnosno prva generacija Insignije, kada je stigla na tržišta tijekom 2008. predstavljala je zamjenu za čak tri ranija opelova modela. Konkretnije, riječ je prvenstveno bila o Vectri, ali i modelima Signum te ranijoj Omegi čija je proizvodnja prestala još 2003. Dinamično i moderno dizajnirana Insignia je svojom opremom, motorizacijom i cijenom čini se dobro pogodila ukuse ciljanog tržišta jer su ukupni prodajni rezultati od preko 900.000 primjeraka bili više no zadovoljavajući, a opći dojam automobila je pozitivno utjecao i na imidž cijele marke.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Sada je već polako stiglo vrijeme za zamjenu i na prvu, zamjena se čini osjetno boljim automobilom od prethodnika, a to tvrdi i sam proizvođač. Od pojedinih detalja najviše se ističe kako je nova generacija lakša, kvalitetnija, opremljenija te da će svojim kupcima ponuditi snažniju i ekonomičniju motorizaciju te naprednija vozna svojstva i viši stupanj agilnosti, kao i vrhunsku sigurnost. Prema tome možemo zaključiti da joj je jedini minus bespotrebno produljeno ime, Grand Sport…

Dizajn, ergonomija, unutrašnjost

Vanjština nove Insignije je, kao i kod prethodne generacije, jedan od njenih najsnažnijih aduta. Dinamičan i moderan dizajn inspiriran konceptnim modelom Monza je ogledni primjerak sportske elegancije koja će se svidjeti najširem mogućem krugu potencijalnih kupaca, odnosno na kojeg nitko neće moći imati značajnijih primjedbi. Slično je i s interijerom koji je svakako moderniji no što je bio kod prethodnika, a posebno vrijedi istaknuti bogatu opremu testiranog modela.

Prednja armatura je pregledna i vrlo privlačno uređena. Njome dominira instrumentna ploča koja sadržava i digitalni zaslon prilagodljivog prikaza, a tu je i središnji zaslon infotainment sustava smješten na vrhu središnje konzole. Prekidača u kokpitu ima manje nego li ranije, no opet dovoljno da vlasnicima prethodnog modela ne predstavlja prevelik odmak. Ono što nam se kod testirane Insignije posebno svidjelo je to što u kokpitu nije bilo “praznih” prekidača, a i to dovoljno govori o razini opremljenosti.

Opelov infotainment sustav u testiranoj Insigniji je lak za korištenje, a vozaču će upravljanje pojedinim sustavima olakšati i višenamjenski obruč upravljača. Kao jedan od pluseva svakako treba istaknuti visok dojam kvalitete upotrijebljenih materijala i izrade interijera te presvlaka. Sve u svemu, Insignia dugo ne bi trebala pokazati znakove starenja.

Prostora u unutrašnjosti testiranog automobila ima više no dovoljno sprijeda i otraga, što ne treba čuditi kada u obzir uzmemo da je riječ o vozilu dimenzija 4897 x 1863 x 1455 mm te međuosovinskog razmaka od 2829 mm. Unatoč relativno niskoj liniji krova prostora za glave neće nedostajati, a praktičnosti svakodnevne upotrebe i putovanja u Insigniji će svakako pripomoći i značajan broj pretinaca i mjesta za ostavu manjih predmeta (posebno oko vozača), kao i činjenica da prtljažnik nudi zapreminu od 490, odnosno 1450 dm3. Recimo i da je podnica prtljažnika u potpunosti ravna, da je pristup lak zbog petih vratiju te da je naslon stražnje klupe preklopiv u omjeru 40 : 20 : 40.

Serijska i dodatna oprema

Testirana Insignia je bila opremljena trećim od pet, dakle srednjim paketom opreme pod nazivom Dynamic. Riječ je o poprilično bogatom paketu koji će svojom ponudom zadovoljiti svakog prosječnog kupca automobila ovog cjenovnog razreda, no ono što testirani model svakako izdvaja iz prosjeka klase je njegova (pre)bogata opcijska oprema ukupne cijene od 59.626 kn. Tome još treba dodati i kožne presvlake Brownstone te AGR vozačko i suvozačko sjedalo s grijanjem i hlađenjem ukupne vrijednosti od 28.890 kn.

Popis dodatne opreme bi lako mogao predstavljati članak za sebe, no od pojedinih elemenata izdvojimo samo neke pa ćemo reći da je testirani automobil bio opremljen OPC Line unutrašnjim paketom, paketom za Vozača 2 (prilagodljivi tempomat, bi-xenon prilagodljiva prednja svjetla, IntelliLux LED Matrix, kamera s prikazom u 360°,senzor za prevenciju sudara, upozorenje na bočni promet otraga…), paketom Navigation (audio sustav BOSE, Intellilink RF900 Navi…), prednjim svjetlima za maglu, 20-colnim alu-naplacima.

Nadalje, tu su i paket Vidljivosti (automatsko upravljanje svjetlima s detekcijom tunela, senzori za kišu…), prilagodljivi ovjes i način rada pogonskog sustava (Standard, Tour i Sport), paket Innovation (bežični punjač, zaštita od krađe…) te itekako korisno grijanje vjetrobranskog stakla.

Motor i prijenos

Testiranu je Insigniju pokretao 4-cilindrični turbodizelski 2,0-litreni pogonski stroj snage od 125 kW, odnosno 170 KS pri 3750 o/min te najvećeg okretnog momenta od 400 Nm koji je dostupan između 1750 i 2500 o/min. Za dizelsku jedinicu riječ je o relativno tihom motoru vrlo uglađenog rada koji je bio uparen sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem te pogonom na prednje kotače. Radi se o pogonskom sklopu koji je, prema našem mišljenju, optimalan izbor za jedan ovakav automobil, odnosno tzv. near premium limuzinu mase 1507 kg.

S jedne strane, navedena snaga i moment te precizan mjenjač dobro odabranih prijenosnih omjera su više no dovoljni za vrlo solidnu razinu agilnosti i dinamičnosti ovog vozila. Također, široki raspon dostupnosti najvećeg okretnog momenta omogućuje vožnju bez pretjerane potrebe za izmjenama stupnjeva prijenosa. S druge strane, ovaj pogonski sklop će vlasniku vozila omogućiti prihvatljivu razinu potrošnje goriva.

Nama se tijekom testa prosječna potrošnja kretala oko 8 l/100 km, što je odličan rezultat s obzirom da smo većinu testiranja odradili u gradu. Također, prilikom vožnje na otvorenoj cesti pri brzini između 80 i 90 km/h potrošnja se kretala ispod 5, a na autocesti pri 130 km/h oko 6 l/100 km. Oh, da. Vozili smo prema ograničenjima!

Za upravljačem

U ovom poglavlju priču svakako moramo otvoriti sa sjedalima, naime testirana Insignia je bila opremljena grijanim i hlađenim kožom presvučenim AGR sjedalima s električno namjestivom lumbalnom potporom, dok su kod vozačevog sjedala podesive i bočne potpore naslona, a tu su i masažna funkcija kao i dva memorijska položaja. Također, vozač može odabrati i automatsko pomicanje sjedala prema natrag kako bi se olakšao ulaz i izlazak iz vozila. Dakako, sjedalo se prilikom ponovnog ulaska u vozilo automatski pomiče u svoj posljednji položaj.

Uz podesivi položaj upravljača, head-up zaslon prilagodljivog prikaza te činjenicu kako je prostora u ovom automobilu i više nego nam treba, pronaći optimalan položaj za vožnju je lak zadatak, a svemu treba dodati i činjenicu kako su ergonomija i preglednost, unutar i van vozila, na vrlo visokoj razini. Tako dulja putovanja ne predstavljaju nikakav problem, a upravljanje ovim Opelom u gradu i sličnim “skučenijim” situacijama je olakšano naprednom elektroničkom pomoći. Tu prije svega mislimo na (pomalo preosjetljive) parkirne senzore, kameru za vožnju unatrag i (pri manjim brzinama) unaprijed te stražnji sustav upozorenja na bočni promet (uključujući pješake, bicikliste i sl.).

Nova Insignia se temelji na novoj E2XX platformi, nasljednici ranije Epsilon 2, a njena upotreba je rezultirala smanjivanjem mase vozila te povećanjem torzijske krutosti, a oba elementa su se pozitivno odrazila na vozne sposobnosti ovog automobila. Također, ovdje treba pohvaliti dobro podešen ovjes koji će ponuditi odličan omjer između stabilnosti i udobnosti pa je ponašanje Insignije u svim normalnim prometnim situacijama na vrlo zavidnoj razini. Također, vozač može izabrati između dva dodatna podešenja ovjesa i načina rada pogonskog sklopa koji će ukupno ponašanje automobila prilagoditi sukladno odabranom načinu rada Tour ili Sport.

Kako smo već rekli, ovaj automobil teži tonu i pol pa smatramo da je odabrani motor s obzirom na svoje performanse odličan izbor koji će ponuditi optimum između performansi i potrošnje. Start i međuubrzanja su odlični, a tzv. cruising udoban i štedljiv način putovanja. Tijekom brže vožnje zavojima Insignia će na vrijeme upozoriti vozača na svoje mogućnosti, a tu su dakako i razni sustavi potpore vozaču koji će u opasnosti odraditi svoj dio posla, odnosno pravovremeno priskočiti u pomoć i zajamčiti sigurnost putnika.

Uz spomenuti ovjes i sustave elektroničke potpore treba pohvaliti primjereno komunikativan upravljač kao i snažne kočnice koje zaokružuju odličan dojam velike, ugodne, sposobne i sigurne limuzine, a tome svakako u prilog ide i odlična izolacija od buke i vibracija. Jedini uvjetno rečeno minus, kada je riječ o udobnosti, su pneumatici doista niskog profila (/35), no tu možda krivicu treba svaliti na naše ceste, prije nego li na Insigniu.

I na kraju…

Na kraju možemo samo zaključiti kako je testirana Insignia upravo onakav automobil kakovim ga njegov proizvođač reklamira. Točnije, riječ je o limuzini koja se s pravom gura prema premium segmentu i nameće kupcima željnima njemačke limuzine kao izbor o kojem vrijedi razmisliti. Svaki, recimo to tako, osnovni dio vozila, odnosno njegov vanjski izgled, uređenje interijera i dojam kvalitete izrade, razina opreme te pogonski sklop i ponašanje vozila tijekom vožnje pravdaju taj famozni naziv near premium. Takva je dakako i cijena. Naime, konkretni model kreće od 209.774 kn (27.970 Eur), a bogata opcijska oprema cijenu diže na 298.289 kn (39.772 Eur). Cijena je poprilična, no i opravdana.

Opel Insignia na hrvatskom tržištu
Na hrvatskom je tržištu, u ponudi domaćeg zastupnika, Opel Insignia dostupna u tri izvedbe, odnosno kako limuzina s petorim vratima pod nazivom Grand Sport, kao karavanski Sports Tourer te kao all-terrain izvedba karavanskog modela pod oznakom Country Tourer. U ponudi Insignije Grand Sport su tri benzinska i četiri dizel motora, koja je moguće upariti sa 6-stupanjskim ručnim te 6 i 8-stupanjskim automatskim mjenjačem te pogonom na prednje, kao i na sva četiri kotača.

Ponudu benzinskih motora čine 1.5 Turbo snage od 140 i 165 KS te 2.0 Turbo snage od 260 KS, dok dizelaše zastupaju 1.6 snage od 110 i 136 KS te 2.0 snage od 170 i 210 KS. Također, tu je i pet paketa opreme, osnovni te redom Edition, Dynamic, Innovation i Exclusive.

Najjeftiniji model u ponudi je Insignia Grand Sport 1.6 dizel za koju je potrebno izdvojiti 183.830 kn, a najskuplji je 2.0 dizel (210 KS) 4×4 Exclusive koji stoji 369.345 Kn. Ovaj potonji model osim s najsnažnijim dizelskim motorom dolazi opremljen s najvišim paketom opreme, 8-stupanjskim automatskim mjenjačem te s pogonom na sva četiri kotača.

– – –

S novom smo se Insigniom prvi puta susreli na međunarodnoj prezentaciji održanoj u Frankfurtu
Opel Insignia II generacije na hrvatsko je tržište stigla u lipnju 2017.

Podijeli:
1