Kia Sportage 2.0 CRDi 4WD EX Fresh

Kia Sportage 2.0 CRDi 4WD EX Fresh
tekst: Goran Topić foto: Saša Lisjak, autonet.hr

Uspješnica s argumentima

Sportage je model kojeg su mnogi primijetili tek u prošloj generaciji, no upućeniji ljubitelji automobila tvrde kako je upravo ovaj kompaktni model začetnik danas možda najpopularnijeg automobilskog segmenta. Veliko je to nasljeđe kojem će doprinijeti i novi model

Novi je Sportage već četvrta generacija automobila čiji su prvi primjerci s proizvodnih traka sišli još 1993, do druge se čekalo sve do 2004, a treća se prodavala od 2010. Kia je sa Sportageom ostvarila odlične prodajne rezultate širom svijeta, a za hrvatsko je tržište dovoljno reći kako je prethodna verzija u posljednje tri godine bila među najprodavanijim modelima u svom segmentu, od čega u prošloj i pretprošloj godini na samome vrhu. Dakle, pred novi je Sportage postavljen veliki zadatak i obveza.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Dizajn, ergonomija, unutrašnjost

Dizajn novog Sportagea je osjetno odvažniji od prethodnikovog te predstavlja logičan nastavak razvoja linija i značajki vanjskog izgleda kijinih noviteta. Konkretnije, novi i svakako još atraktivniji Sportage djeluje robusnije i agilnije, a vjerujemo kako će se kao takav posebno svidjeti mlađima te kupcima željnima automobila koji se vizualno ističu nad većinom konkurencije. Na testiranom su vozilu najuočljiviji detalji svakako bili povišena i produljena prednja svjetla zanimljivog unutrašnjeg dizajna, maska motora, veliko kućišta svjetala za maglu i sl, a ni stražnji se dio vozila nema čega sramiti. Dapače pozadina ovog automobila je među najbolje odrađenima u klasi.

Interijer je također napravio veliki korak prema naprijed. Naime, vozačevo okruženje je pregledno i logično osmišljeno, klasični prekidači su još uvijek tu, uredno posloženi i relativno veliki pa je lako upravljati raznim sustavima što vrijeme navikavanja čini vrlo kratkim. Možda se i najvažnijim stavkama čini kvaliteta izrade i upotrijebljenih materijala koja je na vrlo visokoj razini pa je boravak u novom Sportageu sasvim zadovoljavajuće iskustvo.

Slično je i kada u obzir uzmemo ponudu prostora unutar automobila, bilo sprijeda ili na stražnjoj klupi te u prtljažniku (s dvostrukom podnicom) zapremine od 503 / 1492 dm3. Sportage će tako zadovoljiti sve uobičajene obiteljske potrebe pa i puno više od toga. Recimo i kako su sjedala udobna, prostora za koljena i glave putnika ima dovoljno i otraga, a širina stražnje klupe je dovoljna i za udoban prijevoz troje putnika.

Serijska i dodatna oprema

Paket opreme EX Fresh četvrti je od sedam dostupnih i u ponudi je sa svim spomenutim motorima (osim 1.6 T-GDi koji dolazi samo s paketom GT-Line). Riječ je o vrlo bogatom paketu opreme kojem nedostaju tek neki od najluksuznijih detalja dostupnih s ovim automobilom te nam se čini kako bi upravo EX Fresh lako mogao biti među najpopularnijim paketima kod naših kupaca.

Kada bi krenuli nabrajati opremu izašli bi iz gabarita rubrike, no možemo izdvojiti nekolicinu bitnijih značajki poput osam zračnih jastuka, 2-zonske automatske klime, kamere za vožnju unatrag, stražnjih parkirnih senzora, tempomata, limitatora brzine, 7-inčnog zaslona navigacijskog sustava sa sedam godina besplatnog ažuriranja karata, 17-colnih aluminijskih naplataka i sl, a tu je i cijela abeceda raznih sigurnosnih sustava kao što su ESP, ABS, EBD, BAS, TCS, Hill Assist, DBC (automatsko kočenje pri vožnji nizbrdo), LKAS (sustav zadržavanja vozila u voznoj traci) i tome slično.

Dakle, shvatili ste, radi se o vrlo bogato opremljenom automobilu kod kojeg je dodatnu opremu činila tek metalik boja, a za koju je potrebno izdvojiti 3.050 kn.

Motor i prijenos

Testirani je Sportage 2.0 CRDi pokretao 4-cilindrični 2,0-litreni dizelski motor snage od 100 kW, odnosno 136 KS pri 4000 o/min te najvećeg okretnog momenta od 373 Nm koji je dostupan između 2000 i 2500 o/min. Ovaj je motor uparen sa 6-stupanjskim automatskim mjenjačem te pogonom na sva četiri kotača koji dolazi i s Lock funkcijom, kod koje se moment dijeli u omjeru 50 / 50 između prednje i stražnje osovine. Njihova suradnja je za svaku pohvalu, kako kada je riječ o performansama tako i ekonomičnosti.

Naime, 136 KS snažni motor je dovoljno moćan za živahnu i dinamičniju vožnju, a automatski mu mjenjač u tome nimalo ne odmaže, dapače. Jednako vrijedi i za pogon na sva četiri kotača s automatskom raspodjelom momenta. Inače, najveća brzina Kie Sportage 2.0 CRDi iznosi 181 km/h, dok će za ubrzanje do 100 km/h trebati 11,6 sekundi. S druge strane, uz sve navedeno i masu vozila od 1690 kg, potrošnja od 8,0 l/100 km, koliko je iznosila na kraju testa, čini se vrlo prihvatljivim i realnim rezultatom uz napomenu da bi vlasnik svakako mogao biti i još štedljiviji.

Za upravljačem

Čim sjednete za upravljač novog Sportagea dobijete dojam robusnosti, sigurnosti i komfora, a odmah nakon kretanja ovako motorizirani model će vam jasno staviti do znanja da u njemu ima materijala i za solidnu zabavu. Upravljač, ovjes i kočnice su na razini zadatka i dobro prate mogućnosti pogonskog sklopa. Kao bitnu stavku možemo istaknuti činjenicu da Sportage u vožnji ne krije nikakva neugodna iznenađenja te se ponaša upravo onako kako očekujete i kako se od njega zahtijeva.

Inače, Sportage je unatoč nešto višoj podnici, koja će vam olakšati off-road izlete, dakako prvenstveno obiteljski automobil čija dužina iznosi 4,5 m. Zadovoljavajuće je okretan i preglednost van vozila je primjerena, no kod testiranog modela za upravljanje u skučenijim prostorima će vam svakako pripomoći stražnji parkirni senzori te dakako kamera za vožnju unatrag. Također, vrijedi reći i kako je primjetna dobra izolacija od buke i vibracija što je dodatni plus ionako kvalitetnom interijeru pa je time vožnja još opuštenije iskustvo. To posebno vrijedi na duljim putovanjima, na kojima je zamor vozača doista minimalan.

I na kraju…

Testiranom Sportageu 2.0 CRDi 4WD EX Fresh je teško naći iole veću zamjerku, a na svakom području je pri samom vrhu svog segmenta, odnosno klase i cjenovnog razreda. Drugim riječima, radi se o jednom odlično zaokruženom automobilu koji se može pohvaliti modernim, primamljivim i prepoznatljivim dizajnom, kvalitetnom izradom, bogatom opremom, posebno onom sigurnosnom te dovoljno snažnim i ekonomičnim pogonskom sklopom.

Kada svemu dodamo i već poznato kijino 7-godišnje jamstvo, konačna cijena od 277.650 kn, odnosno 37.020 Eura se čini prihvatljivom, posebno kada ga usporedimo s onom izravnih konkurenata. Dakako, treba istaknuti i kako se radi o izvedbi iz gornjeg dijela ponude pa je Sportage dostupan i za nižu cijenu. Sve u svemu, da zaključimo, testirani Sportage je zaslužio visoku ocjenu.

Kia Sportage na hrvatskom tržištu
Novi Sportage je, u ponudi zastupnika tvrtke KMAG, na našem tržištu dostupan s dva benzinska i dva dizelska motora te s čak sedam paketa opreme: LX Active, LX Fun, LX Urban, EX Fresh, EX Style, EX Limited i GT-Line. Spomenuti paketi su dostupni ovisno o izabranom pogonskom stroju, primjerice GT-Line ćete moći izabrati samo s najsnažnijim benzincem i najsnažnijim dizelašem.

Konkretnije, kupcima će biti ponuđeni 1.6 GDi snage od 132 KS i 1.6 T-GDi snage od 177 KS te 1.7 CRDi snage od 115 KS, kao i dvije izvedbe 2,0-litrenog CRDi motora snage od 136 i 185 KS. Također, recimo i da je pogon na sva četiri kotača standardna oprema kod motora 1.6 T-GDi i 2.0 CRDi, dok je potonji u slabijoj izvedbi dostupan i s pogonom na prednje kotače. Automatski je pak mjenjač standardno dostupan kod obje verzije većeg dizelaša.

Cijene Kie Sportage na hrvatskom tržištu kreću od 166.990 kn koliko je potrebno izdvojiti za izvedbu 1.6 GDi 2WD LX Active, a završavaju na 354.990 kn koliko stoji najekskluzivniji model, Sportage 2.0 CRDi HP AWD EX Limited s automatskim mjenjačem. Konačno, ako ste nakon ovog uvoda mišljenja da bi Kia mogla pojednostaviti ponudu, u pravu ste jer se Sportage nudi u gotovo nevjerojatne – 32 izvedbe…

– – –

KIa Sportage na našem je trištu predstavljena u ožujku ove godine
U siječnju smo testirali “blizanca” Kie Sportage: Hyundai Tucson 2.0 CRDi 4WD iHot

YouTube MP3 - Hotmail
1