Hyundai i30 N 2.0 T-GDI Performance

Hyundai i30 N 2.0 T-GDI Performance
tekst: Hrvoje Gattin foto: Saša Lisjak

Prvi i odmah pun pogodak

Koliko god smo dolazak prvog sportskog Hyundaija očekivali s neskrivenim uzbuđenjem, priznajemo da u isto vrijeme zapravo i nismo znali što možemo očekivati. I baš zbog toga, posebno nas veseli što je ovom automobilu praktički nemoguće naći zamjerku. Da, i30 N je stvarno toliko dobar

OSOBNA ISKAZNICA TESTIRANOG AUTOMOBILA
obujam motora / snaga / brzina 1998 cm3 / 275 KS / 250 (244) km/h
prosječna potrošnja / emisija CO2 7,1 (9,8) l/100 km / 163 g/km
cijena bez / s dodatnom opremom 252.990 kn (34.262 Eur) / 267.914 kn (36.283 Eur)

Vremena se mijenjaju i to, suprotno onome što nam na dnevnoj bazi serviraju brojni dežurni pesimisti, ne nužno na gore. Istina, gorivo je evo opet poskupilo, a automobili već neko vrijeme uglavnom nalikuju kao jaje jajetu. Možda ne toliko izgledom, ali suštinom i voznim osobinama svakako… No, baš zbog toga vijesti poput one da je proizvođač poput Hyundaija formirao performance odjel i odlučio napraviti punokrvni sportski model, ljubiteljima automobila znače mnogo.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Tim više što se u ovom slučaju već od početka cijele priče dalo naslutiti da korejska tvrtka doista namjerava napraviti ozbiljan posao, a ne samo okrenuti kakav marketinški spin: na čelo odjela N (nazvanog prema hyundaijevom korejskom centru Namyangu, ali i Nürburgringu) doveden je Albert Biermann, nekadašnji šef BMW-ovog odjela M, a baš negdje u to vrijeme pokrenuta je operacija povratka Hyundaija u svjetsko rally prvenstvo. Inače, dok ovo pišemo, upravo je Hyundai vodeći u konstruktorskom poretku WRC-a…

Dizajn, ergonomija, unutrašnjost

Da je i30 N stvoren na čvrstim temeljima bit će jasno svakome tko je imao prilike barem zaviriti u novu generaciju popularnog korejskog kompakta. On pruža ozbiljan, ali opet dovoljno dopadljiv nastup, ali punu legitimaciju dobiva na dodir i to se potvrđuje i u slučaju N-a. Za cestovna vozila neobična, vrlo atraktivna plava nijansa daje mu dodatnu dozu privlačnosti, no sigurni smo da bi ovaj auto izgledao dobro u svakoj boji.

Za veliku razliku, međutim, doista ne treba mnogo: ovdje su novi branici s upadljivom crvenom linijom, krovni spojler, dvije ispušne cijevi, 19-colni naplaci i, to je uglavnom sve. Ista filozofija primijenjena je i u putničkom prostoru, gdje je sve praktički jednako kao i u velikoserijskom i30, ali opet drukčije i to u onoj najboljoj mjeri. U praksi to znači da je cijela unutrašnjost oplemenjena kvalitetnijim materijalima, uključujući bolju plastiku i dojam još solidnije izrade, kao i vrhunska sjedala u kombinaciji kože i Alcantare koje su istodobno i udobna i sportski čvrsta te doista dobro pridržavaju tijelo.

Slično kao što je to slučaj i sa svakim drugim izvedbama modela i30, izvedba N demonstrira uzornu ergonomiju i primjereno grupiranje komandi, gotovo sasvim raščišćenu i vrlo preglednu glavnu instrumentnu ploču i veliki dodirni zaslon kojim se upravlja većinom raspoloživih funkcija. Ručica mjenjača je sjajno pogođena i postavljena pedalj od najbližeg ruba upravljača i odmah uz polugu dobre stare mehaničke parkirne kočnice.

Vozač će ovdje biti sretan, u to nema sumnje, a ni putnici se ne bi trebali buniti: mjesta na stražnjoj klupi ima sasvim dovoljno, a prtljažnik prima solidnih 381 / 1287 litara. Inače, to u modelu i30 može biti i bolje (395 / 1301 dm3), ali je malo prostora ovdje zauzelo posebno ojačanje stražnjeg ovjesa, u obliku cijevne konstrukcije vidljive odmah iza naslona stražnjih sjedala.

Serijska i dodatna oprema

Budući da se kod automobila kao što je i30 N podrazumijeva kako predstavlja vrhunac ponude jednog ionako značajnog modela, jasno je da je serijska oprema kod njega već u startu vrlo bogata.

Govorimo li o paketu Sport koji dolazi s 250 KS snažnom motorizacijom, on donosi niz sigurnosnih i komfornih elemenata, pa između ostaloga uključuje LKAS sustav upozorenja i korekcije putanje prilikom promjene vozne trake, FCWS upozorenje o mogućem frontalnom sudaru, DAA sustav za nadzor umora kod vozača, HBA automatsko uključivanje dugih svjetala, kameru za vožnju unatrag te prednje i stražnje senzore, bežični punjač za pametne uređaje, Bluetooth s prepoznavanjem glasa, navigaciju s integriranim 8-inčnim dodirnim zaslonom…

Paket Performance, koji se isporučuje uz snažniju motorizaciju i kakav smo ovom prilikom isprobali, umjesto 18- ima 19-colne alu-naplatke s pirellijevim pneumaticima, spomenuto posebno ojačanje stražnjeg ovjesa i diferencijal s ograničenim proklizavanjem. Za doplate tako ne ostaje mnogo prostora pa je testni automobil od opcija imao tek metalik boju i paket udobnost koji donosi ova doista posebna sjedala.

Motor i prijenos

Uz dužno poštovanje svim ostalim pogonskim idejama, dvolitreni benzinski turbo zapravo je prvi, logičan pa možda i jedini pravi izbor motora za hot hatch u ovoj klasi. Naime, ako je dobro pogođena, upravo je spomenuta kombinacija prava mjera za klasične “paprene kompakte” s prednjim pogonom. A ova hyundaijeva, postaje to jasno vrlo brzo nakon prvog odlučnog pritiska na gas, itekako je dobro pogođena.

Za razliku od osnovnog paketa opreme Sport s motorom snage od 250 KS, ovaj 2.0 T-GDI Performance raspolaže s 275 KS i 353 Nm okretnog momenta, odnosno 378 Nm u kratkotrajnom, do najviše sedam sekundi dugom overboostu, što već i ovako na papiru zvuči obećavajuće, a punu dimenziju dobija s pritiskom na tipku za start i buđenjem motora.

Mjenjač koji hyundai nudi uz i30 N je isključivo ručni, 6-stupanjski i u svakom je pogledu odličan. Izvrsno odmjeren, precizan i brz, baš kako treba, a uspješnost suradnje s njim najbolje pokazuju performanse ovog automobila, okrunjene najvećom brzinom od 250 km/h (test: 244 km/h) i ubrzanjem do 100 km/h za 6,1 sekundu (test: 6,6 s). Vikend trkače, naime, vjerojatno će posebno razveseliti podatak da je tu na raspolaganju i launch control, no pritom treba znati da ga neće moći koristiti baš na svakom semaforu: svaka njegova aktivacija uvjetovana je propisanim trominutnim hlađenjem. I bolje, jer tu sigurno nitko ne želi ni kvarove ni ikakve dodatne troškove.

Oni u obliku računa za gorivo, naime, bit će sasvim dovoljni jer i30 svoj temperament pokazuje kako na cesti, tako i na benzinskoj crpki. Hyundai, doduše, za njega deklarira vrijednost potrošnje u mješovitoj vožnji od 7,1 l/100 km, u gradskoj vožnji 9,7 litara, a na otvorenoj cesti 5,7 l/100 km. No, realno je stanje stvari malo drukčije pa treba računati s oko dvije do gotovo tri litre više na svaku od spomenutih brojki. Tako smo u gradskoj vožnji trebali 11,4 l/100 km, dok je vrijednost u mješovitoj vožnji dosegla 9,8 litara.

Za upravljačem

I one, potpuno imune na oktanska uzbuđenja, brzo će probuditi moćan zvuk Hyundaija i30 N, ako ništa drugo onda barem onoliko da posegnu za tipkom Drive Mode lijevo na upravljaču i provjere što to, osim uobičajenih načina rada Normal i Eco, nudi onaj treći – Sport. A kada im se to svidi, što s još bržim odzivom na gas i sportskim postavkama ovjesa i upravljačkog sustava zasigurno hoće, tu je (na upravljaču desno) i tipka za aktivaciju načina rada N, s prigodnom kockastom zastavicom. I tek će tada i30 N pokazati svoje pravo lice: na svaki pritisak na gas i svaki pa i najmanji zakret ionako preciznog upravljača, reagirat će munjevito, a potmulu tutnjavu motora upotpunit će prilično glasne eksplozije iz ispuha prilikom otpuštanja gasa i promjene stupnja prijenosa.

I nakon toga više neće biti ravnodušnih, jer osim što pritom izgleda i zvuči fantastično, N (koji je u odnosu na i30 niži za 8 mm) vozi se doista odlično, zahvaljujući kako ovjesu, tako i diferencijalu s ograničenim proklizavanjem i pametnom ESC sustavu koji ne dokida svaku zabavu nego dopušta dosta sportskih manevara s automobilom. Kočnice su, treba reći i to, na visini svog zadatka: zahvaljujući 19-colnim kotačima tu stanu veliki ventilirani diskovi i to 345 mm sprijeda, te 314 otraga.

No, ukoliko niti to nekome neće biti dovoljno, i30 N nudi i peti način rada nazvan N Custom, koji omogućava dodatna individualna podešavanja i to odziva motora, zvuka ispušnog sustava, diferencijala, ovjesa, upravljača, ESP-a pa čak i automatskog usklađivanja okretaja pri prebacivanju u niži stupanj prijenosa. Ono se, zanimljivo je, može i uključiti ili isključiti i to putem zasebne tipke na obruču upravljača, a kada je aktivno, automatski će nakratko pojačati gas pri promjeni u niži stupanj prijenosa čime se olakšava stabiliziranje vozila prilikom kočenja.

Mnogo je to, doista mnogo opcija, ali sve nekako imaju smisla i za razliku od nekih drugih slučajeva gdje vozač najčešće isproba sve mogućnosti, ali se nekako odluči za jednu i gotovo je nikad ne mijenja, ovdje smo se s postavkama “igrali” sve do kraja testnog razdoblja. I pritom uživali kao i prvoga dana.

I na kraju…

Premda su neki pomislili da Hyundai s ulaskom u segment hot hatch automobila zapravo donosi svojevrsnu demonstraciju trenutne moći, jer je nešto ranije pokazao da između itekako dobro zna raditi i obiteljske SUV-ove i luksuzne premium limuzine poput Genesisa, doživjeti N tek kao uspjelu pokaznu vježbu bila bi ozbiljna greška.

Kad stvorite odjel koji je u stanju već iz prve napraviti ovako dobar sportski automobil, možete biti sigurni da će u budućnosti raditi još bolje. I Hyundai i njegovi kupci, dosadašnji i budući, imaju još jedan razlog za zadovoljstvo. Konkurencija, s druge strane, treba ozbiljno zasukati rukave, i to bez obzira o kome govorili. Da, i30 N je stvarno toliko dobar, a kad tek zamislimo kakav bi bio nekadašnji simpatični hyundaijev Coupé u izdanju poput ovoga! Ah…

Hyundai i30 N na hrvatskom tržištu
Uzmemo li u obzir da je riječ sportskoj izvedbi jednog, doduše vrlo popularnog gradskog modela, ponuda Hyundaija i30 N ustvari je neočekivano bogata. Automobil je dostupan s motorom 2.0 T-GDI, ali u izvedbama s 250 i 275 KS, pri čemu su obje dostupne samo s ručnim mjenjačem sa 6 stupnjeva prijenosa.

U cjeniku domaćeg zastupnika, tvrtke Hyundai Hrvatska, slabija izvedba dolazi uz paket opreme Sport, a snažnija uz paket Performance, dok razlika u cijeni među njima iznosi točno 20.000 Kuna, pa ćete, ovisno o tome koju odaberete, za i30 N morati platiti 232.990 ili 252.990. Nama se to čini kao vrlo dobra ponuda, u oba slučaja.

– – –

Pogledajte i test Hyundaija i30 1.0 T-GDi Premium Plus

Podijeli:
1