Fiat 500 1.2 Lounge CRO

Fiat 500 1.2 Lounge CRO
tekst: Hrvoje Gattin foto: autonet.hr

Privlačnost koja nas je osvojila

Još jedna posebna izvedba Fiata 500, ovog puta nepogrešivo prepoznatljivog naziva, podsijeća nas zbog čega su Talijani najveći majstori kada je riječ o gradskim mališanima. Praktičan i okretan, ovaj neodoljivo simpatični automobil ponovno nas je osvojio

OSOBNA ISKAZNICA TESTIRANOG AUTOMOBILA
obujam motora / snaga / brzina 1242 cm3 / 69 KS / 160 (155) km/h
prosječna potrošnja / emisija CO2 4,8 (5,6) l/100 km / 110 g/km
cijena bez / s dodatnom opremom 93.304 kn (12.659 Eur) / 103.678 kn (14.066 Eur)

Svidjelo se to konkurenciji ili vjerojatnije, ne, Fiat 500 dominira segmentom luksuznijih gradskih mališana gotovo od prvog trenutka kada se, pred deset godina pojavio u prodaji. Njegov nepogrešiv retro-stil kombiniran s praktičnošću, učinkovitom i štedljivom kombinacijom motora i prijenosa te bogatom opremom osvojio je doista velik broj kupaca.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Uostalom, proteklog je svibnja s proizvodnih traka sišao dvomilijunti primjerak Fiata 500 što je podatak koji dovoljno govori sam za sebe, a ljubitelje statistika zanimat će i informacija kako je ovaj mališan na europskom tržištu krajem prošle godine držao gotovo 15% tržišta u svom segmentu. Sve to, vrijedne su brojke koje mogu biti samo bolje, dodatno zahvaljujući posebnim izvedbama poput ovom prilikom testirane ili modela Dolce 10 kojim Fiat na našem tržištu obilježava deset godina modela 500.

Fiat 500 je još jako daleko od mirovine, a broj onih koji su se zaljubili u tog torinskog mališana svakim je danom sve veći. Ne čudi nas.

Dizajn, ergonomija, unutrašnjost

Osam godina nakon predstavljanja novog Fiata 500, u prostorima legendarne torinske tvornice Lingotto održana je prezentacija facelift izvedbe ovog kultnog mališana. No, kako to nerijetko biva s automobilima čiji je izgled toliko jedinstven, a dizajn uspješan kao što je to u slučaju Fiata 500, estetske su promjene bile minimalne. I doista, najmanjem Fiatu više niti nije bilo potrebno.

Premda su ukusi različiti, malo se tko neće složiti s tvrdnjom da je od tri retro-automobila koji posljednjeg desetljeća vladaju scenom (ostala su dva, dakako, Mini i Buba) upravo Fiat 500 najuspješniji. Možda i daleko najuspješniji… Njegov simpatičan izgled osvaja kupce već deset godina pa nas stoga niti ne čudi da je ovaj mališan itekako uspješan i kod nas, uz trenutno 15. mjesto među najprodavanijim modelima na HR tržištu.

U unutrašnjosti se retro-priča uspješno nastavlja, dakako uz moderne detalje i središnji info-zaslon koji dominira interijerom. Nažalost, Fiat je za ovu ediciju modela 500 i dalje ostavio onaj skromni 5-inčni zaslon (posebna izvedba Dolce 10 dolazi s preglednijim i modernijim 7-inčnim Uconnectom). Bitan detalj u ovoj priči predstavljaju velika vrata koja se široko otvaraju i time olakšavaju ulazak u unutrašnjost ovog malog gradskog modela.

Prednja sjedala sa svojim visokim položajem sjedenja i vrlo mekanim naslonom već pomalo predstavljaju “trademark” Fiata 500, koji je ionako namijenjen gradskoj vožnji pa se ovom prilikom nećemo buniti. Obruč upravljača bi mogao biti nešto manjeg promjera, no bitno je napomenuti kako je u ovako malom automobilu vrlo teško pomiriti mnoštvo ergonomskih zahtjeva.

Očeivano, stražnja sjedala će se rijetko naći u upotrebi, osim možda ako na njima držite dječju sjedalicu (Fiat 500 je homologiran za 4 osobe). Ipak, iznenađujuće je ulazak otraga ne predstavlja problem niti odraslima, bez obzira na malenu karoseriju. Prtljažnik obujma koji na prvi pogled izgleda skromnim (185 dm3) čini ovog mališana doista praktičnim. A, ukoliko je baš potrebno, asimetrično podijeljeni nasloni stražnjih sjedala mogu se preklopiti čime je Fiat 500 u stanju prenijeti neočekivano mnogo stvari (probali smo :-)).

Serijska i dodatna oprema

U ponudi Fiata 500 na hrvatskom tržištu trenutno se nalaze samo dva paketa opreme, Lounge i Sport te posebni Dolce 10 i Lounge CRO (posebna izvedba za HR tržište) kakvim je bio opremljen i testiran automobil.

Od značajnijih detalja serijske opreme izdvojit ćemo infotainment sustav Uconnect s 5-inčnim dodirnim zaslonom te Bluetooth podrškom (+ USB i AUX), kromirane detalje na karoseriji, 15-colne alu-naplatke, sedam zračnih jastuka (uključujući i onaj za koljena vozača), ESP, Hill-holder, automatski klima uređaj, stražnje senzore za pomoć pri parkiranju, tempomat s limitatorom, stakleni panoramski krov sa sjenilom, prednja svjetla za maglu te višenamjenski obruč upravljača obložen kožom. Sasvim dovoljno za gradskog mališana!

Među navedenim, posebna izvedba za hrvatsko tržište Lounge CRO, u usporedbi s paketom Lounge dodatno donosi bočne zaštitne letvice u boji karoserije s oznakom 500, kromirane detalje na prednjoj maski, autom. klima uređaj i stražnje senzore.

S popisa dodataka dostupnih uz ovaj automobil, testirani je Fiat 500 1.2 Lounge CRO bio opremljen automatiziranim 5-stupanjskim mjenjačem Dualogic te crvenim bočnim naljepnicama Sport. Navedeni dodaci podižu konačnu cijenu ovog mališana za 10.374 kn.

Motor i prijenos

Dosta je godina proteklo otkako smo se prvi puta susreli s fiatovim 1,2-litrenim 8V. Uz najveću snagu od 69 KS i 102 Nm najvećeg okretnog momenta, taj je pogonski stroj sasvim dovoljan za gradske potrebe, barem ako nemate nekih sportskih pretenzija. Uostalom, ovo je automobil težak nevelikih 900 kg pa stoga niti potrošnja, test smo završili s prosjekom od 5,6 l/100 km, nikoga neće ostaviti praznih džepova. Spomenimo još i kako je tijekom ovog testa Fiat 500 1.2 Lounge CRO dosegao najveću brzinu od 155 km/h, dok mu je od 0 do 100 km/h bilo potrebno 13,7 s.

Testirani je Fiat 500 dodatno bio opremljen automatiziranim 5-stupanjskim mjenjačem koji, uz automatski nudi i ručni odn. sekvencijalni način izmjena stupnjeva. Očekivano za ovu vrstu mjenjača koji je u osnovi ručni, s dodanim elektrohidrauličkim izmjenama stupnjeva i aktiviranjem spojke, ukupni je učinak osrednji.

Naime, promjene stupnjeva su relativno spore i prolaze uz nešto više trzaja, no takav se način “ponašanja” ipak može donekle ublažiti ručnim promjenama stupnjeva i (eventualno) kratkim otpuštanjem gasa tijekom tih promjena. Sve u svemu, ovakav će mjenjač zadovoljiti prosječne gradske vozače, a svoje će najbolje osobine pokazati upravo u urbanoj svakodnevnici prepunoj čestih zaustavljanja i kretanja.

Za upravljačem

Ako bi smo ukratko trebali opisati što je najbolje kod Fiata 500, onda je to pored njegovog neodoljivog šarma svakako okretnost. I doista, za upravljačem ovog mališana osjećaj je sasvim drukčiji nego li u slučaju bilo kojeg modela, već i iz C segmenta. Zapravo, to je osjećaj lakoće upravljanja koja je poduprta kompaktnim dimenzijama i praktički potpunim izostankom briga oko parkiranja. Pri tome će pripadnice nježnijeg spola svakako cijeniti i Dualdrive servoupravljač koji pritiskom na prekidač pojačava svoj rad kako bi svako parkiranje i slični manevri protekli bez imalo napora.

Što se samog podvozja tiče, očito je da zbog relativno visoke karoserije ono mora biti nešto tvrđe kako bi se smanjila naginjanja. To, s druge strane, rezultira nešto nemirnijim prolascima preko neravnina, no Fiat 500 sve to rješava s lakoćom i preciznošću koja uobičajeno nije svojstvena ovako malim automobilima. Svim onima koji će odlučiti iskušati krajnje granice ovog mališana, u pomoć mogu priskočiti serijski ESP sustav i doista solidne kočnice.

I na kraju…

Fiat nas je s edicijom modela 500, nazvanom Lounge CRO, ponovno ugodno iznenadio. Naime, riječ je o solidno opremljenom mališanu itekako razumne cijene koji je teško ne primijetiti gdje god se pojavi. Dakako, njegov su pravi dom upravo gradske prometnice i tu će se ovaj automobil snaći vjerojatno bolje od ikojeg drugog. Fiat 500 1.2 Lounge CRO tako predstavlja još jedan privlačan model u dugom nizu posebnih izdanja koja individualnost i zanimljivost ovog automobila čine neodoljivim već cijelo desetljeće.

Fiat 500 na hrvatskom tržištu
U ponudi zastupništva Autocommerce Hrvatska, Fiat 500 je na našem tržištu dostupan uz benzinski motor 1.2 8V snage od 69 KS te 1,3-litreni dizelski Multijet koji razvija 95 KS. Nadalje, tu su hatchback i kabriolet izvedba (koja je u prosjeku skuplja za 15.300 kn) te paketi opreme Lounge i Sport.

Posebnost u ponudi predstavljaju izvedba za hrvatsko tržište Lounge CRO te izvedba kojom Fiat obilježava deset godina modela 500, za naše tržište nazvana Dolce 10. Cijene Fiata 500 kreću od 102.196 kn koliko stoji 1.2 Lounge, početni dizelski 1.3 Multijet Lounge stoji 125.438, dok je za najskuplji Fiat 500, izvedbu 1.3 Multijet Cabrio Sport potrebno izdvojiti 143.298 kn.

Posebna izvedba Fiata 500 nazvana Dolce 10 pokretana je 1,2-litrenim benzinskim motorom te stoji 93.035 kn, dok je uz cijenu od 93.304 kn do registracije posebna izvedba Lounge CRO povoljnija za 8.892 kn od izvedbe Lounge, uz napomenu da donosi i više opreme!

– – –

Pogledajte i test Fiata 500 1.2 Lounge i Abartha 595 Competizione

Video © DMC Televizija:

Podijeli:
1