Rent-a-car tvrtke povećale prodaju novih vozila na lanjsku razinu

Rent-a-car tvrtke povećale prodaju novih vozila na lanjsku razinu
tekst: Ivan Cvetković

Zadnje redovno mjesečno izvješće agencije Promocija plus o broju registracija novih automobila u Hrvatskoj pokazalo je ono što smo prije mjesec dana i samo najavljivali. Naime, tijekom prvog ovogodišnjeg kvartala domaće registracijske pločice dobilo je 12.139 automobila, a što je bilo za okruglo 1700 vozila manje u odnosu na isto razdoblje lani, odnosno smanjenje veće od 12,28%. Iako značajni udio u ukupnoj statistici imaju tzv. jednodnevne registracije, odnosno vozila koja se nakon registracije odjavljuju i izvoze na neka strana tržišta, veliku ulogu igraju rent-a-car tvrtke. Kasni Uskrs, odnosno kasniji početak turističke sezone odrazio se i na ta prva tri mjeseca prodaje automobila.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Tako je tijekom travnja došlo do značajnog porasta registracija. Lani je travanj ‘progutao’ 7046 novih osobnih automobila, a ovogodišnji čak 8633 primjerka. To je dovelo do toga da u kumulativu, ova godina broji 20.722, naspram lanjskih 20.885, znači razlika je u 163 vozila ili 0,78%.

Tko je najzaslužniji za porast? Dvije marke koje su već godinama u samom vrhu, a u prva tri mjeseca su malo podbacile – Renault koji je tijekom travnja imao 1161 registraciji, te Opel s 12 vozila manje. Treća najtraženija marka proteklog mjeseca bio je, i dalje ukupno vodeći, Volkswagen s 804 vozila, ispred Škode koja je imala 782 registracije.

Najtraženiji model bio je Renault Clio sa 746 registracija, dok je u prva tri mjeseca imao tek 383 registracije, pa je s 1129 vozila ukupno ove godine drugi. Prva je Škoda Octavia s 1180 registracija, a od kojih je 454 primjerka bilo tijekom travnja, čime je na mjesečnoj razini bila drugi najtraženiji model. Treća travanjska pozicija pripala je Opel Astri s 439 jedinica.

YouTube MP3 - Hotmail
1