Nastavljen pozitivan trend – u siječnju 3631 novi osobni automobil

Nastavljen pozitivan trend – u siječnju 3631 novi osobni automobil
tekst: Ivan Cvetković

Dobili smo po jedan novi Bentley i Lamborghini. Bentley Continental registriran je na području Osječko-baranjske županije, a Lamborghini Urus na području Splitsko-dalmatinske

Stigao nam je i prvi ovogodišnji izvještaj o prodaji, odnosno registracijama novih automobila tijekom siječnja 2020. godine. Tako podaci agencije Promocija plus pokazuju kako je proteklog mjeseca u Hrvatskoj registriran 3631 novi osobni automobil, a što je 80 vozila više u odnosu na isti mjesec lani. Pozitivan trend na početku godine svakako je nešto što veseli, znamo li da su krajem godine ipak mnogi trgovci automobilima malo ‘stisnuli’ i napravili i neke registracije na sebe, a kako bi na početku ove godine imali na raspolaganju vozila koja ne podliježu tzv. CAFE regulativi oko plaćanja financijskih penala za sve iznad 95 g/km emisije CO2.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Vodeća marka je ponovno Volkswagen sa 683 registracije, odnosno udjelom od 18,81%, dok se na drugom mjestu smjestila Škoda s 485 automobila i udjelom od 13,36%. Takav poredak je bio i lani, samo što je Volkswagen imao nešto veći, a Škoda nešto manji udio. Ipak, zajedno su lani imali 31,54% udjela, dok sada imaju 32,17%. Na trećem je mjestu Renault uz 237 automobila, a odmah iza njega je sestrinska Dacia s 208 vozila, koliko ima i Kia. U klubu marki koje su zabilježile troznamenkasti rezultat redom to su još Hyundai, Fiat, Suzuki, BMW, Citroen, Seat, Toyota, Audi i Opel.

Već smo spomenuli dvije luksuznije marke, BMW i Audi, dok je Mercedes s 89 vozila na šesnaestoj poziciji. Spomenimo da smo tijekom siječnja postali bogatiji i za 10 Porschea, 5 Jaguara, po četiri Subarua i Tesli, te po jedan Bentley i Lamborghini. Ukupno su tijekom siječnja ove godine registrirani automobili 33 različite marke.

Pogledamo li poredak najtraženijih modela, na prvom mjestu je Škoda Octavia s 251 primjerkom. Slijede tri VW-a – Polo sa 149, Golf sa 122 te T-Cross sa 119 jedinica. Među prvih dvadeset modela još su čak tri Volkswagena. Na osmoj poziciji je Touran koji ima 93 vozila, zatim je T-Roc dvanaesti sa 67 vozila, dok je Tiguan s 58 vozila na šesnaestoj poziciji.

Pogledamo li strukturu pogonskih strojeva, dolazimo do 2168 benzinskih modela, što je 59,7% svih registriranih osobnih vozila. Njih 1303 ima neki od dizelskih motora, a što je 35,9% udjela. Nakon dizelaša su hibridi sa 131 vozilom, odnosno udjelom od 3,6%. Stiglo je i 19 vozila na plin, i to 18 primjeraka Dacije i jedan VW, te 10 električara. Po četiri Hyundaija i Tesle te po jedna Kia i BMW.

Na zagrebačku regiju odnosi se 1405 vozila, odnosno 38,69% svih registracija osobnih automobila. Druga po zastupljenosti je splitsko-dalmatinska regija s 328 vozila što predstavlja 9,03% udjela, a redom idu dalje Šibensko-kninska županija, Primorsko-goranska, Istarska, Osječko-baranjska… Najmanje su zastupljene Virovitičko-podravska s 24 vozila i udjelom od 0,66% te Ličko-senjska županija s 14 vozila, odnosno udjelom od 0,39%.

Već smo zakoračili u najkraći mjesec u godini te se veselimo pozitivnom trendu koji bi se mogao nastaviti.

1