Na krilima rent-a-car tvrtki nastavak dobre prodaje

Na krilima rent-a-car tvrtki nastavak dobre prodaje
tekst: Ivan Cvetković

U svibnju je prodano 9.149 novih automobila

Hrvatsko tržište novih automobila proteklog je mjeseca zabilježilo najbolji ovogodišnji rezultat sa 9.149 novih osobnih automobila, što je porast prodaje od šest posto u odnosu na mjesec prije

Početak je mjeseca lipnja pa je vrijeme za analizu registracije novih vozila tijekom prethodnog mjeseca. Prema podacima agencije Promocija plus, tijekom svibnja je na hrvatske prometnice stiglo 9149 novih osobnih automobila. U odnosu na 8633 osobnih vozila tijekom travnja, riječ je o porastu za 516 vozila, odnosno 5,98%. Istovremeno, u odnosu na isti mjesec lani ovogodišnji rezultat je bolji za 391 automobil. Kao i proteklog mjeseca, najzaslužnije za ovakve rezultate su rent-a-car tvrtke koje su sada spremne za turističku sezonu, nadajmo se najuspješniju do sada.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Tako smo došli do ukupnog ovogodišnjeg rezultata od 29.921 novog osobnog automobila, u odnosu na 29.643 vozila tijekom prvih pet mjeseci 2018. godine. Iako je ova godina započela sa slabijim rezultatima u odnosu na prva tri mjeseca protekle godine, sada vidimo da su se stvari ipak malo preokrenule. Isto tako, moramo biti svjesni da bi ovi rezultati bili još i bolji za nekoliko stotina automobila koji stoje kod brojnih trgovaca vozilima, iako su nedavno trebala biti isporučena. Naime, financijski problemi jedne od većih domaćih rent-a-car tvrtki dovele su do nemogućnosti osiguranja financijskog pokrića pa su dileri uskratili isporuke tih vozila, a ostali igrači u tom poslu već su popunili svoje kvote. Tako se može desiti da će se tijekom vrhunca turističke sezone desiti nestašica vozila u rent-a-car tvrtkama.

Najviše registracija tijekom svibnja ubilježio je Renault sa 1186 vozila, a samo 23 automobila manje imao je Opel. Ove dvije marke u ukupnom su ovogodišnjem poretku drugi i treći, dok je vodeći Volkswagen koji je sa 909 vozila proteklog mjeseca bio treći. Četvrti je sa 833 vozila bio Peugeot, peta Dacia sa 539 vozila, a samo tri manje ubilježila je Škoda. Izvrstan rezultat napravio je Fiat sa 496 registracija, dok je u prva četiri mjeseca imao njih 339. Od ukupnog broja Fiatovih registracija proteklog mjeseca, njih 408 odnosi se na model 500.

Najtraženiji model tijekom svibnja bio je Renault Clio sa 538 primjeraka, koji je ujedno i najtraženiji model ove godine sa ukupno 1667 primjeraka. Drugi najtraženiji model proteklog mjeseca bio je maloprije spomenuti Fiat 500, dok je treća, sa 396 registracija, bila Opel Corsa. Samo trinaest primjeraka manje imao je Renault Capture.

Proteklog smo mjeseca dobili i novih 10 električnih automobila (tri Nissana, po dva Hyundaija, Audija, Jaguara te jedna Tesla), 116 vozila na plin (sve Dacije) te 181 hibridno vozila, od čega je njih 165 pripada Toyoti. Nakon svibanjskih rezultata udio dizelskih modela tijekom ove godine pao je sa 37,7 na 35,9%.

Slijede nam tradicionalno sušno ljeto, a ona i vruća jesen kada stižu nove promjene vezane uz WLTP.

YouTube MP3 - Hotmail
1