Top 5 električnih automobila – koji je vaš favorit?

Top 5 električnih automobila – koji je vaš favorit?
tekst: Ivan Cvetković

Tijekom prvih devet mjeseci 2023. godine stigli smo do 1278 registracija električnih automobila. Riječ je o 55 modela od 28 različitih marki

Još od sredine godine sve se više spominju električna vozila i to zato što se očekuje novi krug poticaja kupnje energetski učinkovitijih automobila. Već smo stigli gotovo do kraja listopada, a još uvijek nema nikakvih službenih informacija oko ovogodišnjih poticaja. Niti hoće li ih biti, odnosno ako će ih biti – u kojem obliku će biti.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

No, idemo mi malo analizirati što je sve registrirano tijekom ove godine. Većina tih modela odnosi se na poticaje od protekle godine. I dok se u pravilu manja jeftinija vozila kupuju isključivo uz poticaje, ona veća i skuplja kupuju se i bez poticaja. Pristalice smo stava kako bi trebalo postaviti i cjenovni limit samog vozila do kojeg se odobravaju poticaji. Hoće li netko platiti vozilo 78 ili 85 tisuća eura manje je bitno. No, hoće li kupiti benzinca ili dizelaša, odnosno električni model od 35-45 tisuća vozila, e tu je dilema mnogo veća.

Uglavnom, tijekom prvih devet mjeseci stigli smo do 1.278 registracija osobnih automobila na električni pogon. Riječ je o 55 modela 28 različitih marki. Čak četrnaest marki broji registracije za svoj jedan model. Njih šest imalo je po dva električna modela. Registracije po tri električna modela imale su četiri marke, a isto toliko marki imalo je registracije po četiri EV modela.

Traži se luksuz

U tom top društvu, po tri modela imaju Audi, Hyundai, Peugeot i Renault. Najviše, po četiri EV modela broje BMW, Mercedes, Tesla i Volkswagen. Tesla ne samo da ima registracije četiri modela, već ima i najprodavaniji EV model (Model Y), već ima dva modela u Top 5 (Model 3). Tesla ujedno ima i 312 registracije električnih automobila. To je gotovo četvrtina svih EV modela, točnije 24,41%.

Nakon Tesle, najviše EV registracija ima Volkswagen. Uz četiri modela (ID. 3, ID. 4, ID. 5 i ID. 6) stigli su do 152 registracije. Samo dva vozila manje broji Renault uz tri modela (Twingo, Megane i Zoe). Četvrto mjesto drži Dacia uz samo jedan model – Spring. Tijekom prvih devet mjeseci imao je 115 registracija. Škoda je na 88 registracija, Hyundai je imao 51, a svi ostali su ispod 50 vozila.

Zanimljivo je istaknuti kako je Mercedes uz četiri modela stigao tek do 33 registracije električnih modela, a čak 13 primjeraka odnosi se na najskuplji model – EQS. Nakon njega EQA broji devet primjeraka odnosno EQE sedam primjeraka, dok je posljednji EQB prodan u 4 primjerka.

Tesla Model Y – 187 primjeraka

Nema sumnje kako je Tesla napravila odličan posao s Modelom 3, koji je još više došao do izražaja kada je na scenu stupila i SUV verzija – Model Y. Danas je u Hrvatskoj Model Y najtraženiji električni automobil. Tijekom prvih devet mjeseci upisao je 187 registracija. Dobra je stvar i što je veći dio njih kupljen bez poticaja. Važno je spomenuti kako je Tesla ove godine napravila i značajne korekcije cijena, pa su pojedini modeli pojeftinili i do 16 tisuća eura. Izgleda da im se to itekako isplatilo.

Renault Twingo E-Tech Electric – 126 primjeraka

Renault je europski proizvođač s najviše iskustva u svijetu električnih automobila. Pored toga što je električni Megane jedan od najkompletnijih električnih automobila na tržištu, s malenim Twingom ipak rade daleko veći tržišni proboj. Do početka listopada, Renault Twingo imao je 126 registracija. Njegova najbolja godina na domaćem tržištu bila je 2021. kada je imao rezultat od odličnih 444 registracija. Starta s cijenom od 26.390 eura.

Dacia Spring – 115 primjeraka

Nema sumnje kako su poticaji iznimno popularnom učinili i Daciu Spring. Dacia Spring starta na 23.700 eura i najpovoljniji je električni automobil na hrvatskom tržištu. U samom vrhu prodaje nalazi se još od lansiranja tijekom 2021. godine, kada je imala i početnu cijenu od 17.777 eura. Koronakriza i problemi oko dobave pojedinih dijelova imali su utjecaja na povećanje cijene, no uz poticaje ovo je i dalje iznimno zanimljiv automobil za brojne hrvatske kupce.

Tesla Model 3 – 106 primjeraka

Prije nešto više od mjesec dana iz Tesle su objavili kako su pripremili dorađeno izdanje Modela 3. Kao i Model Y i ovaj je model početkom proljeća prošao snižavanje cijena. To je očito pomoglo i većoj potražnji. Tako je ove godine Model 3 registriran u 106 primjeraka. Danas Model 3 starta na 41.990 eura, i to za verziju s pogonom na stražnju osovinu. To je cijena indentična onoj nakon proljetnog sniženja. Dual motor, odnosno Long Range verzija, stoji 49.990 eura. To je tisuću eura više nego sredinom travnja. Tada se moglo kupiti i Performance koji trenutno nije dostupan.

Škoda Enyaq iV – 87 primjeraka

Škoda je prije nekoliko godina napravila izvrstan rezultat modelom CitigoE iV. Maleni gradski automobil koštao je 16.353 eura odnosno tada 123.214 kuna, čime je bio najpovoljniji električni automobil na tržištu. Uz bateriju od 32,3 kWh imao je deklariran doseg od čak 260 kilometara. Izvrsno. Sada kažu kako im je taj model bio neisplativ. Ove godine sve viđeniji model je daleko veći Enyaq iV. Dostupan je u osnovnom izdanju, ali i onom sa sportskim detaljima koji u imenu ima dodatak Sportline. Također, dostupna je i Coupe verzija.

YouTube MP3 - Hotmail
1