Valvoline: 150 godina

Valvoline: 150 godina
tekst: autonet.hr foto: Ashland Inc., Valvoline Europe (via Facebook)

Impresivna povijest ideja i inovacija

Navršava se stoljeće i pol postojanja najstarijeg proizvođača motornog ulja na svijetu. Valvoline je nastao u SAD-u, a danas je kroz cijelu paletu proizvoda iz područja motornog ulja, kemikalija te proizvoda za njegu i održavanje automobila i strojeva prisutan u više od 160 zemalja

Vjerojatno ne postoji ljubitelj automobila, motocikala ili tehnike uopće, koji nije čuo za ime legendarnog američkog proizvođača ulja i maziva, tvrtke Valvoline. Ova je marka kroz povijest razvila i proizvela te uspješno prodaje iznimno široku paletu naprednih rješenja za sve potrebe. Poslovni uspjeh Valvolinea kontinuirano je rastao kroz petnaest desetljeća zahvaljujući stalnim proizvodnim inovacijama, uspjesima na trkaćim stazama, ali i pomno osmišljenoj organizaciji te uspješnoj poslovnoj politici.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Tijekom svoje bogate povijesti Valvoline je osmislio, testirao te usavršio proces nastajanja motornog ulja što danas za rezultat ima široku paletu proizvoda čija je kvaliteta potvrđena u praksi, od strane mehaničara koji proizvode Valvolinea koriste u servisima diljem svijeta. Procjenjuje se da je Valvoline u navedenom razdoblju proizveo više od dvadeset i pet milijardi litara motornih ulja i maziva te tom količinom uspješno osigurao besprijekoran rad više od milijardu motora u kamionima, automobilima, motociklima te raznim drugim strojevima.

“Veličanstvenu 150-godišnju povijest Valvolinea proslavljamo diljem svijeta”, rekao je John Stotz iz odjela Valvoline International Marketing and Business Development. “Valvolineovo inovativno nasljeđe danas jamči njegovim korisnicima vrhunsku kvalitetu proizvoda zahvaljujući kojoj će njihova vozila i oprema raditi besprijekorno”, dodaje Stotz.

Valvoline u Hrvatskoj – 25 godina za slavlje

U Hrvatskoj je Valvoline dostupan točno 25 godina kroz poslovanje distributera tvrtke Val Int sa sjedištem u Svetoj Nedelji pa su se ove dvije značajne godišnjice lijepo spojile u veliku rođendansku proslavu održanu 12. svibnja na prostoru Centra za sigurnu vožnju Oryx u Mičevcu, pokraj Zagreba.

Domaćini su brojnim gostima priredili dinamičan program te izložbu atraktivnih trkaćih automobila i motocikala kao i rijetko viđenih američkih automobilskih ikona. No, na počasnoj poziciji bio je Ford T iz 1922. s kojim je i započela priča o globalnom uspjehu Valvolinea.

Val Int je među najuspjepšnijim europskim distributerima Valvolinea te drugi najstariji distributer u mreži s konstantnim tržišnim udjelom koji se kreće oko 20% što predstavlja izniman poslovni rezultat. Rođendan Valvolinea i tvrtke Val Int uz svog su sponzora proslavili i legendarni hrvatski vozači auto i moto utrka, relijaš Juraj Šebalj te vozač motokrosa Nenad Šipek.

Značajniji događaji iz 150-godišnje povijesti marke Valvoline

1866: Liječnik John Ellis otkriva da se destilat sirove nafte može korisiti za podmazivanje, ali službeno ime Valvoline zaštito je tek 1873. godine. Ispočetka se Valvoline koristio za podmazivanje parnih strojeva jer će tek dvadeset godina kasnije Karl Benz napraviti prvi automobil.

1895: U Chicagu je održana je prva ikada organizirana automobilska utrka u Sjevernoj Americi. Valvoline odnosi pobjedu sa svojim 2-cilindričnim automobilima snažnim tek nešto manje od 2 KS. Tako započinje dug pobjednički niz Valvolinea na utrkama raznih kategorija kao i suradnja s trkaćim momčadima zahvaljujući kojoj na tržište stižu proizvodi namijenjeni najekstremnijim naporima.

1900: Ulaskom u dvadeseto stoljeće rast i razvoj su i dalje u prvom planu. Valvoline se preporučuje za uporabu u prvom masovno prozvedenom automobilu, Fordu T. Tako Valvoline prelazi granice rodne Amerike te postaje međunarodno dostupan, a 1910. ulazi i u svijet zrakoplovstva proizvodeći prvo ulje za avionske motore.

1939: Valvoline razvija i proizvodi X-18, prvo ulje za mjenjače. Ta je inovacija olakšala posao radionicama i daleko nadišla sve proizvođačke standarde tog vremena.

1942-1945: Motorna ulja Valvoline koriste se u svim motorima savezničkih snaga tijekom Drugog svjetskog rata.

1950: Valvoline preuzima kompanija Ashland Oil Inc. iz Kentuckya te počinje nova era inovacija. Godine 1954. razvija se prvo All-Climate ulje koje se moglo koristiti tijekom cijele godine čime završava era sezonskog mijenjanja ulja. U to vrijeme Valvoline također proizvodi kvalitetna ulja za tada nove V8 motore s ventilima u glavi.

1965: Valvoline razvija i na tržište stavlja prvo ulje za trkaće automobile sa svojstvima koja omogućuju optimalno podmazivanje i kod najvećih napora i opterećenja. Od tog trenutka strelovito raste prisutnost Valvolinea u auto-sportu što uključuje i ulazak u najeltinija natjecanja poput Formule 1. Od tada do danas, proizvodi Valvoline Racing zadržavaju naslov najprodavanijih trkaćih ulja na svijetu.

1970-1980: Valvoline pobjeđuje na utrkama Indy 500 (1970.), NASCAR Daytona 500 (1972.) te odnosi prvi pobjedu na Svjetskom prvenstvu Formule 1 (1978). Zanimljivo je napomenuti da je te F1 pobjede osigurao legendarni vozač utrka Mario Andretti, rođen u hrvatskom Motovunu. Osamdesetih godina Valvoline širi poslovanje na mrežu vlastitih servisa što ga čini jedinstvenim i izdvaja od konkurencije u svijetu motornih ulja.

1990-te: Godine 1996. Valvoline ponovno vodi u inovacijama. Predstavlja Durablend, prvo sintetizirano motorno ulje namijenjeno uporabi u malim motorima te onima koji ostvaruju visoke okretaje.

2000-te: Početkom novog tisućljeća svi su proizvođači koncentrirani na nove motore, a Valvoline istovremeno vodi brigu i onima s duljim stažem postojanja. Predstavljen je Maxlife – ulje za motore automobila s prijeđenih više od stotinu tisuća kilometara. Ostali proizvođači će slijediti Valvoline jer statistički pokazatelji kazuju da je takav proizvod potreban tržištu. Što se tiče sporta, Valvoline odnosi pobjedu na WRC reliju u Španjolskoj.

2010-2014: U trkaćem svijetu Valvoline sudjeluje na utrci svih utrka, legendarnom Dakaru uz ekipu Van den Brink, a ulazi i u WTCC utrke. Poslovne brojke govore o međunarodnoj nazočnosti u 167 zemalja čime se potvrđuje status prave globalne marke. Diljem svijeta ostvaruju se rekordne proizvodne i prodajne brojke. Godine 2014. pušta se u rad nova tvornica u Indiji te se broj proizvodnih pogona diljem svijeta penje na 60, a što se inovacija tiče predstavlja se ponovno nešto novo – NextGen tehnologija koja štedi energiju pri proizvodnji ulja i prirodne izvore jer se to ulje proizvodi s udjelom od 50% recikliranog materijala, no uz najviše standarde i kvalitetu proizvoda.

Posjetite stranice tvrtke Val Int i Valvolinea Europe

YouTube MP3 - Hotmail
1