Volkswagen Polo 1.9 SDI Trendline

14. travnja 2010.
Rabljeni - Volkswagen Polo 1.9 SDI Trendline
tekst i foto: AUTONET 

Iz kuće narodnih automobila

Godina proizvodnje: 2006; Stanje putomjera: 83.284 km; Snaga: 64 KS; Moment: 125 Nm; Zapremnina: 1896 cm3; Najveća brzina 160 km/h; Ubrzanje 0-100 km 17,0 s; Cijena: 49.900 Kn
736
Maleni Polo svoj je život započeo kao automobil modelne godine 1975, izveden od tadašnje kombilimuzine Audija 50. U stvari, bio je njegova pojednostavnjena i jeftinija verzija koja se, u konačnici bolje prodavala od svog izvornika. Sljedeće generacije Volkswagena Polo predstavljene su 1981, 1994 i 2002. te su sve imale barem jedan značajniji facelift. Aktualna, peta generacija svjetlo dana ugledala je prošle godine.

Testirani Polo pripadnik je facelifta 4. generacije predstavljenog 2005. Automobil je, u usporedbi s početnim modelom četvrte generacije najlakše prepoznatljiv prema novim prednjim svjetlima napravljenim prema uzoru na tada aktualni Passat te novim stražnjim svjetlima. Automobil koji smo imali prilike isprobati pokreće atmosferski 1,9-litreni diesel motor te je opremljen početnim paketom iz ponude.

Karoserija

Očito jest da 64 KS snažni dieselski Polo vjerojatni nitko neće koristiti za međugradske vožnje pa je shodno tome i mogućnost pronalaska tipičnih "gradskih oštećenja" relativno velika. Pažnju je potrebno obratiti na rubove vratiju i blatobrana te moguća oštećenja temeljne boje, dok oštećeni prednji i stražnji plastični branik predstavljaju tek pitanje estetike.

736
Motor

Uvedeni kao najštedljivija alternativa u paleti raznih automobila volkswagenove Grupacije, SDI motori u osnovi su jednaki svojim snažnijim "rođacima" oznake TDI, no nemaju prednabijanje (turbo) niti međuhladnjak (intercooler). Očekivano, ovakvi atmosferski motori raspolažu razmjerno niskom snagom, no odlikuju se i adekvatno niskom potrošnjom. Za rabljeni dieselski ćete Polo trebati izdvojiti nešto više nego li za jednako snažni benzinski (1.2 12V), no zauzvrat se dobiva visoka pouzdanost i zadržavanje vrijednosti vozila prilikom prodaje. Pažnju je potrebno posvetiti redovitom održavanju, a posebno izmjeni ulja i pripadajućih filtera.

Mjenjač

Poznati kao ne odveć precizni i s podosta dugim hodovima, mjenjači iz malih dieselskih Volkswagena ipak su dovoljno trajni da s njima nebi trebalo biti problema tijekom duljeg vremena. Dakako, najbolja provjera bit će kratka test vožnja s obzirom da ovakvi, isključivo gradski automobili, trpe bezbrojne izmjene stupnjeva te niti nenamjerno izazvana oštećenja ne predstavljaju rijetkost.

736
Podvozje

Testirani je Polo doista mali automobil za 1,9-litreni motor koji je, shodno tome i relativno težak. Tako, vezano uz ovjes, pažnju treba obratiti na stanje prednjih amortizera koji su s ovim motorom nešto više opterećeni. Također, kako se volkswagenovi modeli baš i ne odlikuju "sportski" snažnim kočnicama, jedan od bitnih jamaca sigurnosti je i redovito održavanje /provjera stanja kočničkih pločica i obloga.

736
Unutrašnjost

Automobili cijele volkswagenove Grupacije odlikuju se vrlo solidnom unutrašnjošću što se jednako odnosi na obiteljske modele iz D segmenta kao i na gradske mališane. Testirani je Polo čak izbjegao i uobičajeno "ulašteni" obruč upravljača ili ručicu mjenjača. Presvlake sjedala i obloge vratiju vrlo su izdržljive.

Potražite više: Volkswagen Polo na Automobili.hr 736

GALERIJA: Volkswagen Polo 1.9 SDI Trendline

Powered by AdminMax v6 © 2005-2018 by Internet Softver Design by WEB Marketing