Nemoj mi pljuckati po autu!

21. lipnja 2007.
piše: Hrvoje Gattin 
Kolumna - Nemoj mi pljuckati po autu!
Recenzija, proba ili kako mi to zovemo jednostavno - Test. Malo je nezahvalna ta rubrika, jer, kada ti se neki auto svidi, o njemu pišeš i filozofiraš u beskonačnost što katkada i nije najbolje Neki sam se dan uhvatio pomalo nezahvalnog zadatka - pobrojati sve svoje ikada napisane Testove. Da bi taj opsežan projekt prikupljanja vlastitih misli i stavova bio napravljen u skladu s devizom "savršeno", trebalo je prekopati brojne arhive. Isto uključuje i hrpetine tiskovina naslaganih u, očekivano, neurednim i bez ikakve logike naslaganim hrpama, izvući na svjetlo dana prastare priloge i tko zna što sve ne. Lijen kakav jesam, a uvidjevši opseg posla koji sam si odlučio zadati, odustadoh još u ranoj fazi "projekta".

No, iako u konačnici nisam uspio pohvatati konce vezano uz "svekoliku sveukupnost" vlastitih opisa isprobanih automobila, jedna mi je druga tema pala na pamet te ju odlučih podijeliti s vama na, očekivan, umjereni užas svih koji čitaju ovu meni veoma dragu rubriku. Tema je, ipak, dovoljno zanimljiva te je zaslužila jednu podrobniju analizu. Kako god bilo, eto urednika kako ponovno priča sam sa sobom :-)

Vjerujem da i nije neka posebna filozofija ustvrdjeti kako postoje zanimljiviji kao i oni manje zanimljivi automobili koji dolaze u ruke naših test-vozača (obožavam ovu priglupu formulaciju, doista!). Ukupno gledajući, testne automobile možemo podijeliti na nekoliko skupina koje bih slikovito nazvao ovako (počevši od najugodnijih prema onima manje atraktivnim):

skupina 1 - Slinim
skupina 2 - Nije loše
skupina 3 - Još uvijek imam snage pisati
skupina 4 - Ima li netko tko bi htio pisati test?

te, kao šećer na kraju,

skupina 5 - Zec, gadiš mi se!*

I upravo u toj, očekivanoj, podjeli na zanimljivije i one manje zanimljive automobile dolazim do najvećeg paradoksa pisanja Testova. Naime, kao i svaku osobu od krvi i mesa, mene u ulozi autora Testa nekog automobila isprobano vozilo može više ili manje zainteresirati. Manje zanimljiv auto daje veoma malo "štofa" za pisanje i Test se u tom slučaju nerijetko svede na puko opisivanje doista najbitnijih činjenica vezanih uz njegov izgled, pogon, opremljenost ili vozne osobine.

Kudikamo više energije, proučavanja činjenica, povijesti, podataka, vlastitih zapisa o prethodnicima i tome sličnog polučit će test nekog atraktivnog automobila. Kada Vam takvo što dođe na pladanj unijet ćete se u njega kao nikad do sada što neminovno rezultira veoma preciznim seciranjem svake osobine predmetnog vozila. I, upravo u takvom pristupu, leži činjenica da uz mnoštvo dobrih na površinu isplivaju i neke lošije karakteristike koje bi u testu kakvog dosadnog modela bile ionako preskočene kao "podrazumijeva se " ili "ionako nije bitno".

Pa ipak, posebno me zabavljaju reakcije koje su neminovnost nakon svakog objavljenog testa koji bi mogao spadati u skupinu posebno detaljno obrađenih. Sjećam se tako da sam jednom prilikom jedan automobil ishvalio od glave do pete, uključujući njegov izgled, ergonomiju, opremljenost i vozna svojstva. Konačno, u jednoj sam jedinoj rečenici naveo kako bi "neki plastični dijelovi mogli biti malo preciznije napravljeni". Kada je Test bio objavljen, osoba koja nam je ustupila dotični auto okomila se na tu jednu jedinu rečenicu, ne obraćajući se niti najmanje na stotine prethodno napisanih riječi hvale. Smiješno je to.

Kako onda izbjeći da detaljan Test nekog atraktivnog automobila ne ostavi sliku kako je to vozilo zapravo lošije od kakvog bezveznog modela iz kraće i manje precizno napisane recenzije? Iskreno, odgovor još uvijek nisam smislio i, kada ga pronađem, obećavam da ću tu mudrost podijeliti s vama, bilo putem ovih redaka ili kako drugačije. Do tada mi ostaje utjeha u činjenici da su bogatije napisani i bogatije opremljeni Testovi sami prema sebi dovoljno rječiti i da se upravo iz te činjenice može prepoznati kako su pojedine kritike zapravo stvar potrebe da se u temu zađe duboko i studiozno. Neki drugi, pak, automobili ostaju pri tome "žrtvama" manjeg interesa onih koji su ih imali prilike isprobati, no uvjeren sam da i u takvom slučaju svojim čitateljima možemo i znamo pružiti dovoljno informacija.


* Mlađim osobama ili onima manje upućenima napominjem kako je naslov ove skupine zapravo citat iz jednog popularnog crtića koji je bio aktualan još u vremenima dok mi je lice bilo glatko poput dječje guzice

Powered by AdminMax v6 © 2005-2018 by Internet Softver Design by WEB Marketing