Michelin Agilis+ & novi EU sustav označavanja guma

16. srpnja 2012.
Predstavljamo - Michelin Agilis+ & novi EU sustav označavanja guma
piše: Hrvoje Gattin  ilustracije: Manufacture Française des Pneumatiques Michelin 

Objedinjavanje informacija i nove uštede

U okviru prezentacije održane u Stockholmu, Michelin nas je upoznao i s novim modelom gume za laka dostavna vozila. Također, saznali smo sve o dolazećem europskom sustavu označavanja guma kojim će se najznačajnije osobine predstaviti na usporediv i transparentan način
3445Michelinovo predstavljanje noviteta u glavnom gradu Švedske donijelo je mnogo više od samog predstavljanja dva najznačajnija noviteta, štedljive gume za osobna vozila Energy Saver+ i modela za lake dostavnjake, Agilis+. Bilo je riječi i o cjelokupnoj paleti proizvoda tvrtke iz Clermont-Ferranda, ali i o novom europskom sustavu etiketiranja guma koji postaje obavezan u 1. studenog ove godine.

Stoga ćemo u drugom dijelu našeg izvještaja s ove prezentacije staviti naglasak na novi model gume za laka dostavna vozila, europski sustav označavanja guma, paletu michelinovih guma namijenjenih osobnim vozilima, a navest ćemo i neke zanimljive statistike što ih je Michelin prikupio tijekom svojih istraživanja i testiranja.

Poboljšana guma za LD vozilaPoboljšana guma za LD vozila
Michelin Agilis+

Za tvrtke, vozila često imaju odlučujuću ulogu u efikasnosti njihovog poslovanja. Prodajni predstavnici, obrtnici i drugi profesionalci ovise o gumama svojih vozila, jednako kao što ovise i o svim drugim alatima njihovog poslovanja.

Od guma namijenjenih lakim dostavnim vozilima očekuje se velika trajnost jer ovakva vozila u pravilu prelaze mnogo kilometara. Također, guma mora biti otporna na loše podloge te uz visoku sigurnost, omogućiti i što nižu potrošnju goriva.

Michelin Agilis+Michelin Agilis+
Kako bi zadovoljio visoka očekivanja ovih korisnika, Michelin je razvio novu gumu za laka dostavna vozila nazvanu Agilis+, koja uspješno kombinira različita područja performansi, a koje je obično teško pomiriti.

Nova guma vozačima omogućuje da provedu svoje profesionalne aktivnosti na efikasan i siguran način, uz istovremeno smanjenje radnih troškova, zahvaljujući dvostrukom utjecaju niže potrošnje goriva i veće kilometraže.

Kao rezultat opsežnih testiranja i razvoja, nova michelinova guma Agilis+ (zamjenjuje već hvaljeni model Agilis) može uštedjeti 270 litara goriva na svakih prijeđenih 60.000 kilometara, u usporedbi s gumom koja zadovoljava minimalne performanse definirane Europskim propisima o označavanju.

Također, Sigurnost je prvi prioritet i gume u tome igraju ključnu ulogu. Agilis+ skraćuje put kočenja za više od 17 metara, u usporedbi s gumom koja bi dobila minimalnu ocjenu Europski propisa o označavanju.

Novi model gume, Agilis+ ima bočne štitnike od ogrebotina, koji ga štite od oštećenja kada dođe u kontakt s rubnikom ili rupom na cesti. Time je zajamčena trajnost gume koja na lakim dostavnim vozilima često mora prolaziti po lošim podlogama.

Standardizirana EU naljepnicaStandardizirana EU naljepnica
Novi europski sustav označavanja guma

U vrijeme kada je europskim zakonom propisano da proizvođači moraju prikazati ocjene značajki svojih guma, Michelin potvrđuje svoju predanost proizvodnji serije guma s najboljom ravnotežom performansi. Michelin podržava uvođenje nove Europske naljepnice za gume, koja je tako izvedena da kupcima pruži praktične informacije o tri važna parametra: kontaktu na mokroj podlozi, štedljivosti i buci.

Počevši od 1. studenog 2012, sve gume koje se prodaju na europskom tržištu, morat će nositi naljepnicu koja prikazuje ocjene tri parametra. Dva se odnose na zaštitu okoliša (ušteda goriva i buka kotrljanja), a treći se odnosi na sigurnost. Dakle, ovaj novi EU propis zahtijeva da svaka prodana guma nosi standardiziranu naljepnicu.

Naljepnica mora biti postavljena na sve gume za putničke automobile, laka komercijalna vozila i teška komercijalna vozila, a koje su proizvedene nakon 1. srpnja 2012. te moraju imati standardizirani oblik proizvođača i uključivati online tehničke promotivne materijale.

Jednake se informacije moraju pojaviti na ili uz račun za gume, što krajnjim korisnicima omogućuje da poboljšaju svoje razumijevanje osobina guma i njihovu usporedbu na temelju ova tri parametra.

3445
 
Uz podršku Michelina, ova inicijativa će kupcima ponuditi rješenja za bolje razumijevanje prave sigurnosti i utjecaja njihovih guma na okoliš, kako za njih same tako i za zajednicu. Ovaj propis je posebno važan u tome što po prvi puta zahtijeva prikaz podataka koji se odnose na energetsku efikasnost pneumatika. Naljepnica će nalikovati onima koje kupci već mogu pronaći na kućanskim aparatima.

3445
 
Kako se mjere vrijednosti iskazane na naljepnici

3445Otpor kotrljanja se testira na stroju u laboratoriju. Uvesti će se postupak za usklađivanje različitih laboratorija, koje koriste proizvođači guma i neovisne ispitne organizacije, kao što su UTAC i TÜV SÜD Automotive.

Podatak o otporu kotrljanja izravno je vezan uz potrošnju goriva i štetne emisije. Michelin je program razvoja guma s niskim otporom kotrljanja započeo još 1992. godine, a zahvaljujući proizvodima iz ove skupine do sada je na svijetu ušteđeno 15 milijardi litara goriva te je 39 milijuna tona CO2 manje ispušteno u atmosferu.

3445Kontakt gume s podlogom u mokrim uvjetima testira se na otvorenoj stazi u odnosu na referentnu gumu, bilo na vozilu ili na testnoj prikolici. Testovi se provode na jednakom standardiziranom kolniku, s jednakom visinom vodenog sloja (1,0 mm +/-0,5 mm za automobilske gume). Okolne temperature ovise o kategoriji guma. Ljetne gume se testiraju pri temperaturama između 5° i 35°C, a zimski između 2° i 20°C.

Kako bi bolje testirao stvarnu uporabu, Michelin je odabrao provesti ove testove pri temperaturama koje bolje odražavaju europsku klimu, pri 7°C za zimske automobilske gume i gume za laka dostavna vozila te pri 20°C za ljetne gume.

3445Buka guma se mjeri postupkom mjerenja buke prolaska vozila na otvorenom. Kako buka najviše ovisi o brzini, vrsti kolnika i temperaturi, test se provodi pri 80 km/h na kolniku koji je pažljivo usklađen s definiranim vremenskim uvjetima (brzina vjetra, temperatura, itd.).

Zagađenje bukom jedan je od sve značajnijih ekoloških parametara. Proizvođači guma tako imaju mogućnost znatno utjecati na smanjenje buke vozila jer je, pored buke pogonskog sklopa i strujanja zraka oko vozila, buka nastala prilikom kontakta gume s podlogom (buka kotrljanja) jedan od bitnih čimbenika u ukupnoj buci koju vozilo proizvodi dok se kreće.

3445
 
Michelin Pilot Super SportMichelin Pilot Super Sport
Michelinov proizvodni program

U paleti proizvoda tvrtke iz Clermont-Ferranda nalaze se vrste guma za osobne automobile, 4x4 vozila i laka dostavna vozila, za motocikle i skutere, gume za bicikle, gume za natjecateljska vozila, gume namijenjene oldtimerima, kamionski program, proizvodi namijenjeni poljoprivrednim vozilima, gume za radne strojeve te za zrakoplovstvo.

U ponudi guma za osobna vozila, Michelin nudi sljedeće modele:

Pilot Super Sport / Pilot Exalto / Pilot Sport 3 / Pilot Sport / Pilot Sport Cup / Pilot Alpin
Energy Saver+
Primacy 3 / Primacy HP
Alpin

3445
 


Pogledajte prvi dio izvještaja s prezentacije u Stockholmu: Michelin Performance Tour 2012 & Energy Saver+

Powered by AdminMax v6 © 2005-2018 by Internet Softver Design by WEB Marketing