Mercedes-Benz Star Experience 2015.

28. listopada 2015.
Vozili smo - Mercedes-Benz Star Experience 2015.
piše: Hrvoje Gattin  foto: Saša Lisjak, Daimler AG 

Zvijezde asfalta i offroada

Mercedesova karavana luksuza i performansi stigla je i u Hrvatsku. Uz najkompletniju paletu SUV modela, ovogodišnji je Star Experience bio prilikom da upoznamo i performanse prestižnih sportskih izvedbi automobila s trokrakom zvijezdom
7472
Onroad i offroad užitak najviše klase, nakon poduže turneje po Europi, ponovno je pohodio i naše krajeve. Početkom ovog tjedna na poligonu Centra za sigurnu vožnju Oryx pokraj Zagreba imali smo prilike sudjelovati na već poznatom eventu u organizaciji Mercedes-Benza, Star Experienceu. Dvodnevni program organiziran je od strane stuttgartskog proizvođača i domaćeg zastupništva, tvrtke Star Import, a ponudio je gostima Mercedes-Benza, kao i novinarima, iskustvo vožnje na asfaltnom i offroad poligonu te vožnju javnim prometnicama.

Mercedesove zvijerke na zahtjevnoj stazi


7472
Kako bi smo upoznali istinske sportske osobine automobila koje mnogi doživljavaju isključivo kao luksuzne putne limuzine, Mercedes-Benz Star Experience je na asfaltu poligona Centra za sigurnu vožnju Oryx postavio tehnički zahtjevnu stazu. Bila je to prilika da isprobamo agilnost i handling mercedesovih automobila, kao i njihova uvjerljiva ubrzanja, ali i učinkovitost kočenja te ESP sustava elektroničkog nadzora nad stabilnošću vozila.

A, paleta modela odabranih za ovu "demonstraciju moći" bila je doista impresivna: CLA Shooting Brake 45 AMG 4Matic Orange Edition, C 63 AMG, C 400 4Matic, GLA 45 AMG 4Matic te A 180. Redom, riječ je o prestižnim sportskim izvedbama mercedesovih automobila koje potpisuje performance odjel tvrtke, AMG (punim imenom Mercedes-AMG GmbH). No, u cijelu se priču "ušetala" i jedna snažna izvedba C klase s pogonom na sva četiri kotača (4Matic) te jedna izvedba nedavno osvježene Mercedes-Benz A klase, pristigla s početka ponude.

7472
Kada kažemo "zahtjevna", staza na poligonu Oryx taj je epitet doista i opravdala. Naime, snažna ubrzanja slijedile su uske šikane ili brzi te potom sporiji i oštri zavoji što sve zajedno predstavlja velik zahtjev, kako za automobil tako i onoga tko njime upravlja. No, kako smo već i navikli na mercedesovim predstavljanjima ove vrste, sve se odvijalo pod budnim okom vrhunskih tvorničkih instruktora i u sigurnom okruženju poligona Oryx koji će podnijeti i veće vozačke greške. Srećom, istih niti na ovom eventu nije bilo, a mi smo imali prilike uživati u dinamičnoj vožnji dostojnoj bogate sportske tradicije Mercedes-Benza.

1651 KS u četrdeset minuta!

Moćna je ergela Mercedes-Benz Star Experienca na prvoj instanci našeg druženja, asfaltnom poligonu na kojem je testiranje trajalo nešto manje od sat vremena, ukupno imala nevjerojatnih 1651 KS, a imali smo prilike isprobati sve navedene modele. Evo kako izgleda raspodjela performansi ovih uglađenih automobila koji svoje stvarne mogućnosti kriju pod elegantnom vanjštinom:
Mercedes-Benz C 63 AMG 4.0 V8 Biturbo / 476 KS / 650 Nm / 4,1 s / 250 (290) km/h
Mercedes-Benz C 400 4Matic 3.0 V6 / 333 KS / 480 Nm / 5,2 s / 250 km/h
Mercedes-Benz CLA Shooting Brake 45 AMG 4Matic Orange Edition 2.0 Turbo / 360 KS / 450 Nm / 4,7 s / 250 (270) km/h
Mercedes-Benz GLA 45 AMG 4Matic 2.0 Turbo / 360 KS / 450 Nm / 4,8 s / 250 km/h
Mercedes-Benz A 180 1.6 / 122 KS / 200 Nm / 8,6 s / 202 km/h


Uvjerljivi i izvan sigurnosti asfalta


7472
Da moderan i elegantan izgled može ići ruku pod ruku s vrhunskim performansama izvan asfalta uvjerili smo se na offroad stazi, posebno pripremljenoj također u okviru Centra sigurne vožnje Oryx. Zahtjevni ispiti spretnosti i nagibi od kojih se mnogima ledi krv u žilama bili su "lak plijen" za novu paletu SUV modela Mercedes-Benza. Bilo da je riječ o osvježenom GLE, novom modelu u ponudi - GLE Coupé koji za svog proizvođača otvara svijet ekskluzivnih SUV coupea, modelu GLC ili legendarnoj G klasi, svi su nam ovi automobili još jednom demonstrirali svoje sposobnosti na doista teškim preprekama.

Ukupno se na hrvatskom tržištu u ponudi nalazi osam izvedbi osvježenog modela GLE (prema ranijoj nomenklaturi: ML klasa) u rasponu snage od 204 do 585 KS. Dakako, najsnažnija je izvedba rezervirana za prestižnu oznaku AMG. Naime, riječ je o modelu GLE 63 AMG 4Matic koji je dostupan u standardnoj (557 KS) i izvedbi S. Cijene Mercedes-Benza GLE kreću se između 69.401 Eura, a završavaju na 180.436 Eura. U ovoj priči posebno treba izdvojiti plug-in hibridnu izvedbu GLE 500 e 4matic pokretanu benzinskim V6 i električnim motorom koji ostvaruju 333 i 116 KS. Cijena ovog modela na hrvatskom tržištu iznosi 85.638 Eur.

Novost u ionako bogatoj paleti offroad / SUV modela Mercedes-Benza predstavlja GLE Coupé, dostupan na našem tržištu u ukupno pet izvedbi. Riječ je o modelima snage u rasponu od 258 do 585 KS, pri čemu najsnažniju izvedbu ponovno predstavlja od strane mercedesovog performance odjela dotjerani GLE Coupé 63 S AMG 4Matic, vrijedan 185.856 Eura. Inače, cijene modela GLE Coupé kreću od 91.081 Eur.

Supermodel Petra Nemcova zaštitno je lice kampanje za Mercedes-Benz GLCSupermodel Petra Nemcova zaštitno je lice kampanje za Mercedes-Benz GLC
Poznati model srednje kategorije, GLK, nedavno je zamijenio GLC koji svoju osnovu nalazi u C klasi te u taj segment mercedesovih automobila unosi novi duh te izmijenjen dizajnerski potpis. Riječ je o još jednom luksuznom i visokosposobnom SUV modelu (u čije smo se mogućnosti uvjerili na međunarodnoj prezentaciji održanoj u Francuskoj) koji je na našem tržištu dostupan u četiri izvedbe. Riječ je o modelima pokretanim motorima snage u rasponu od 170 do 211 KS te vrijednim između 52.119 i 55.335 Eura.

Na poslijetku, s ova smo tri luksuzna SUV modela imali prilike provozati se i okolicom Zagreba te se uvjeriti u udobnost automobila koji na najbolji način kombiniraju luksuz i avanturistički duh, uz najvišu razinu obiteljske ili ako tako želite, poslovne funkcionalnosti.

Više o Mercedes-Benzu GLC pročitajte u izvještaju s međunarodne prezentacije.

I na kraju...


Mercedesova karavana Star Experience seli se, nakon Zagreba, u druge gradove i zemlje, a nama ostaje tek očekivati sljedeću godinu i novo izdanje ovog atraktivnog roadshow-a. Svake godine, Mercedes-Benz stavlja drukčiji naglasak na prezentaciju najatraktivnijih automobila iz svoje ponude, a ovoga je puta težište bilo na najsvježijoj paleti SUV automobila kojom proizvođač iz Stuttgarta uvjerljivo prednjači u toj itekako traženoj kategoriji.---

P.S. Pogledajte i poseban prilog Mercedes-Benza: 48 sati u Zagrebu s modelom CLA

7472
 
GALERIJA: Mercedes-Benz Star Experience 2015.

Powered by AdminMax v6 © 2005-2018 by Internet Softver Design by WEB Marketing