Lamborghini Centenario - Stota obljetnica rođenja osnivača

2. ožujka 2016.
Vijesti - Lamborghini Centenario - Stota obljetnica rođenja osnivača
Lamborghini je na ženevskom auto salonu predstavio najavljeni slavljenički model pod nazivom Centenario s kojim ovaj proizvođač obilježava stotu obljetnicu od rođenja svog osnivača Ferruccia Lamborghinija.

U osnovi riječ je o dorađenoj izvedbi modela Aventador, a Centenario se može pohvaliti u potpunosti karbonskim monocoqueom i karoserijom te ukupnom masom od 1520 kg (55 kg manje od Aventadora), što rezultira omjerom mase i snage od 1,97 kg/KS. U odnosu na Aventador Centenario je 144 mm dulji i 7 mm viši, odnosno ukupna duljina mu iznosi 4924 mm, a visina 1143 mm.

Karoserija nije modificirana samo da bi se automobil vizualno učinili agresivnijim već su značajno dorađena i aerodinamička svojstva vozila, posebno kada je riječ o downforceu pri visokim brzinama.

Interijer je također prošao kroz određene promjene, a ponajviše se ističe 10,1-inčni zaslon osjetljiv na dodir na vrhu središnjeg stupa. Putem njega se može pristupiti telemetrijskim podacima koji mogu biti korisni na stazi isto kao i dvije kamere putem kojih vozač može snimati svoju vožnju. Recimo i kako je u prednjem prtljažniku predviđen prostor za dvije kacige.

Najvažnije novosti se dakako tiču tehničkih unaprjeđenja koja se najviše odnose na motor te ugradnju sustava upravljanja stražnjim kotačima. Recimo kako je atmosferski 6,5-litreni V12 dorađen kako bi razvija snagu od 770 KS, odnosno 566 kW, a za ubrzanje do 100 km/h Centenariu će trebati vega 2,8 sekundi. Do 300 km/h će mu trebati 23,5 sekundi, a najveća će mu brzina iznositi 350km/h.

Dakako, veća snaga treba biti popraćena snažnijim kočničkim sustavom pa će se Centenario pri brzini od 100 km/h zaustaviti za svega 30 m, a pri 300 za 290 m. Spomenimo i 20-colne lakometalne kotače sprijeda i 21-colne otraga si pirellijevim PZero gumama.

Na kraju dodajmo kako u Lamborghiniju namjeravaju proizvesti 40 primjeraka ovog modela, 20 coupea i 20 roadstera. Svi su već prodani usprkos početnoj cijeni od 1,75 milijuna eura (bez davanja).
GALERIJA: Lamborghini Centenario - Stota obljetnica rođenja osnivača

Powered by AdminMax v6 © 2005-2018 by Internet Softver Design by WEB Marketing