Hyundai Tucson 2.0 CRDi 4WD iHot

8. siječnja 2016.
Test - Hyundai Tucson 2.0 CRDi 4WD iHot
piše: Hrvoje Gattin  foto: Saša Lisjak, AUTONET 

Velik korak naprijed

brzi izbornik

Osobna iskaznica

IME
Tucson 2.0 CRDi 4WD iHOT
OBUJAM
2,0 l
SNAGA
185 KS
BRZINA
196 km/h
CIJENA
309.990 Kn (40.581 Eur)
tehnički podaci »
Atraktivan, vrhunski opremljen i uvjerljivo motorizirani novi Tucson pokazao nam je lice Hyundaija kakvo do sada još nismo poznavali. Model koji nastavlja uspješnu SUV obitelj, mogao bi pokvariti račune mnogima
7701
Kada je predstavljen 2004. godine, Hyundai Tucson prve generacije unio je u ponudu svog proizvođača kariku koja je uvjerljivo nedostajala. Potvrda tome pristigla je tijekom godina u vidu odličnog prijema od strane kupaca kojima se dopao zgodno dizajnirani kompaktni SUV nastao u vremenima kada je taj automobilski segment bio u strelovito uzlaznoj putanji. Pet godina kasnije, Hyundai je unatoč neospornom uspjehu početne, preimenovao drugu generaciju svog kompaktnog SUV-a uskladivši ju s novom nomenklaturom - predstavljen je ix35 koji će također požnjeti solidan uspjeh. No, prvenstveno zahvaljujući donekle nedorađenom vanjskom i unutrašnjem izgledu, ovaj automobil nije ispunio mnoga (pa tako niti naša) očekivanja.

Sve to zasigurno će promijeniti novi Tucson koji se u trećoj generaciji, predstavljenoj na prošlogodišnjem međunarodnom salonu u Ženevi, nije tek pojavio s novim suvremenim i uzbudljivim izgledom već i vrhunskom opremom i tehnikom. I dok je pojam "premium" kategorije itekako ovisan o kutu iz kojeg gledamo, novi Tucson sada doista ima snažne adute da se približi kategoriji luksuznih vozila. Aktualni je Hyundai Tucson na naše tržište stigao krajem listopada 2015.

Teaser-skica Hyundaija Tucsona predstavljena 3. veljače 2015.Teaser-skica Hyundaija Tucsona predstavljena 3. veljače 2015.
U ponudi domaćeg zastupnika, tvrtke Hyundai Hrvatska, na našem je tržištu dostupno ukupno 12 izvedbi novog Tucsona. Kako je i za očekivati, većina te ponude otpada na dieselske modele pa se tako u paleti nalaze tek tri benzinskim motorom 1.6 Gdi (132 KS) pokretane izvedbe. Preostalih osam verzija pokretano je CRDi motorima 1.7 (116 KS) i 2.0 (136 i 185 KS). Veći dieselski motor dostupan je isključivouz pogon na sva četiri kotača, a obje je izvedbe (standardna sa 136 te High Power sa 185 KS) moguće naručiti i s automatskim mjenjačem.

Zanimljivo je i da se u ponudi nalazi čak šest paketa opreme: iStart, Edition te iLike su rezervirani za benzinske motore, dok uz dieselaše dolaze još i paketi iThink, iLove te iHot. Cijene novog Hyundaija Tucsona kreću od 154.990 kn koliko je potrebno izdvojiti za početni benzinski 1.6 GDi iStart, preko 164.990 kn koliko stoji početni dieselski 1.7 CRDi iStart, a završavaju na 309.990 kn koliko stoji ovom prilikom testirani Tucson 2.0 CRDi 4WD iHot s automatskim mjenjačem.

Dizajn, ergonomija, unutrašnjost


7701
Nakon što je Kia pod vodstvog jednog od ponajboljih dizajnera automobila, Petera Schreyera, napravila pravi "bum" izgledom svojih novijih modela, "tvrtka-majka" (Hyundai) ostala je nekako po strani pa su se mnogi pitali kako je korejski gigant dozvolio da ova marka izgledom svojih automobila toliko zaostane. Ipak, nova generacija hyundaijevih SUV-a mogla bi značajno promijeniti takvo stanje jer Santa Fe i Tucson doista izgledaju sjajno. Istina jest da se radi o donekle tipičnom dalekoistočnom dizajnu koji najčešće nije posebno dugog vijeka, no Tucson izgleda moćno, privlačno i luksuzno što će mu, bez sumnje, osigurati sasvim solidnu budućnost.

U unutrašnjosti (dakako, moramo napomenuti kako smo ovom prilikom testirali najskuplju izvedbu) zatječemo luksuzan izgled i raskošnu prostranost, okruženi doista nepreglednim brojem detalja opreme. S ergonomskog stanovišta Tucson će pružiti vrlo dobru preglednost i visoku udobnost što su najznačajnije osobine obiteljskog automobila ove klase, dok tek prosječnu potporu tijelu u zavojima ovom prilikom nećemo uzeti kao poseban nedostatak. Također, dostupnost svih vozaču neophodnih poluga i prekidača je vrlo dobra čime zaključujemo da je ergonomija ovog SUV modela na solidnoj razini.

7701
Tek dva detalja u priči o interijeru možemo izdvojiti kao one gdje i dalje ima mjesta za napredak. Naime, uz status, ali i cijenu ovog automobila svakako bi ljepše izgledala višebojna prednja armatura (i obloge vratiju). Također, činjenicom jest da je mnogo funkcija opreme pametno "ugurano" na 8-inčni zaslon osjetljiv na dodir, no i dalje nam interijer izgleda malo prenatrpan raznoraznim prekidačima i informacijama. Naime, samo je na središnjem 4,2-inčnom info-zaslonu putnog računala prisutno 15-ak raznoraznih oznaka što nije odveć pregledno.

Prostranost otraga, uz međuosovinski razmak od 2670 mm doista nije upitna, a testirani je automobil imao i mogućnost podešavanja nagiba naslona stražnje klupe. To će, bez sumnje, osigurati nešto više udobnosti na duljim putovanjima jer, kao što smo se bezbroj puta uvjerili, stražnja sjedala čak i vrlo luksuznih automobila svojom udobnošću u pravilu dosta zaostaju za prednjima. Spomenimo i kako Tucson nudi doista prostran prtljažnik u koji stane 488 dm3 (do 1478 dm3) i to uz rezervni kotač pune dimenzije kakvim je bio opremljen testirani automobil (513 / 1503 dm3 s komletom za popravak guma).

Komentar opreme


7701
Osim vrhunskog izgleda, Hyundai se višim automobilskim klasama s novim Tucsonom približava i vrhunskom opremljenošću kakve se ne bi posramili niti razvikani SUV automobili iz premium kategorije. Pored uobičajenog mnoštva opreme na kakvu smo već navikli (vidi popis serijske opreme), sigurnost je unaprijeđena i detaljima poput aktivnog poklopca motora, sustava autonomnog kočenja ili izvrsnih LED glavnih svjetala.

A, udobnost i učinkovitost potpisuje još dulji popis opreme koja serijski uključuje itekako poželjno grijanje stražnjih sjedala, 2-zonski klima uređaj, napredni infotainment s Bluetooth podrškom, stakleni električno pokretani panoramski krovni prozor, kožom presvučen interijer, elektropokretač i automatsko otvaranje vratiju prtljažnika, lijevane naplatke, sustav aktivne pomoći pri parkiranju itd. Treba li nam više? Zasigurno ne, no danas se proizvođači automobila na neki način više niti ne natječu u tome tko će napraviti praktičniji automobil, već tko će ugraditi veći broj gadgeta. Stoga uz navedenu cijenu, u ovom Hyundaiju očekujemo i aktivni tempomat te sva četiri prozora s automatskim spuštanjem/podizanjem. To će nas, uvjereni smo, dočekati u faceliftu...

Izuzetno bogato opremljen, najskuplji je Tucson na naš test stigao i s privlačnom srebrnom metalik bojom koja predstavlja jedini dodatak i čija cijena iznosi 3.100 kn, bez davanja.

Motor i prijenos


7701
Hyundai je na 8. Simpoziju napredne tehnologije dieselskih motora održanom u studenom 2008. objavio tehničke detalje svoje nove obitelji 2,0- i 2,2-litrenih motora obitelji R. Riječ je bila o potpuno aluminijskim dieselima koji su prvu primjenu našli u modelima ix35 i Sonati modelne godine 2010, a čiji je razvoj trajao 42 mjeseca. U to vrijeme, u Hyundaiju su s ponosom naglašavali kako nova obitelj motora svojim performansama nadilazi njemačku i francusku konkurenciju, a da je riječ o pogonskom stroju koji je i dalje itekako aktualan, uvjerili smo se i tijekom ovog testa.

U 2-litrenoj izvedbi, ovaj je 4-cilindrični 16V Common Rail dostupan u izvedbama sa 136 i 185 KS, a upravo smo snažniji motor označen kao High Power testirali pod prednjim poklopcem Tucsona. Najveći okretni moment od 400 Nm ovog motora dostupan je u rasponu između 1750 i 2750 o/min što jamči vrhunsku vozljivost čak 1765 kg teškom SUV-u.

7701
No, unatoč velikoj masi ali i snazi pogonskog stroja, testirani je automobil ostao u itekako prihvatljivim granicama potrošnje goriva koja nije pretjerano nadišla tvornički propisane vrijednosti (nakon ne tako davne afere na američkom tržištu, Hyundai je počeo navoditi značajno realnije vrijednosti potrošnje). Tako smo u gradskoj vožnji zabilježili 9,6, a na otvorenoj cesti 7,1 l/100 km što jamči razumne troškove za gorivo ali i vrlo solidnu autonomiju (873 km) na putovanjima kojima je ovaj obiteljski automobil prvenstveno i namijenjen.

Za prijenos snage najekskluzivnije izvedbe Tuscona zadužen je klasični 6-stupanjski automatski mjenjač koji se odlikuje dobro proračunatim prijenosnim omjerima zahvaljujući kojima su performanse doista soldine: najveća brzina od 196 km/h te ubrzanje od 0 do 100 km/h za 9,9 s dobre su vrijednosti za automobil poput ovoga. Već uobičajeno i ovaj je mjenjač opremljen mogućnošću ručne izmjene stupnjeva, no taj detalj ipak ostavljamo tek "za zabavu".

Prijenosni sustav izvedbe 4WD odlikuje se automatskom raspodjelom okretnog momenta, no što je itekako zanimljivo, tu je i mogućnost "zaključavanja" prijenosnog omjera, čime se dobiva stalna raspodjela u omjeru 50/50 i to bez ograničenja brzine kretanja što je doista privlačan detalj u jednom obitelsjkom SUV modelu. Uz to, moguć je i izbor između standardnog i sportskog načina rada pogonsko-prijenosnog sustava, a tu su i funkcije održavanja brzine pri spuštanju niz padinu te vrlo korisni Auto Hold koji nakon zaustavljanja održava vozilo nepomičnim.

Za upravljačem


7701
Nekako nam izgleda da je termin testiranja novog Tucsona bio i više nego li idealan jer smo prve dane snijega na našim cestama proveli upravo za upravljačem ovog automobila. Pogon na sva četiri kotača tu doista igra značajnu ulogu i još se jednom dokazalo da pri ovakvim vremenskim uvjetima nema boljeg rješenja. Dakako, u toj bi smo priči riječ "sigurnost" doista morali pisati velikim slovima jer je kod obiteljskog automobila to primarni čimbenik, a 4WD na snijegu doista jamči mnogo.

Uz već spomenuto uključivanje stalne simetrične raspodjele okretnog momenta doista nema podloge za koju Tucson 2.0 CRDi 4WD iHot ne bi bio spreman! S obzirom na obiteljsku namjenu ovog automobila udobnost je glavni parametar podešenja podvozja, no od SUV vozila ionako malo tko može očekivati posebno naglašenu "čitljivost" ovjesa. Stoga ponašanje ovog relativno velikog i podosta teškog automobila možemo nazvati primjerenom, uz tek donekle izraženo ujednačeno proklizavanje na vrlo skliskim podlogama. Ono što bi ipak moglo biti bolje jest osjećaj upravljača koji je na određen način previše "odvojen" od podloge (rezultat je to električnog servoojačivača) i doista nudi premalo povratnih informacija.

7701
U iskustvima iz vožnje svakako ne bi smo smjeli propustiti spomenuti još dva sustava. Naime, DBC (Downhill Brake Control - sustav pomoći pri spuštanju niz strminu) se pokazao izvrsnim rješenjem prilikom spuštanja niz cestu čija je snijegom pokrivena podloga skrivala zaleđene dijelove. DBC se u tim uvjetima dokazao kao vrijedan dodatak, pogotovo s obzirom da ga u obiteljskom SUV automobilu možda i ne bismo očekivali. Drugi koristan detalj svakako je Auto Hold funkcija koja zadržava vozilo nepomičnim nakon zasustvaljanja zbog čega nije potrebno stalno držati ptitisnutu papučicu kočnice ili prebacivati mjenjač u parkirni položaj. Ipak, bilo bi zgodno da elektronika "pamti" našu želju za održavanjem tog sustava aktivnim i nakon ponovnog pokretanja motora, kao što je npr. slučaj sa "zaključavanjem" 4WD pogona.

I na kraju...


Hyundai je glasno najavljivao novu generaciju Tucsona i koliko god neto skeptičan mogao biti, nakon prvog testa ovog automobila možemo reći da je svaka navedena tvrdnja doista potkrijepljena stvarnim argumentima. Vrlo sposoban i u najtežim vremenskim uvjetima, potpomognut uvjerljivim performansama i doista razumnom potoršnjom goriva, testirani nas je Tucson 2.0 CRDi 4WD iHot oduševio bogatom opremom i luksuzom na kakav do sada nismo navikli u automobilima ove marke, a posebice ne u tom segmentu.

Dakako, sav taj luksuz i naprednu tehniku prati i cijena koja je viša nego li bi smo očekivali od jednog korejskog SUV automobila ove klase. Ipak, detaljnijim uvidom u popis opreme, ali i pogonsko-mehaničku shemu testiranog Tuscona svatko će se uvjeriti da je riječ o automobilu koji je doista uvjerljiv i dostojan konkurent najrazvikanijim (i najluksuznijim) predstavnicima svoje klase.

---

Pogledajte i izvještaj s nacionalne prezentacije novog Tucsona.
GALERIJA: Hyundai Tucson 2.0 CRDi 4WD iHot
Ovaj 2-litreni 4-cilindrični 16V Common Rail razvija 185 KS, a najveći okretni moment od 400 Nm dostupan je u rasponu između 1750 i 2750 o/min
U unutrašnjosti zatječemo luksuzan izgled i raskošnu prostranost, okruženi doista nepreglednim brojem detalja opreme. Ergonomija je doista solidna
U gradskoj smo vožnji zabilježili 9,6, a na otvorenoj cesti 7,1 l/100 km što jamči razumne troškove i vrlo solidnu autonomiju (873 km) na putovanjima
Osim vrhunskog izgleda, Hyundai se višim automobilskim klasama s novim Tucsonom približava i vrhunskom opremljenošću kakve se ne bi posramili niti razvikani SUV automobili iz premium kategorije
Audio uređaj s 8-inčnim zaslonom osjetljivim na dodir, Bluetoothom, USB i AUX priključcima te navigacija TomTom serijski je dio opreme navedenog paketa
Za prijenos snage zadužen je 6-stupanjski automatski mjenjač koji se odlikuje dobro proračunatim prijenosnim omjerima zahvaljujući kojima su performanse doista soldine
Pored električne parkirne kočnice s automatskim otpuštanjem tu su i korisni dodaci poput funkcije Auto Hold i nadzora vožnje na nizbrdici. 4WD pogon je moguće
Električno pomični panoramski krovni otvor sa sjenilom uljepšat će unutrašnjost zahvaljujući velikoj količini svjetla. U paketu iHot ovo je serijski dio opreme
Također serijski su i sustav nadzora mrtvog kuta, praćenja prometne trake, ESP, električno pokretani poklopac prtljažnika...
Ovo je doista bogato opremljen automobil, no uz navedenu cijenu s pravom očekujemo i sva četiri prozora s automatskim spuštanjem/podizanjem
Pored uobičajenog mnoštva opreme na kakvu smo već navikli, sigurnost je unaprijeđena i detaljima poput aktivnog poklopca motora, autonomnog kočenja ili izvrsnih LED glavnih svjetala
S ergonomskog stanovišta Tucson će pružiti vrlo dobru preglednost i visoku udobnost što su najznačajnije osobine obiteljskog automobila ove klase
Prednja sjedala nude luksuz kožnih presvlaka (umjetna koža) i električnog podešavanja, a pružaju i visoku razinu udobnosti uz donekle manjkavu bočnu potporu tijelu
Na stražnjim će se sjedalima bez problema smjestiti osobe višeg rasta, a pomoć na duljim putovanjima predstavlja i podesivi kut nagiba naslona
U prostrani prtljažnik stane 488 dm3 (do 1478 dm3) prtljage. Električni poklopac prtljažnika opremljen je senzorom tako da se automatski otvara kada mu se približi osoba s ključem
Testirani je automobil bio opremljen rezervnim kotačem pune dimenzije. Uz komplet za popravak guma obujam raste na 513 / 1503 dm3
Veliki, 19-colni lijevani naplaci također su detalj s popisa serijske opreme paketa iHot

Powered by AdminMax v6 © 2005-2018 by Internet Softver Design by WEB Marketing