HAK pokreće dane tehničke ispravnosti motocikala

17. travnja 2015.
Vijesti - HAK pokreće dane tehničke ispravnosti motocikala
Hrvatski autoklub obavijestio je kako se u organizaciji stanica za tehnički pregled vozila, Hrvatskog autokluba, Centra za vozila Hrvatske i Ministarstva unutarnjih poslova organizira preventivno-sigurnosna akcija nadzora tehničke ispravnosti motocikala i mopeda pod nazivom Dani tehničke ispravnosti motocikala 2015.

Motocikli i mopedi (i ostala vozila L kategorije) su posebno ugrožena skupina motoriziranih sudionika u prometu, stoga je ova akcija usmjerena isključivo na te kategorije vozila. Akcija se provodi u razdoblju od 20. (ponedjeljak) do 25. travnja (subota) 2015, na cijelom teritoriju Republike Hrvatske, u svim stanicama za redovni tehnički pregled vozila.

Akcija ima isključivo preventivno-sigurnosni karakter i temeljena je na poticanju vozača motocikala i mopeda glede ispravnog i pravovremenog sagledavanja aspekta tehničke ispravnosti vozila za sigurno sudjelovanje u prometu tj. izbjegavanja prometnih nezgoda uvjetovanih tehničkom neispravnošću vozila.

U potpunosti dragovoljna akcija ima težište na pružanju savjetodavne pomoći glede uklanjanja eventualno utvrđenih nedostataka na motociklima i mopedima te se nikakve represivne mjere neće primjenjivati.

Pregled vozila obavlja se besplatno (bez naplaćivanja naknade) za sve vlasnike vozila, odnosno vozače koji se izvanredno pojave na pregledu sa zamolbom da im se njihov motocikl ili moped pregleda i utvrdi tehnička ispravnost ili neispravnost. Besplatni pregled vozila u sklopu ove akcije ne zamjenjuje redovni tehnički pregled kojem podliježu vozila kojima se produljuje valjanost prometne dozvole ili se registriraju u tjednu trajanja akcije te se u tim slučajevima tehnički pregled naplaćuje sukladno odluci o visini naknada.

Hrvatski autoklub ovih je dana u našoj zemlji pokrenuo i međunarodnu kampanju Think Bikes kojom nastoji osvijestiti vozače kako na cesti zajednički dijele prostor s drugim vrstama vozila, među kojima su upravo motocikli, mopedi i bicikli najugroženija skupina. Više informacija o kampanji dostupno je na stranicama HAK-a.


Powered by AdminMax v6 © 2005-2018 by Internet Softver Design by WEB Marketing