Audi, BMW, Daimler, Ford i Porsche će zajednički graditi mrežu punjača električnih vozila

30. studenog 2016.
Vijesti - Audi, BMW, Daimler, Ford i Porsche će zajednički graditi mrežu punjača električnih vozila
Dok na tržište ne stigne sljedeća generacija baterija koja će omogućiti osjetno veću autonomiju električnih vozila te osjetno skraćivanje vremena punjenja nekoliko velikih imena auto industrije je odlučilo ujediniti svoje snage kako bi vlasništvo električnih automobila i putovanje u njima učinili što je moguće ugodnijim.

Naime, Grupa BMW, Daimler AG, Ford Motor Company i Grupa Volkswagen, odnosno Audi i Porsche, su potpisali tzv. memorandum o razumijevanju koji bi u konačnici trebao rezultirati suradnjom na projektu razvoja i gradnje zajedničke nove europske mreže punjača električnih vozila snage do 350 kW.

Realizacija ovog projekta bi trebala započeti tijekom sljedeće godine, a u prvoj fazi će se navodno izgraditi oko 400 punjača, a početkom sljedećeg desetljeća bi ih trebalo u funkciji biti preko tisuću diljem Europe na svim važnijim prometnim pravcima što će omogućiti dulja putovanja električnim vozilima i jednostavnije i brže punjenje baterija, koje bi se trebalo što je moguće manje razlikovati od današnjeg točenja goriva na klasičnim benzinskim postajama.

Spomenuti osnivači vlasnici jednakih udjela u ovom joint ventureu te kako su otvoreni za ulazak i sudjelovanje drugih proizvođača u projekt. Također, otvoreni su i za suradnju s lokalnim vlastima i privatnim partnerima.

Na kraju dodajmo i kako je riječ o CCS (Combined Charging System) sustavu punjača kojeg ne koriste svi proizvođači električnih vozila pa tako primjerice nissanov Leaf (CHAdeMO sustav) nije kompatibilan s ovim punjačima. Drugim riječima, to je još jedan korak kojeg će proizvođači morati riješiti ukoliko žele da električna vozila, u čiji razvoj sada ulažu velika sredstva, uistinu zažive.

Powered by AdminMax v6 © 2005-2018 by Internet Softver Design by WEB Marketing