3650 dana

9. travnja 2009.
piše: Hrvoje Gattin 
Kolumna - 3650 dana
Desetljeće automobila na Internetu je za nama. Iskreno, sumnjam da je itko prije deset godina vjerovao da ćemo takvo što ostvariti. Pa ipak, naš je magazin i dalje tu, žilavo uporan u svojim nastojanjima da dokaže kako je ideja, što stoji iza projekta nazvanog AutoNet, ispravna. Pitam se, je li deset godina dovoljno da se okrenemo iza sebe i procijenimo koliko je vrijedno to što smo napravili? Hoće li ikada netko reći da je naša "putanja" bila ispravna? Katkada se pitam što je bilo sa slovima ispisanim na onih nekoliko desetaka tipkovnica koje su tijekom proteklog desetljeća otišle na vječni počinak... Strašno! Samo je novi sajt, pokrenut pred tri godine "okrenuo" 6-tisućiti "id" nadopunivši time ionako veliku arhivu ispisanih članaka. A, koliko nam god sve ovo izgledalo normalnim i svakodnevno uobičajenim, pred deset je godina ideja internetskog časopisa o automobilima predstavljala temu na rubu znanstvene fantastike, dok su njezine autore gledali tupo i s nevjericom. Ha! Još uvijek smo tu!

Nekako je običaj da pri većim obljetnicama sastavite popis svih koji su zaslužni što je do iste uopće i došlo. To predstavlja klasičnu i očekivanu formu, no ja ću je ovom prilikom ipak izbjeći. I to, ne stoga što bi "popis bio predugačak", već stoga što ljudi nevole da im imena pišete na javnom mjestu. Uostalom, svi koji nas čitaju barem nekoliko godina vidjeli su tko je sve prošao kroz naš impresum. Ipak, u temi naših početaka, moram se prisjetiti svih iz časopisa BUG koji su nam dali onu inicijalnu, neophodnu potporu. Zahvaljujući njihovim savjetima, pomoći ali i resursima, ovaj je magazin uspio iz teorije postati praksa kakvu Hrvatska do travnja 1999. još nije poznavala. Hvala cure i dečki i neka vam je sretno s matičnim pločama, drajverima, OS-ovima ili kakvim se god, običnim ljudima potpuno nerazumljivim, stvarima trenutno bavite. Neki na čijim su leđima velike zasluge za naš uspjeh, odavno su odjedrili iz luke ovog informatičkog časopisa, no, kako bi rekao Luca Brasi, "neću vas zaboraviti". Hvala.

Tko zna čitati, zasigurno razumije i ono napisano između redova. Stoga, ponavljam, popisi nisu potrebni. Potrebno je, pak, imati na umu da su svi čije su se riječi barem jednom našle na stranicama ovog magazina vrijedno pomogli da opstanemo i doživimo godišnjicu o kakvoj danas mogu pričati. Jednako tako, ne zaboravlja se rad onih koji su se tijekom godina potrudili kudikamo više nego što bi itko iole normalan mogao zahtjevati. Vjerujem da stoji kako "nije sve u novcima" :-) A, beskrajnu pomoć pružiše nam i kolegice i kolege iz drugih medija ove struke, papirnatih i elektroničkih. Svi vi dobro znate da ću se jednoga dana itekako rado sjećati svega što smo zajedno prošli, a podijelili smo doista na stotine tisuća kilometara u svim zamislivim vrstama zemaljskih, vodenih ili zračnih prometala.

Vjerojatno nemoram napominjati da Don Quijote i dalje jaše. Njegove su vjetrenjače u ovim "kriznim" vremenima čak i veće, premda logika zdravog razuma nalaže da u situaciji u kojoj gubiš na tržištu, prijatelji poput vrlo čitanih magazina moraju biti tvoja kap na dlanu. Zdrav razum, nažalost, nikada nije stanovao na adresi hrvatskog automobilskog businessa. Srećom, naučili smo biti dovoljno žilavi da opstanemo kroz sve to i preživimo sve nedaće. Uostalom, bilo je dovoljno pogledati statistike i razumjeti da oni zbog kojih sve ovo radimo itekako cijene naš trud. Upravo stoga, najvećim slovima napisana riječ Hvala ide vama koji nas čitate. Deset godina povjerenja nije mala stvar i mi ćemo se truditi da ga opravdamo na najbolji mogući način. Tri tisuće šest stotina i pedeset dana smo već zajedno. Nastavit će se...


Hrvatski automobilski Internet magazin AutoNet je, kao prvi automobilski web-sajt na ovim prostorima, krenuo s radom 9. travnja 1999. objavom ovog članka.

Powered by AdminMax v6 © 2005-2018 by Internet Softver Design by WEB Marketing