Žrtva norme Euro 7: Golf s ručnim mjenjačem

Žrtva norme Euro 7: Golf s ručnim mjenjačem

Volkswagen je najavio kako će prestati proizvoditi Golfove s ručnim mjenjačima ako Europska unija prihvati sadašnji prijedlog ekološke norme za novu generaciju vozila

Za sljedeću godinu Volkswagen u planu ima osvježenje aktualne osme generacije Golfa, što će vjerojatno biti i posljednji “facelift” tog modela u izdanju dostupnome s benzinskim i dizelskim motorima. Taj će događaj koincidirati s donošenjem nove europske norme za proizvođače, Euro 7, za koju se već zna da je vrlo restriktivna prema zagađivačima. Aktualni tekst te regulative kritizirale su i države članice EU i proizvođači automobila, navodeći kako će ona negativno utjecati na cijelu industriju, zbog toga što je prestroga, preambiciozna i nerealistična. Proizvođači kažu kako je neće moći ispoštovati, a pogotovo ne u tako kratkim predloženim rokovima – na snagu bi za osobne automobile trebala stupiti već 2025. godine.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

U svojim planiranjima, dakle, nove varijante popularnog Golfa u Volkswagenu moraju u obzir uzeti i predloženu regulativu i njezine učinke. Stoga su ovih dana poručili kako će, usvoji li se aktualni prijedlog norme Euro 7, njezina prva “žrtva” biti Golf s ručnim mjenjačem, uključujući i kultni model GTI.

Tehnički direktor Volkswagena Kai Grünitz za AutoCar je izjavio da ručnog mjenjača vrlo vjerojatno u budućim izdanjima Golfa neće biti, kako bi se kompanija uskladila s europskom regulativom. Odluka još nije službeno donesena, jer se čeka potvrda finalnog teksta norme Euro 7, ali nakon toga – morat ćemo se početi opraštati s ručnim mjenjačima u najpopularnijem Volkswagenu.

Prema kompanijskim podacima, primjerice, Golf GTI s ručnim mjenjačem bilježi emisije od 162 grama CO2 po kilometru, dok onaj s automatskim mjenjačem proizvodi “tek” 160 grama. Iako malena razlika, ona ima velike implikacije na ukupne emisije, kada se zbroje svi modeli i svi automobili, pa bi tom promjenom Volkswagen uspio ostati ispod propisanih emisijskih kvota.

YouTube MP3 - Hotmail
1