Zimski uvjeti kod vozača izazivaju nesigurnost – jeste li među njima?

Zimski uvjeti kod vozača izazivaju nesigurnost – jeste li među njima?

Zimski uvjeti smanjuju samouvjerenost europskih vozača u vožnji, a čak 85% vozača brinu teški uvjeti na cestama, odnosno poledica na cestama i strah da će drugi vozači izgubiti kontrolu nad vozilom

Zimska je sezona pred vratima, a s njom i brojni izazovi na cesti. Najnovije Goodyearovo istraživanje pokazalo je kako se mnogi vozači zimi osjećaju nesigurnima i zabrinutima za upravljačem. Gotovo devet od deset europskih vozača (87%) smatra da prikladne gume imaju značajan utjecaj na njihov osjećaj sigurnosti zimi, a 51% ih smatra da su zimske gume iznimno važne i znatno utječu na njihov osjećaj sigurnosti. Bezbrižnost na cestama Europljani si osiguravaju i svakodnevnim pripremama, među kojima su najčešće struganje stakala, provjera vremenske prognoze i kontrola tlaka u gumama.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Međutim, razina neizvjesnosti među vozačima u Europi se razlikuje. Najviše su zabrinuti francuski i poljski vozači, među kojima 34% (Poljaci) i 26% (Francuzi) zimi osjeća zabrinutost za upravljačem. Finci su najmanje zabrinuti zbog vožnje u teškim uvjetima i samo ih se 12% osjeća nesigurno.

Vozači se za zimsku vožnju pripremaju na različite načine

Pripreme za zimske uvjete razlikuju se ovisno o tome gdje vozači žive. U nordijskim zemljama glavna su briga zaleđena stakla. Tako 57% Šveđana i Danaca, 59% Norvežana i čak 72% Finaca prije vožnje mora ostrugati led sa stakala. 29% Nijemaca provjerava dubinu profila guma prije vožnje, a svaki treći Talijan i Francuz provjerava tlak u gumama. U Rumunjskoj 51% vozača prije vožnje provjerava razinu sredstava protiv zamrzavanja u tekućini za vjetrobranska stakla, u Poljskoj 42% vozača provjerava vremensku prognozu, a 30% stanje kočnica.

Za temeljitije razumijevanje zimskih voznih navika Goodyear je proveo novo istraživanje u kojem je 4500 Europljana iz devet zemalja odgovaralo na pitanja vezana uz vožnju u izazovnim zimskim uvjetima. Anketu o zimskoj vožnji 2023. za Goodyear je proveo YouGov. Provedena je u Danskoj, Finskoj, Francuskoj, Italiji, Norveškoj, Njemačkoj, Poljskoj, Rumunjskoj i Švedskoj.

Zimska vožnja mnogim vozačima smanjuje samopouzdanje

Teški zimski uvjeti opterećuju čak 85% europskih vozača. Najviše ih brinu poledica na cestama i strah da će drugi vozači izgubiti kontrolu nad vozilom. Većini vozača samopouzdanje vraćaju veća sigurnosna udaljenost, sporija vožnja i dodatno vrijeme za putovanje.

Kvalitetna guma ne samo da daje osjećaj sigurnosti već zapravo povećava sigurnost vožnje. Na primjer, nedavni test časopisa Auto Bild pokazao je da put kočenja na cesti pri brzini od 80 km/h može biti do 10 metara dulji s manje kvalitetnim zimskim gumama u usporedbi s premium zimskim gumama.

YouTube MP3 - Hotmail
1