Započela serijska proizvodnja Mercedesa AMG One

Započela serijska proizvodnja Mercedesa AMG One

Mercedes AMG One je hiperautomobil s tehnologijom preslikanom iz Formule 1, a nakon više od pet godina razvoja, napokon je pokrenuta njegova proizvodnja. Svih 275 primjeraka već ima kupca

Mercedes je još 2017. godine najavio svoj ekskluzivni hiperautomobil s tehnologijom iz Formule 1, što je odmah izazvalo velik interes javnosti, ali i kupaca. No, potom je projekt bio suočen s brojnim tehnološkim i drugim izazovima, pa je kompaniji trebalo pet godina da ga dovede u stanje kada je automobil spreman za isporuku kupcima. Mercedes AMG One tako je ovoga tjedna, neki bi rekli napokon, stigao na proizvodnu liniju.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Serijska proizvodnja ograničene serije od 275 komada odvija se u Valikoj Britaniji. Posebni hibridni 1,6-litreni V6 turbomotor snage 1.049 KS sklapa se u Mercedes‑AMG-ovim pogonima High Performance Powertrains u britanskom Brixworthu, na istom mjestu gdje se proizvode i pogonski sklopovi za bolide Formule 1, njihovog tima Mercedes‑AMG Petronas F1. Finalno sklapanje hiperautomobila odvijat će se u pogonu u Coventryu, gdje je samo za potrebe ovog modela izgrađena proizvodna linija za male serije.

Proizvodna linija sastoji se od ukupno 16 postaja za sklapanje i testiranje. Mnogi visokoprecizni dijelovi sklapaju se kao da je riječ o luksuznim satovima – prvo se sastavljaju izvan proizvodne trake, testiraju, da bi potom bili rastavljeni i još jednom sastavljeni na samom automobilu. Tako se slaže šasija, čija osnova je ugljikova monocoque konstrukcija, ali i pogonski sklop s benzinskim motorom, hibridnim dijelovima i četiri elektromotora. Proces je također preuzet iz Formule 1 i načina sklapanja pogona za Mercedesove bolide.

Na svakom primjerku Mercedesa AMG One radi 50 stručnjaka, koji su zaduženi kako za proizvodnju tako i za rigoroznu kontrolu kvalitete. Nakon što siđe s linije, svaki će automobil proći i finalno testiranje koje će obaviti pokusni vozači. Tek po njihovom odobrenju pojedini će primjerak biti transportiran u Mercedesovo sjedište u Affalterbachu, gdje će kupci preuzeti svoje automobile, ali i dobiti tehnički briefing, kako bi ih mogli pravilno i sigurno koristiti. Prvi kupci svoje će jurilice preuzeti u drugoj polovici ove godine.

YouTube MP3 - Hotmail
1