Volkswagen Arteon R od 512.481 kn, a Shooting Brake verzija od 520.192 kn

Volkswagen Arteon R od 512.481 kn, a Shooting Brake verzija od 520.192 kn

Riječ je o modelima koji rabe 4-cilindričnim motorom s turbopunjačem od 235 kW (320 KS), a što se putem 4Motion pogona prenosi na sva četiri kotača

Volkswagen je nadopunio ponudu modela Arteon. U prodaju je stiglo najsnažnije, R izdanje, kako u limuzinskoj fastback tako i u karavanskoj Shooting Brake verziji. Oba modela koriste isto pogonsko srce, a riječ je o motoru oznake EA888 evo4, iza kojeg se krije zadnja verzija tehnološki naprednog motora opremljenog turbopunjačem. Ovaj 2,0-litreni TSI motor već pri 2100 okretaja u minuti razvija najveći okretni moment od 420 Nm te ga konstantno održava do 5350 o/min. Time je osiguran vrlo širok raspon brojeva okretaja. Najveća snaga je na raspolaganju u rasponu između 5350 i 6500 o/min, a riječ je i 235 kW (320 KS). Za prijenos snage zadužen je 7-stupanjski automatizirani mjenjač s dvije spojke (DSG).

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Zanimljivost je da se snaga, odnosno moment prenose putem novog 4Motion pogona na sva četiri kotača, a tu je i dorađeni serijski elektronički regulirano vozno postrojenje (DCC). 4Motion pogon na sve kotače dolazi sa sustavom R-Performance Torque Vectoring, odnosno selektivnom regulacijom pogonskog momenta po kotačima. Pri tome se snaga TSI motora pomoću novog pogona na stražnjoj osovini raspodjeljuje ne samo između prednje i stražnje osovine, već i između dvaju stražnjih kotača (Torque Vectoring). Time se osjetno poboljšava agilnost, pogotovo tijekom vožnje zavojima.

Gume su također posebno prilagođene za modele Arteon R. Kombinacija parametara pogona i voznog postroja s najizraženijim sportskim karakteristikama može se upaliti putem plave tipke R na sportskom višenamjenskom kolu upravljača. Tada motor, mjenjač, vozni postroj DCC s upravljačem i sustavi regulacije se premještaju u modus Race putem odabira profila vožnje, a vozilo za putovanja time će se spontano pretvoriti u sportski automobil.

Oba modela Arteon R ubrzavaju za svega 4,9 sekundi do 100 km/h dok je maksimalna brzina elektronički ograničena na 250 km/h. Putem opcijskog paketa RPerformance oba se modela mogu naručiti s elektronički ograničenom brzinom od 270 km/h. Ono što R modele čini iznimnim je razina okretnih momenata.

Već na prvi pogled ova dva modela privlače individualiziranim dizajnom i ekskluzivnom opremom. Dio vanjske opreme su novi R branici (sprijeda s markantnim otvorima za zrak, straga s difuzorom), pokrovi vanjskih zrcala u boji matiranog kroma, projekcija R logotipa u području prednjih vrata kao sastavni dio osvjetljenja okoline, R-Performance kočioni sustav s plavim kočionim čeljustima te 19-colni alu kotači tipa Adelaide. Opcijski su dostupni i 20-inčni naplatci Estoril. Novi je i serijski ugrađen sportski ispušni sustav i to s po dvije metalne ispušne cijevi u obliku trapeza u vanjskom području difuzora.

Unutrašnjost između krase sjedala izvedena od crnog materijala ArtVelours s logotipom R na naslonima prednjih sjedala te R sportsko višenamjensko kolo upravljača s velikim ručicama za promjenu stupnjeva DSG mjenjača. Također dio serijske opreme su i aluminijski ukrasni elementi u stilu Carbon te dodatni R izgled za digitalne instrumente (Digital Cockpit). Ukrasni šavovi sjedala izvedeni su kontrastno u plavoj boji baš kao i na prednjem naslonu za ruke te na oblozi ručice automatskog mjenjača i kožnom sportskom kolu upravljača.

U plavoj je boji izvedeno i unutrašnje područje srednje kopče kola upravljača. Serijsko ambijentalno osvjetljenje također se može namjestiti u odgovarajućoj plavoj boji (kao jednoj od 30 nijansi boja). Usto su opcijski dostupna sportska sjedala s integriranim naslonima za glavu (sprijeda). Kožni materijal tih Nappa-Carbon sjedala u području bočnih dijelova površine za sjedenje izveden je u Carbon izgledu. Arteon R kreće od 512.481 kunu dok je Shooting Brake dostupan od 520.192 kune.

YouTube MP3 - Hotmail
1