ZET u Zagrebu testirao potpuno električni autobus

ZET u Zagrebu testirao potpuno električni autobus

Zagrebački električni tramvaj (ZET) početkom je ovoga mjeseca testirao potpuno električni autobus MAN Lion’s City 12E na nekoliko redovnih linija diljem Zagreba

Prateći energetske i ekološke trendove, Zagrebački električni tramvaj (ZET) je od 31. ožujka do 4. travnja na pet redovnih autobusnih linija testirao baterijsko-električni gradski autobus MAN Lion’s City 12E.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Gradski je to niskopodni autobus dužine 12 metara, kapaciteta 35 sjedećih i 40 stajaćih mjesta. Autobus je u potpunosti pogonjen strujom iz baterija, a opremljen je i električnom rampom za pomoć osobama s invaliditetom prilikom ulaska u vozilo. Pogonjen je centraliziranim pogonskim sklopom, motorom kontinuirane snage od 160 kW (vršne snage 240 kW) te je opremljen baterijom kapaciteta 480 kWh.

Testiranjem najsuvremenijeg autobusa na svojim redovnim linijama, ZET se intenzivno priprema za primjenu novih tehnologija kojima se smanjuju emisije štetnih plinova i poboljšava kvaliteta zraka u Zagrebu, kažu iz ZET-a.

Osim ekološke komponente, cilj ovakve pogonske tehnologije je tiši rad i manje vibracije unutar vozila čime se doprinosi udobnosti putovanja. Dodatna prednost za pružatelje usluge javnog prijevoza poput ZET-a je i smanjenje troškova održavanja, budući da ovakvi autobusi u odnosu na autobuse pogonjene fosilnim gorivima ne zahtijevaju servisne aktivnosti koje su uobičajene na autobusima na fosilna goriva.

Kako se pri budućim nabavkama vozila, sukladno direktivama Europske unije očekuje nabava autobusa s nultom emisijom, iako odluku o vrsti tehnologije (struja ili vodik) koja će se primjenjivati tek treba donijeti, ovakva testiranja su dobar način za upoznavanje s novim tehnologijama, njihovim prednostima i eventualnim nedostacima, poruka je iz ZET-a.

YouTube MP3 - Hotmail
1