Zbog problema s baterijama Hyundai zahvaća trošak od 900 milijuna dolara?

Zbog problema s baterijama Hyundai zahvaća trošak od 900 milijuna dolara?

Problem je nastao tako što je na 15 automobila došlo do zapaljenja baterija. Stoga se očekuje zamjena baterija na 82 tisuće električnih automobila

Iako mnogi govore kako je svako pojavljivanje u medijima dobar marketing, bojimo se kako ovo ipak nije tako. Brzinom munje proširila se vijest kako je korejski Hyundai u problemima, jer postoji mogućnost da se baterija na električnim automobilima zapali. Navodno je u 15 slučajeva, vjerojatno došlo zbog kratkog spoja u ćelijama, došlo do zapaljenja baterija. Riječ je o električnim izvedbama modela Kona i Ioniq.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Za sada nema nikakvih službenih informacija po tom pitanju, kako na globalnoj razini, tako i u Hrvatskoj. Ipak, doznaje se kako bi ovaj opoziv zahvatio 82 tisuće automobila, a na kojima bi Hyundai preko svojih servisnih radionica trebao zamijeniti kompletne baterije. Znamo li kako su upravo baterije najskuplji dio električnih automobila, pogotovo ove klase, jasno je kako je tu riječ o iznimno velikom trošku.

Nagađa se kako bi zamjena baterija ne jednom vozilu stajala i više od 68 tisuća kuna (a bojimo se i više), i znamo li da je riječ o zamjeni na 82 tisuće vozila, trošak je iznimno visok. Riječ je o više od 5,5 milijardi kuna, odnosno oko 900 milijuna američkih dolara. Timo bi bila riječ o jednom od najskupljih opoziva u svijetu automobilske industrije.

Znamo li kako većinu komponenti na automobilu ne izrađuju sami proizvođači tih vozila, već brojni dobavljači, tu problemi dodatno rastu. Tako i Hyundaijev dobavljač, tvrtka LG Energy Solutions tvrdi kako oni ne namjeravaju sudjelovati u trošku opoziva, a s obzirom na to kako smatraju da su njihove baterije ispravne. Isto tako oni smatraju kako je do greške došlo u procesu montiranja baterija u automobil, a što nije nimalo greška proizvođača baterija već samog proizvođača vozila.

Nema sumnje kako će se u narednim danima oko ove situacije voditi brojni razgovori i pregovori, pa se očekuje i službeno očitovanje samog proizvođača. S obzirom na njihovu kulturu, vjerujemo kako se može očekivati priznanje krivnje, a ne bi li tu, nimalo ugodnu situaciju, pokušali iskoristiti u pozitivnom smislu.

Podijeli:
1