Zapaljivi BMW-i nisu dobrodošli u Južnoj Koreji!

Zapaljivi BMW-i nisu dobrodošli u Južnoj Koreji!

Misteriozna samozapaljenja motornog prostora tijekom posljednjih nekoliko mjeseci pogodila su vlasnike već 40-ak vozača BMW-ovih automobila u Južnoj Koreji, navodi britanski The Economist, pod naslovom “BMW-ova reputacija u Južnoj Koreji otišla u dim”. A, već je tijekom ovog ljeta, njemački proizvođač opozvao više od 100.000 svojih vozila.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

U neobičnom razvoju događaja, mnogi su se korejski vozači suočili s dodatnim problemima s obzirom da je njihovim vozilima zabranjeno parkiranje u mnogim garažama i parkiralištima, sve zbog straha od mogućeg požara na vozilu. Tako se i društvenim mrežama proširila “BMW fobija” postavši jednom od značajnijih tema u ovom azijskom društvu.

BMW je već u srpnju ove godine ustanovio kako neki njihovi modeli imaju problem te je pokrenuo opoziv 160.000 vozila u Južnoj Koreji, zbog mogućeg požara u motornom prostoru. No, korejska je Vlada otišla korak dalje te je tijekom kolovoza uvedena zabrana vožnje za nekoliko BMW-ovih modela, koji nisu prošli sigurnosnu provjeru.

Predmetna su vozila, navodi spomenuti izvor, proizvedena između 2011. i 2016, a na njima je uočena greška vezana uz sustav recirkulacije ispušnih plinova (EGR) dizelskih motora u kojima se zadržava previše sedimenata, što dovodi do povišenja temperature ispušnih plinova. No, nastavlja se u istom izvješću, ovaj problem ne pogađa isključivo vlasnike BMW-a u Južnoj Koreji. Naime, u Europi je navodno riječ o čak 300.000 vozila za koja BMW priprema zamjenu neispravnih dijelova. Ipak, za sada nije poznato zbog čega je do samozapaljenja došlo isključivo na vozilima s tržišta Južne Koreje.

Za sada nije poznato hoće ili (i kakve) posljedice BMW snositi. Naime, poznato je da Južna Koreja oštro kažnjava proizvođače koji ne uspiju osigurati očekivanu razinu kvalitete svojih proizvoda. Tako je po izbijanju afere Dieselgate, Južna Koreja 2015. zabranila prodaju mnogih modela marki Volkswagen i Audi. Ova je zabrana ukinuta tek 2017. godine.

– – –

Ilustracija: YouTube Screeenshot / BBC News

Podijeli:
1