Xiaomi patentirao bateriju za svoj budući automobil

Xiaomi patentirao bateriju za svoj budući automobil

Kineski proizvođač, koji se proslavio mobitelima i drugim elektroničkim uređajima, najavio je kako će proizvoditi i električne automobile. Ovih dana doznalo se nešto više o njihovim baterijama

Kineski Xiaomi još je u ljeto 2021. godine registrirao novu tvrtku, Xiaomi Automobile, nakon najave da će se baciti i u proizvodnju automobila. Iako su najavljivali prikazati prvi prototip tijekom 2022. godine, za sada ga nismo vidjeli. Ono što znamo jest da bi kompanija u narednih 10 godina u automobilski biznis trebala uložiti čak 10 milijardi američkih dolara, kao i da su već zaposlili stotine stručnjaka za automobile i povezane tehnologije.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Posljednjih dana prošle godine Xiaomi je prijavio patent koji se tiče baterija za električne automobile, pa je iz toga jasno da se tamo događa mnogo toga vezanoga uz razvoj nove generacije električnih vozila. Patentna prijava uključuje skice i opise automobilskog baterijskog sustava, sastavljenoga od cilindričnih članaka u više redova, sa složenim sustavom hlađenja. Između svakog sloja baterija tako se nalazi hladnjak, povezan na aktivni sustav hlađenja i s ulazima i izlazima za rashladnu tekućinu. Napredni sustav hlađenja trebao bi doprinijeti boljim performansama baterije, njihovoj trajnosti i sigurnosti.

Prema sada dostupnim informacijama, Xiaomijev bi prvi automobil na tržište trebao stići tijekom prve polovice sljedeće (2024.) godine. Dizajnirat će ga u suradnji sa studijem Shanghai HVST Automobile Design, a u prve tri godine poslovanja planiraju proizvesti i prodati čak oko 900 tisuća vozila.

YouTube MP3 - Hotmail
1