Xiaomi najavio da će proizvoditi električna vozila

Xiaomi najavio da će proizvoditi električna vozila

Kineska kompanija koja se bavi tehnološkim rješenjima uložit će u narednih 10 godina čak 10 milijardi američkih dolara u električna vozila, a prije svega naglašavaju da će ona biti "pametna"

Xiaomi je ovih dana održao dvije velike konferencije za medije na kojima je predstavljao svoje nove proizvode, primarno u domeni mobitela i potrošačke elektronike. Stoga je nemalo iznenadila njihova objava kako će uskoro ova kineska tvrtka ući i u segment “pametnih električnih vozila”.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Lei Jun, osnivač, predsjednik i izvršni direktor Xiaomija, izjavio je da će ovaj segment poslovanja biti pod tvrtkom kćeri koja je u potpunom vlasništvu Xiaomija, za što će početno ulaganje iznositi oko 10 milijardi juana (što je otprilike isto toliko kuna). Tijekom sljedećih 10 godina Xiaomi će uložiti ukupno 10 milijardi američkih dolara u ovaj projekt.

Nakon mobitela – automobili

Odluka je donesena nakon brojnih rundi vijećanja među svim našim partnerima i ovo će biti konačni veliki poslovni projekt mog života. Spreman sam izložiti svoju osobnu reputaciju i boriti se za budućnost našeg pametnog električnog vozila! Odlučan sam u tome da vodim svoj tim u borbi za uspjeh električnog vozila“, rekao je Lei Jun.

Također je otkrio da je svjedočio izazovnom tijeku donošenja odluka od strane Xiaomijevog izvršnog tima, uključujući rigorozno i sveobuhvatno istraživanje industrije električnih vozila. U proteklih 75 dana obavili su 85 sastanaka s preko 200 stručnjaka iz industrije, te uvidjeli i da im kupci, ljubitelji njihove marke, pružaju podršku kad je riječ o iskoraku na tržište automobila.

Xiaomi zapošljava tim za istraživanje i razvoj s više od 10.000 visoko kvalificiranih stručnjaka, uspostavio je opsežni ekosustav IoT uređaja, a s krajem 2020. godine imao je novčanu rezervu od 108 milijardi juana – što ih, smatraju, stavlja u dobru početnu poziciju.

Prednosti koje misle iskoristiti

U internom pismu zaposlenicima, Lei Jun je izjavio da Xiaomi ima posebne i jedinstvene prednosti u proizvodnji automobila:

  • Pametna električna vozila iz temelja su preobrazila poslovni model tradicionalne automobilske industrije, a Xiaomi razumije poslovni model internetskih usluga zasnovan na hardveru;
  • Xiaomi ima veliko iskustvo u integraciji softvera i hardvera te proizvodno znanje u internetskoj industriji;
  • Xiaomi ima velik pametni ekosustav, najraznolikiji u pogledu kategorije proizvoda;
  • Xiaomi ima brojne tehnologije koje se mogu primijeniti na proizvodnju pametnih električnih vozila;
  • Xiaomi ima snažan brend i jaku bazu korisnika, uz povjerenje i podršku Mi Fanova širom svijeta;
  • Xiaomi ima obilne novčane resurse koji omogućuju Xiaomiju ulaganja sa sigurnošću.

Pametna električna vozila predstavljaju jednu od najvećih poslovnih prilika u sljedećem desetljeću i predstavljaju nezamjenjivu komponentu pametnog življenja. Ulazak u ovaj posao prirodan je izbor za nas jer širimo svoj pametni AIoT ekosustav“, zaključio je Lei Ju.

YouTube MP3 - Hotmail
1