WLTP ozbiljno uzdrmao Bentley

WLTP ozbiljno uzdrmao Bentley

Uvođenje novog europskog standarda izračuna potrošnje i štetnih emisija Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure, odnosno WLTP-a ,koji je 1. rujna zamijenio raniji NEDC, je ozbiljno uzdrmao pojedine proizvođače. Unatoč lošijim prodajnim rezultatima uzrokovanim povlačenjem (privremenim ili konačnim) nekih modela s tržišta neki to ne žele priznati, dok drugi o tome otvoreno pričaju.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Jedan od ovih drugih je Bentley čije je vodstvo priznalo kako je situacija bila “blizu katastrofične.” Naime, bentleyev prvi čovjek Adrian Hallmark je izjavio kako “nisu bili dovoljno brzi i rezervirali testne kapacitete te definirali prioritete kako bi presudne modele certificirali na vrijeme.” S obzirom na to Bentley je morao odgoditi lansiranje plug-in hibridne Bentayge koja će na tržište stići tek u ožujku sljedeće godine. Također, odgođeno je lansiranje novog Continentala GT, uz Bentaygu najprodavanijeg modela.

Hallmark procjenjuje kako je zbog odgode testiranja Bentley prodao oko 300 do 400 primjeraka modela Bentayga manje nego što je mogao. Točnije, Bentley je u prvih devet mjeseci ove godine prodao 6.643 vozila što je pad od 11% u odnosu na godinu prije. Također, u istom je razdoblju ostvaren gubitak od 137 milijuna Eura što je dijelom posljedica kasnijeg lansiranja noviteta te slabljenja Funte, a Bentley većinu komponenti nabavlja iz kontinentalne Europe.

Na kraju recimo kako je Hallmark je uvjeren da će u četvrtom kvartalu Bentley ostvariti profit, no teško da će nadoknaditi ranije gubitke iz ove godine.

Podijeli:
1