Waymo predstavio svoj novi robotaksi Zeekr

Waymo predstavio svoj novi robotaksi Zeekr

U suradnji s kineskim proizvođačem Geely, američki Waymo predstavio je električno i potpuno autonomno vozilo Zeekr, koje će postati novim dijelom njihove autonomne taksi flote

Nekada Googleov odjel, a danas samostalna kompanija, Waymo, nadopunit će svoju američku flotu autonomnih taksija novom vrstom vozila. Njihove je robotaksi Zeekr dizajniran u Švedskoj, a izrađen u Kini, u pogonima tamošnjeg velikog proizvođača električnih vozila Geely.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Zeekr je osmišljen od temelja kao isključivo autonomno vozilo, putnički monovolumen s ravnim podom, dizajnom bez B-stupa za lakši ulazak i izlazak putnika, te s prostranim interijerom koji se može prilagoditi putnicima. U kabini ne postoje upravljač niti pedale za vozača. Sve što je od upravljačke konzole preostalo jest ekran osjetljiv na dodir kojim se ovom autonomnom vozilu mogu zadavati naredbe.

Za vožnju je zadužen Waymov vlastiti sustav autonomnog upravljanja Waymo Driver, kojeg nazivaju “najiskusnijim vozačem na svijetu”. On je i dalje u razvoju i testiranju, a u narednim će godinama biti u upotrebi kao potpuno samostalni sustav koji prevozi putnike na zahtjev, u skladu s najvišim standardima i zakonskim regulativama.

Waymova flota robotaksija ovim će vozilom biti nadopunjena “u narednim godinama”, poručili su šturo iz američke kompanije.

1