Volvo XC60 – sigurnost u elegantnom pakiranju

Volvo XC60 – sigurnost u elegantnom pakiranju

Volvo je u Ženevi predstavio novu generaciju modela XC60. Ovaj luksuzni crossover će se ubuduće moći pohvaliti još elegantnijim dizajnom usklađenim s ostatkom recentne ponude ove švedske marke te s naprednijom i bogatijom opremom, kao i sa snažnijom i štedljivijom motorizacijom.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Druga generacija ovog crossovera će biti pravi pripadnik premium segmenta jer je u osnovi sve ono što dobijete s većim XC90 prenijela u kompaktnije pakiranje koje je prilagođenije gradskim gužvama, želji za većom ekonomičnošću i sličnim zahtjevima današnjih kupaca. Unutrašnjost je vrlo zgodno te luksuzno uređena, a opreme, kako one sigurnosne tako i infotainmenta, ne manjka.

Sve u svemu XC60 ima sve što mu je potrebno za borbu sa žestokom, uglavnom njemačkom konkurencijom. Dakako, naglasak je na sigurnosti pa će XC60 biti opcijski opremljen i sustavom polu-autonomnog upravljanja Pilot Assist koji će raditi na “dobro obilježenim prometnicama pri brzinama do 130 km/h”. Ovaj sustav će sam ubrzavati, kočiti i pretjecati, a uz njega je moguće odabrati i sustav koji će automatski kočiti i upravljati automobilom u slučaju predstojećeg sudara pa i u slučaju kada je riječ o osobi ili životinji na prometnici te u slučaju nailaska vozila u tzv. mrtvom kutu.

Za borbu s konkurencijom ovom će automobilu pripomoći i činjenica kako će biti dostupan i s hibridnim T8 Twin Engine pogonskim sklopom. Podsjetimo, 2,0-litreni 4-cilindrični turbo i kompresorski motor je uparen s električnim motorom, a njihova kombinacija razvija snagu od 410 KS što je dovoljno da ovaj model ubrza do 100 km/h za 5,3 sekunde.

Nadalje, novi XC60 se temelji na modularnoj SPA platformi, poput modela serije 90 i pokretat će ga uz spomenuti T8 još nekoliko Drive-E pogonskih strojeva uključujući D4 snage 190 KS, D5 snage 235 KS te T5 snage 254 KS. Kasnije će im se pridružiti i T6 snage 320 KS i najvećeg okretnog momenta od 400 Nm.

Proizvodnja ovog modela će u Švedskoj krenuti sredinom travnja, a prve isporuke na europskim tržištima se očekuju tijekom ljeta. U Volvu očekuju odlične rezultate koji će nadmašiti vrlo uspješnog prethodnika koji je ostvario prodaju od oko milijun primjeraka širom svijeta.

YouTube MP3 - Hotmail
1