Volvo predstavio osvježeni XC90

Volvo predstavio osvježeni XC90

Nakon predstavljanja novih generacija gotovo svakog modela u svojoj ponudi, stiglo je vrijeme da Volvo krene s osvježavanjem najstarijih članova asortimana. Konkretnije, na red je došlo osvježenje najvećeg vozila ovog švedskog proizvođača, odnosno trenutne generacije SUV modela Volvo XC90.,

Nakon što je od lansiranja ovog automobila prodano više od 320.000 primjeraka, luksuzni SUV će nove kupce mamiti manjom vizualnom preinakom koja uključuje novu masku motora, proširenu ponudu boja karoserije te setova dostupnih naplataka. U unutrašnjosti, takoreći, promjena nema. U Volvu naime vjeruju kako nagrađivani interijer za sada ne zahtijeva nikakve preinake jer je u potpunosti u skladu s vremenom i namjenom kojoj treba služiti. Novost će činiti tek mogućnost naručivanja vozila u kombinaciji s 5, 6 ili 7 sjedala.

Daleko najvažnija novost u odnosu na izlaznu verziju je dodavanje novog kočničkog brake-by-wire sustava za prikupljanje kinetičke energije, odnosno KERS-a. Ovaj sustav će, tvrde u Volvu, u stvarnoj vožnji doprinijeti povećanju ekonomičnosti i smanjenju štetnih emisija do 15%. KERS će biti uparen s postojećim motorima s unutrašnjim izgaranjem, a tako motorizirana vozila će se prodavati pod oznakom B i bit će hibridni dodatak ponudi već postojećih plug-in hibridnih modela.

Nadalje, bit će proširena i unaprjeđena ponuda sigurnosnih sustava pomoći vozaču što će, zajedno s konstrukcijskim unaprjeđenjima učiniti Volvo XC90 jednim od najsigurnijih automobila na tržištu. Primjerice XC90 sada pomaže pri upravljanju vozilom prilikom aktivacije sustava City Safety i sustava nadzora mrtvog kuta. U Volvu tvrde kako je City Safety s autonomnim kočenjem još uvijek jedini sustav dostupan na tržištu koji prepoznaje pječake, bicikliste i velike životinje. Nadalje, sustav upozorenja na bočni promet je sada uparen s automatskim kočenjem i sl.

Na kraju dodajmo kako je dotjeran i infotainment. Proizvodnja osvježenog XC90 će započeti u svibnju, a uskoro nakon toga će započeti prve isporuke.

Podijeli:
1