Volvo – nadzor vozača za dodatnu sigurnost

Volvo – nadzor vozača za dodatnu sigurnost

Nedavno smo vas izvijestili kako je Volvo službeno potvrdio da će počevši od sljedeće godine svi novi modeli pod njegovom značkom imati elektronički ograničenu najveću brzinu od 180 km/h. Riječ je o dijelu programa Vision 2020 koji za cilj ima osigurati da u automobilima ovog proizvođača nema smrtno stradalih ili ozbiljno ozlijeđenih putnika.

Ograničenje brzine je dakako samo jedna od novih sigurnosnih značajki koje će Volvo uvesti, a Šveđani su upravo najavili da će njihovi modeli biti opremljeni i sustavima unutrašnjeg nadzora vozača koji će na tržište stići sa sljedećom generacijom njihovih modela.

Radi se o sustavu koji putem unutarnjih kamera nadgleda ponašanje vozača za upravljačem. Ako sustav ocijeni (putem raznih parametara) da ponašanje vozača nije zadovoljavajuće, odnosno da je na neki način ometen, pod utjecajem alkohola i sl, tada vozilo može intervenirati na nekoliko načina pa i obratiti se nadležnim službama.

Cilj je dakle spriječiti neodgovorno ponašanje, a time i potencijalnu tešku nesreću koja njime može biti uzrokovana. Konkretni detalji o tome kako ovaj sustav radi za sada nisu poznati, no kamere će snimiti, a sustav prepoznati vozača kojem su oči predugo zatvorene, koji ne gleda ispred sebe neki dulji period i sl. Također, sustav će pažnju obratiti na pokrete upravljača koji nisu uobičajeni, spore reakcije i sl. Drugim riječima, na sve ono što može upućivati na to da vozač nije u potpunosti sposoban za upravljanje.

Ako sustav ocijeni da vozač nije sposoban za vožnju vozilo će reagirati putem različitih upozorenja, a sustav autonomnog upravljanja može dodatno smanjiti najveću dopuštenu brzinu te u konačnici i u potpunosti zaustaviti automobil na siguran način. Također, vozilo može kontaktirati Volvo On Call koji može obavijestiti te na vašu lokaciju prema potrebi uputiti hitnu pomoć i/ili policiju.

Kako što smo već ranije rekli Volvo ovaj sustav namjerava lansirati sa sljedećom generacijom svojih vozila. Konkretnije riječ je o modelima koji će se temeljiti na platformi SPA2 i koji će na tržište početi pristizati početkom 2020-ih.

Isto vrijedi i za sustav Care Key koji će postati dio standardne opreme od 2021. Ovaj ključ će omogućiti vlasnicima vozila da prilikom davanja vozila na korištenje nekom drugom, primjerice svojoj djeci, neiskusnim vozačima i sl, postave ograničenje brzine.

Na kraju dodajmo i kako Volvo lobira kod osiguravatelja da korisnicima njegovih automobila s ovim i drugim sigurnosnim značajkama omogući jeftinije police osiguranja.

Podijeli:
1