Volvo: klokani su enigma za sustav autonomnog upravljanja!

Volvo: klokani su enigma za sustav autonomnog upravljanja!

Volvo ima hvale vrijedan cilj, a to je da u njihovim vozilima iza 2020. nitko ne može poginuti ili se teško ozlijediti. Upravo u skladu s tim ciljem Volvo razvija cijelu seriju sustava sigurnosti i autonomnog upravljanja. Veliki je napredak već postignut te su modeli ove švedske marke već među najsigurnijim automobilima za ljude isto se ne može reći i za sve životinje.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Naime, Volvo je službeno priopćio kako je naišao na poteškoće prilikom ispitivanja i razvojnog procesa ovog sustava u Australiji. Točnije, problem su klokani, odnosno njihovo prepoznavanje i prepoznavanje njihovog kretanja.

Primjerice, novi S90 pomoću sustava prepoznavanja velikih životinja (Large Animal Detection system) bez problema prepoznaje losove, konje i sl, no ova tehnologiju “zbunjuju” klokani i njihovo kretanje. Riječima jednog vodećih australskih stučnjaka u Volvu Davida Picketta: “Primijetili smo da sustav ima problema s izračunom udaljenosti klokana, jer dok je u zraku sustav ga vidi dalje nego što uistinu jest.”

Sustav naime koristi površinu kao referentnu točku i skakanje klokana trenutno onemogućuje sustav da točno izračuna njegovu udaljenost od automobila. Također, oblik životinje su mijenja ovisno o toga sjedi li, stoji li ili se kreće pa je to i dodatni problem kod prepoznavanja.

Upravo stoga stručnjaci rade na dodatnom usavršavanju ove tehnologije koja koristi nekoliko radara i kamera kako bi na vrijeme mogla zaustaviti automobil ukoliko prepozna potencijalno opasnu situaciju. Pickett također dodaje kako je cijela stvar vrlo zabavna i interesantna stručnjacima koji rade na razvoju rješenja i ne dvoji da će u tome i uspjeti.

Dakako, za ostatak svijeta klokani nisu pretjerano bitan dio prometa, no u Australiji godišnje ima oko 16.000 naleta na ovu životinju.

YouTube MP3 - Hotmail
1