Volvo izmislio volan koji se “seli” lijevo-desno

Volvo izmislio volan koji se “seli” lijevo-desno

Neobičan patent prijavili su inženjeri Volva. Prema njihovoj ideji, automobili bi se mogli izraditi s pomičnim volanom, koji bi se potom mogao prema želji preseliti s lijeve na desnu stranu vozila, odnosno od mjesta vozača prema suvozaču

Volvo je početkom prošle godine Patentnom uredu SAD-a predao patentu prijavu koja je tek nedavno objavljena, a opisuje neobičnu inovaciju vezanu za upravljač automobila. Prema ovom patentu, nazvanome “vozila s više vozačkih položaja”, automobili bi mogli biti opremljeni sustavom upravljanja koji bi se prema potrebi mogao “šetati” po kabini. S lijeve strane, kod nas nazivane “vozačkom”, kolo upravljača bi se tako moglo preseliti na desnu, “suvozačku” stranu, čime bi vozač i suvozač zamijenili uloge.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Trenutačno se, kažu u Volvu, vozila proizvode odvojeno za tržišta na kojima se vozi lijevom od onih na kojima se vozi desnom stranom. Dodatno, posljednjih je godina mnogo napora i novca uloženo u  tehnologije autonomne vožnje. Uzimajući obje ove činjenice u obzir, stručnjaci u Volvu smislili su rješenje – napraviti volan koji bi se mogao preseliti s lijeve na desnu stranu kada vozilo iz jedne zemlje prijeđe u drugu, u kojoj se vozi suprotnom stranom kolnika.

Funkcija pomicanja upravljača također bi poslužila i u potpuno autonomnoj vožnji, u kojoj ne postoji tradicionalna uloga vozača, već je volan tu tek za slučaj da autonomnom automobilu treba dodatna pomoć u snalaženju. Tako bi ovaj pomični volan mogao stajati u sredini, na lijevoj ili desnoj strani, a njime bi se mogao poslužiti bilo tko s prednjeg sjedala, povremeno i prema potrebi.

Osim horizontalnog pomicanja upravljača, vozila s ovom tehnologijom imala bi i druge pomične dijelove bitne vozaču, kao što su pedale (isključivo uz drive-by-wire način rada) i druga oprema, dok bi se premještanju vozačke pozicije automatski prilagođavao i prikaz na multifunkcijskom zaslonu smještenom u upravljačkoj ploči.

Možda ovaj patent na prvu zvuči nepotrebno ili isuviše komplicirano, no nemojmo zanemariti da je došao iz kompanije koja je prije više od 60 godina patentirala sigurnosni pojas s tri točke pričvršćivanja i tako spasila bezbroj života.

1