Volvo i Uber predstavili autonomni XC90 spreman za proizvodnju

Volvo i Uber predstavili autonomni XC90 spreman za proizvodnju

Švedski proizvođač automobila i najveći svjetski pružatelj usluge osobnog prijevoza, odnosno Volvo i Uber su još 2016. započeli suradnju na razvoju tehnologije autonomnog upravljanja automobilima. Sada su predstavili zajednički razvijeni XC90 opremljen sustavom autonomnog upravljanja za kojeg kažu da je spreman za serijsku proizvodnju.

Ovaj SUV je opremljen najnaprednijim tehničkim rješenjima koje će osigurati najviši stupaj sigurnosti kako za putnike u vozilu tako i za druge sudionike u prometu. Također, opremljen je i s nekoliko pomoćnih backup sustava za upravljanje i kočenje kako bi se osigurala sigurnost i u situacijama ako dođe do nekog kvara na primarnim sustavima.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Oba partnera naglašavaju koristi ovakve suradnje i namjeravaju postati vodeći svjetski igrači, svako na svom području djelovanja, kada je riječ o autonomno upravljanim vozilima. Iz Volva poručuju kako očekuju da će do sredine sljedećeg desetljeća oko jedne trećine automobila koje će prodavati biti opremljeno sustavima autonomne vožnje. Također, Volvo želi postati glavni izbor kao dobavljač za pružatelje usluga osobnog prijevoza, odnosno za firme kao što je i sam Uber.

Za sada nema konkretnijih informacija o tome kakvi su planovi za ovaj konkretni XC90, odnosno hoće li stvarno u serijsku proizvodnju i hoće li biti dostupan široj javnosti. No, ono što znamo je da Volvo u prvoj polovici 2020-ih planira lansirati vozila s autonomnim sustavima upravljanja.

Podijeli:
1