Volvo Concept Recharge – vizija nove generacije e-vozila

Volvo Concept Recharge – vizija nove generacije e-vozila

Promjena pogonskih sklopova u električne predstavlja novu paradigmu u dizajnu automobila, a Volvo Concept Recharge manifest je za njihovu sljedeću generaciju potpuno električnih vozila

Volvo je prošloga tjedna održao konferenciju o budućnosti svoje marke, na kojoj je predstavio nekoliko smjerova razvoja tehnologije i automobila u narednim godinama. Među zanimljivijima je bilo predstavljanje nove koncepcije, Concept Recharge, koja u svojoj srži ima mantru “manje, ali bolje”.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Ova koncepcija će, primjerice, uklanjanjem složenosti motora s unutarnjim izgaranjem, omogućiti dizajnerima da povećaju unutarnji prostor u vozilu ali mu i unaprijede aerodinamičku učinkovitost. To će biti postignuto tako što će nova generacija vozila imati potpuno ravne podove, jer će vozilo biti osmišljeno da bude 100% električno od samog početka (umjesto nadogradnje na prethodne ICE modele).

Ravan pod vozila

Uklonivši motor i zamijenivši ga punim baterijskim paketom ispod ravnog poda, dizajneri su proširili međuosovinski razmak i veličinu kotača automobila. Rezultat su kraći prevjesi, kao i puno više unutarnjeg prostora, uključujući veliki prostor za odlaganje između prednjih sjedala.

Ta su unaprjeđenja u Concept Rechargeu dovela do premještanja sjedala, optimizacije krovnog profila i spuštanja haube automobila zadržavajući visoku vidnu točku koju vole vozači automobila poput Volva XC40, XC60 i XC90. Taj pristup ostvaruje povećanje učinkovitosti u aerodinamici u usporedbi s tipičnim SUV-om, što im i poboljšava domet. Koncepte su podijelili s javnošću u obliku rendera.

Novi dizajn vanjštine i unutrašnjosti

Ovaj konceptni automobil također uvodi novi dizajnerski potpis. Tradicionalna maska zamijenjena je štitastom strukturom i upotpunjena novim oblikom prednjih svjetala. Uspravna stražnja svjetla povezuju se s dizajnerskim nasljeđem marke, ali su preoblikovana kompletom krila koja se protežu pri većim brzinama za dodatno unaprjeđenje cjelokupne aerodinamike.

U unutrašnjosti dominira 15-inčni uspravni zaslon osjetljiv na dodir, čija infotainment tehnologija ide ruku pod ruku s onim ostalim obilježjima skandinavskog dizajna: čiste linije i opsežna upotreba održivih i prirodnih materijala unutar kabine. “Unutar Concept Rechargea dočaravamo istinski osjećaj skandinavske dnevne sobe”, poručuju iz Volva.

Napredak u području baterija

Kad je riječ o baterijama, u bliskoj budućnosti Volvo Cars planira surađivati s vodećom švedskom tvrtkom za baterije Northvolt kako bi dodatno povećao gustoću energije u svojim baterijskim ćelijama i do 50% u odnosu na ono što je danas na tržištu. Kasnije ovog desetljeća, Volvo Cars također nastoji probiti prekretnicu od 1000 Wh/l gustoće energije, kako bi postigao 1000 km stvarnog dometa vožnje.

Baterijske ćelije nastoje se proizvesti korištenjem 100% obnovljive energije, uz odgovornu nabavku materijala za njih.

Podijeli:
1