Volvo Cars će imati posebnu tvrtku za razvoj nenadzirane autonomne vožnje

Volvo Cars će imati posebnu tvrtku za razvoj nenadzirane autonomne vožnje

Međunarodna tvrtka Zenuity, specijalizirana za razvoj softvera za autonomnu vožnju, biti će podijeljena na dva dijela za što bolje iskorištenje potencijala dosadašnjeg rada.

Jedan dio predstavlja novu samostalnu tvrtku u vlasništvu Volvo Cars koja će se usredotočiti na razvoj i komercijalizaciju programske opreme za nenadziranu autonomnu vožnju.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Drugi dio, pod okriljem tvrtke za automobilsku sigurnosnu opremu Veoneer, usmjerit će se na daljnji razvoj i komercijalizaciju naprednih sustava za pomoć vozaču.

Zenuity je trenutno zajedničko poduzeće tvrtki Volvo Cars i Veoneer s jednakim udjelom. Pod zajedničkim je vlasništvom Zenuity razvio snažnu platformu računalne programske opreme za napredene sustave za pomoć vozaču i autonomnu vožnju, na kojoj će graditi oba dijela i koju će dalje razvijati.

Sukladno dogovorima, poslovanje tvrtke Zenuity i zaposleni u švedskome Göteborgu i kineskom Šanghaju biti će premješteni u novu tvrtku u vlasništvu Volvo Cars. Poslovanje i zaposleni u poslovnim jedinicama u Njemačkoj i SAD prelaze pod okrilje tvrtke Veoneer.

Dio tvrtke Zenuity u vlasništvu Volvo Cars usmjerit će snage u razvoj programske opreme za nenadziranu autonomnu vožnju, koja će biti implementirana u sljedeću generaciju vozila na osnovi prilagodljive produktne arhitekture (SPA2) Volvo. Nova tvrtka ostaje odvojena od tvrtke Volvo Cars i upravljat će vlastitim distribucijskim kanalima.

Očekuje se kako će nova tvrtka pokrenuti svoje poslovanje najkasnije u trećemu kvartalu 2020. godine.

Podijeli:
1